Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Tomašević: Mogli bismo podržati manjinsku Vladu na čelu sa SDP-om, no o tome članstvo mora odlučiti

Tomislav Tomašević
Foto: VL
1/4
09.06.2020.
u 14:16

Voditeljica emisije je Petra Maretić Žonja

U studiju Večernjeg lista gostovao je Tomislav Tomašević, lider platforme ''Zagreb je naš'' i lider lijevog bloka koji 5. srpnja ide na izbore. Tomašević je govorio o peticiji koju je njegova opcija počela prikupljati kako bi se budući Sabor prisililo da što prije donese Zakon o obnovi Zagreba, o kampanji, očekivanjima na izborima, ali i s kime bi u slučaju osvajanja mandata išli nakon izbora. 

Video: Intervju s Tomislavom Tomaševićem 

O peticiji za Zagreb

– Po članku 79. stavak 2 izvanrednu sjednicu Sabora može sazvati Vlada, većina zastupnika i predsjednik. Nekako smo odlučili da peticiju adresiramo na predsjednika. Učinili bismo to i da je pobijedila bivša predsjednica. Počeli smo danas, nastojat ćemo prikupiti sve do konstituirajuće sjednice. Ljudi su doista bijesni. Izgubit ćemo dva mjeseca zbog izbora. Nakon konstituiranja Sabora i odlaska na ljetnu stanku izgubit ćemo još dva mjeseca. 

Najavio je kako će koalicija izaći sama sa svojim prijedlogom obnove Zagreba. Ističe kako je prijedlog Zakona o obnovi grada Zagreba katastrofalan. 

– Mi ne želimo pošto-poto Zakon. Ali želimo da se krene odmah. Želimo da to prođe kroz dva čitanja. 

Izbori 

– Mi smo u gradskoj Skupštini već tri godine. Imali smo mnogo bitki. Neke smo i dobili. Bandić je sam priznao da odustaje od zagrebačkog Manhattana. 

Kako je naveo, prosvjed ispred Sabora na dan raspuštanja bio je bunt građana. 

Tomislav Tomašević
1/7

– Mislim da će građani kazniti Plenkovića i to zbog ponašanja oko potresa. Imamo karijernog diplomata na čelu Vlade, a nije organizirao donatorsku večer za Hrvatsku. Građani će kazniti Plenkovića i HDZ zbog potresa. Neće im zaboraviti ni to što su čuvali Bandiću leđa u Gradskoj skupštini. Glas za HDZ glas je za Bandića. 

Istaknuo je kako je Bandić od jednog zastupnika došao do 12 zastupnika i da je sve moguće u ovoj situaciji bez obzira na to što HDZ i Bandić šalju poruke preko plakata. 

– SDP nije ljevica, oni su sami priznali da su lijevi centar. 

Upitan kako bi se borio protiv korupcije, kazao je: – To nije moguće bez veće demokratizacije. Pogledajmo lex šerif. Ako mi ne izglasamo Bandićev proračun, moramo ponovo na izbore, a njemu ništa. Nema ograničenja mandata načelnika. Nemoguće je smijeniti načelnike. Gradski zastupnici nemaju nikakve ovlasti kontrole nad Holdingom. 

Ustvrdio je kako neće koalirati s HDZ-om ni s desnicom. 

– Vjerujemo da ćemo osvojiti 3-4 mandata, što nam omogućuje da osnujemo klub i dajemo amandmane. Usprkos svim kritikama, mogli bismo surađivati s SDP-om oko nekih politika. 

Istaknuo je da bi mogli podržati manjinsku Vladu na čijem je čelu SDP, no o tome bi prvo trebalo odlučiti članstvo. 

– Želim ući u Sabor da mogu raditi na dobrom Zakonu o obnovi grada Zagreba, no i dalje ću ostati gradski zastupnik baš kao i neki drugi moji kolege – naveo je. 

Potvrdio je kako i dalje mu je cilj kandidirati se na idućim lokalnim izborima za gradonačelnika grada Zagreba, te je naveo sljedeće: – Oporbi mora biti primarni cilj da sruši Milana Bandića i HDZ. No, tko zna što će se dogoditi za godinu dana. 

Komentara 31

DU
Deleted user
15:22 09.06.2020.

Ovaj Tomašević je nitko i ništa običan zgubidan samo gleda kako se uhljebiti i što više kritizirati vladajuće

SI
simezadar
15:10 09.06.2020.

Tko si ti ?Nepoznat lik totalno i nebitan.

KO
komunikolog
14:32 09.06.2020.

Kod mene na vikendici prokošnjava krov kada pada jača kiša, može li se popraviti iz proračuna RH? Može li se izglasati zakon o kiši?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije