Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

U Maksimiru 'niče' špilja koju će 'čuvati' medvjed

– Predviđa se odlijevanje 40-ak skeletnih elemenata špiljskog medvjeda prema originalima koji se čuvaju u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju – objasnili su u Gradu
11. listopada 2019. u 14:00 2 komentara 736 prikaza
Ambijent najvećeg speleološkog objekta na sjeveru Hrvatske dočarat će se u parku na istoku grada
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dva kompleta stalagmita, tri kompleta stalaktita. Sto tisuća kuna i jedan medo od dva metra – to je, u najkraćim crtama, najnovija ideja Grada, koji će u park Maksimir smjestiti špilju.

Kvaternikov trg 'KLIZAJUĆA SITUACIJA' Izlaz iz garaže Kvatrić k’o ledeni tobogan: Djelatnici gurali automobile

Prozori u prirodu

I to ne bilo kakvu, već repliku one koja se nalazi otprilike 17 kilometara sjeverozapadnije. Špilja Veternica trebala bi se u među zelenilom na istoku grada naći za otprilike dvije godine, a u međuvremenu će se raditi upravo na odljevima budućeg postava.

– Sve to napravit će se u sklopu projekta “Gradski prozori u prirodu”, sufinanciranog novcem europskih strukturnih fondova. Nije špilja jedina u projektu, radit će se i drugi sadržaji na području Maksimira, ali i na teritoriju jezera na Savici – kažu u Gradu, gdje otkrivaju i kako je Veternica odabrana za repliciranje jer je najveći speleološki objekt na području sjeverne Hrvatske.

A u špilji u Maksimiru Zagrepčani će se, između ostalog, “upoznavati s nizom detalja vezanih za izgled, život i stanište evolucijskog srodnika današnjih smeđih medvjeda izumrlih prije dvadesetak tisuća godina”.

žičara U JEDNOM SMJERU Hoćemo li žičaru do Sljemena plaćati 50 kuna?

– Rekonstruirat će se i originalni profil špiljskog sedimenta iz kojeg su prikupljene fosilne kosti, koji će pružiti informacije o geologiji te klimatskim promjenama u posljednjih 130 tisuća godina – govore u gradskoj upravi pa dodaju da će se, osim kostura medvjeda koji će “čuvati” ulaz u špilju, izraditi i replike njegovih fosilnih kostiju, koje će biti uklopljene u špiljski sediment.

– Predviđa se odlijevanje 40-ak skeletnih elemenata špiljskog medvjeda prema originalima koji se čuvaju u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju – objasnili su u Gradu pa dodali kako je riječ o, među ostalima, jednoj lubanji i jednoj donjoj čeljusti, ali i o 30 prednjih nogu sa šapama.

Legende na kamenu

A kako bi, objašnjavaju nadalje, posjetitelji pri ulasku odmah doživjeli ambijent špilje, “ugradit će se i replike karakterističnih špiljskih oblika, odnosno speleotema”.

'Krkljanac' u Vukovarskoj PROBLEMI U PROMETU Usred mirne nedjelje totalni krkljanac na zagrebačkim ulicama: 'Zašto stojimo?'

– U odnosu na zastupljenost pojedinih špiljskih oblika u Veternici ugrađuju se dva kompleta stalagmita, koji rastu s poda špilje prema stropu, tri kompleta stalaktita, koji rastu sa stropa špilje prema podu, dva stupa koji će spajati pod i strop prostora te saljevi, koji rastu u širokim površinama na blago nagnutim stijenama špilje – detaljno su objasnili u gradskoj upravi.

Također, planira se postavljanje sedam svojevrsnih mapa, odnosno legendi, koje bi tekstualno i grafički dale sve informacije i zanimljivosti o elementima postava.

Legende bi se tiskale na kamene podloge kako bi se što bolje uklopile u interijer špilje – ističu u Gradu, u kojemu kažu i kako će se na realizaciji projekta početi raditi sljedeće godine.

VIDEO Prosvjed medicinskih sestara u centru Zagreba:

Colin Orr
LJUBAV PREKO INTERNETA
Fatalnoj Ukrajinki slao novac, pravu istinu o njoj doznao tek na aerodromu
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • Deleted user:

    Ostavite mjesta u špilji, za važnog Zagrebačkog MEDVEDA,kad nebu mogel više delati.

  • rpzagreb:

    Eto pravog i primjernog doma za pridošlicu iz pogane vlake.