Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt od 100.000 kuna

U Maksimiru 'niče' špilja koju će 'čuvati' medvjed

Ambijent najvećeg speleološkog objekta na sjeveru Hrvatske dočarat će se u parku na istoku grada
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/3
11.10.2019.
u 14:00

– Predviđa se odlijevanje 40-ak skeletnih elemenata špiljskog medvjeda prema originalima koji se čuvaju u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju – objasnili su u Gradu

Dva kompleta stalagmita, tri kompleta stalaktita. Sto tisuća kuna i jedan medo od dva metra – to je, u najkraćim crtama, najnovija ideja Grada, koji će u park Maksimir smjestiti špilju.

Prozori u prirodu

I to ne bilo kakvu, već repliku one koja se nalazi otprilike 17 kilometara sjeverozapadnije. Špilja Veternica trebala bi se u među zelenilom na istoku grada naći za otprilike dvije godine, a u međuvremenu će se raditi upravo na odljevima budućeg postava.

– Sve to napravit će se u sklopu projekta “Gradski prozori u prirodu”, sufinanciranog novcem europskih strukturnih fondova. Nije špilja jedina u projektu, radit će se i drugi sadržaji na području Maksimira, ali i na teritoriju jezera na Savici – kažu u Gradu, gdje otkrivaju i kako je Veternica odabrana za repliciranje jer je najveći speleološki objekt na području sjeverne Hrvatske.

A u špilji u Maksimiru Zagrepčani će se, između ostalog, “upoznavati s nizom detalja vezanih za izgled, život i stanište evolucijskog srodnika današnjih smeđih medvjeda izumrlih prije dvadesetak tisuća godina”.

– Rekonstruirat će se i originalni profil špiljskog sedimenta iz kojeg su prikupljene fosilne kosti, koji će pružiti informacije o geologiji te klimatskim promjenama u posljednjih 130 tisuća godina – govore u gradskoj upravi pa dodaju da će se, osim kostura medvjeda koji će “čuvati” ulaz u špilju, izraditi i replike njegovih fosilnih kostiju, koje će biti uklopljene u špiljski sediment.

– Predviđa se odlijevanje 40-ak skeletnih elemenata špiljskog medvjeda prema originalima koji se čuvaju u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju – objasnili su u Gradu pa dodali kako je riječ o, među ostalima, jednoj lubanji i jednoj donjoj čeljusti, ali i o 30 prednjih nogu sa šapama.

Legende na kamenu

A kako bi, objašnjavaju nadalje, posjetitelji pri ulasku odmah doživjeli ambijent špilje, “ugradit će se i replike karakterističnih špiljskih oblika, odnosno speleotema”.

– U odnosu na zastupljenost pojedinih špiljskih oblika u Veternici ugrađuju se dva kompleta stalagmita, koji rastu s poda špilje prema stropu, tri kompleta stalaktita, koji rastu sa stropa špilje prema podu, dva stupa koji će spajati pod i strop prostora te saljevi, koji rastu u širokim površinama na blago nagnutim stijenama špilje – detaljno su objasnili u gradskoj upravi.

Također, planira se postavljanje sedam svojevrsnih mapa, odnosno legendi, koje bi tekstualno i grafički dale sve informacije i zanimljivosti o elementima postava.

Legende bi se tiskale na kamene podloge kako bi se što bolje uklopile u interijer špilje – ističu u Gradu, u kojemu kažu i kako će se na realizaciji projekta početi raditi sljedeće godine.

VIDEO Prosvjed medicinskih sestara u centru Zagreba:

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
14:28 11.10.2019.

Ostavite mjesta u špilji, za važnog Zagrebačkog MEDVEDA,kad nebu mogel više delati.

RP
rpzagreb
14:45 12.10.2019.

Eto pravog i primjernog doma za pridošlicu iz pogane vlake.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije