Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trudi se

U drvoredu od 80 lužnjaka podbacio je baš onaj koji je posadio Bandić

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
13.05.2018.
u 08:47

Vjerujemo mi u njega, samo je malo sporiji u razvoju. Vidjet ćete, na kraju će biti najveći, navijaju za hrast u obližnjem kafiću

Ona je opet, kao prvo, obično, jadno, malo drvo – nije voćka, ali pomalo jadna jest i poslije i prije kiše. Šale se tako u novoj Branimirovoj na račun piramidalnog hrasta lužnjaka koji je u tamošnjem drvoredu prije mjesec i pol zasadio gradonačelnik Milan Bandić.

Tvrdoglavo drvo odbija napredovati za “vršnjacima”, pa je u vrsti od njih 80 jedino kojem su grane rijetke, a lišće se jednostavno ne želi razgranati.

Posebno ga vole psi

– Vjerujemo mi u njega, samo je malo sporiji u razvoju. Vidjet ćete, na kraju će biti najveći od svih – “navijaju” za hrast u kafiću koji se nalazi odmah nasuprot drvetu, u kojem pomno prate njegov rast. Promatrali su i sadnju, govore, i od početka bili uvjereni da će baš to drvo, koje su od milja nazvali Milan, biti “šef drvoreda” jer ipak ga je sadio imenjak mu Bandić.

– Gledali smo to jutro, obuo je čak i radne cipele da ga što bolje posadi. Zato smo i mislili da mu je budućnost svijetla – šale se konobari u kafiću dok opisuju kako je 29. ožujka gradonačelnik, prije nego što se primio lopate, ostavio pokraj hrasta svoje mokasinke te se preobuo u gojzerice. – Tako, tako – govorio je dok je oko lužnjaka nabacivao zemlju, a usput ustvrdio i kako je on posadio više drveća nego što ima kose na glavi.

– Trebat će još jedna – zaključio je kad je ispraznio kantu vode nakon sadnje, pa je dodao djelatnicima Zrinjevca na novo punjenje. A zalijevaju oni i dandanas, govore nam na Branimirovoj, i hrastove i travu, i to cisternom.

– Ne znam što mu nedostaje jer mi se čini da ima sve. Sunce dopire do njega, vlažno je, jedino što bi mu moglo smetati, za razliku od ostalih, jest činjenica da nekako baš njega uvijek psi odaberu kao toalet – rekla je Andrea Milutin, koju smo, u šetnji s maltezerom Kingom, sreli baš pokraj lužnjaka Milana.

Stabla u punoj formi

A nije, naravno, gradonačelniku to jedino drvo koje je vlastoručno u Zagrebu posadio. Obišli smo ona kojih smo se sjetili i nijedno ne dijeli sudbinu hrasta s Branimirove.

Javor koji je, primjerice, Bandić sadio 2010. na Bundeku, na Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa, drži se odlično, baš kao i onaj koji je četiri godine poslije u zemlju stavio da obilježi prijateljstvo Hrvatske i Japana.

Komentara 11

HR
Hrabraja
10:16 13.05.2018.

Ne mozes prirodu muljati, kao Bosanske dotepence

DO
dopizdilomi
14:49 13.05.2018.

Kao i u stvarnom životu sve što napravi slabo je ili jako malo traje ali zato sve okolo s kim ima posla napreduje i ima zaradu.

Avatar Niškorist
Niškorist
10:25 13.05.2018.

Lužnjak se srami ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije