Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
investitor vio

Tvrtka iz Osijeka gradit će solarnu elektranu na Bukovcu

Solarni paneli za proizvodnju električne energije
Emica Elvedji/PIXSELL
11.08.2023.
u 12:01

Iz blagajne Vodoopskrbe i odvodnje izdvojit će se oko 400 tisuća eura za zdanje koje bi trebalo biti dovršeno do kraja iduće godine

Za projektiranje i gradnju sunčane elektrane na zagrebačkom Bukovcu odgovorna će biti osječka firma Solaris Pons, objelodanjeno je nakon provedbe natječaja objavljenog u oglasniku javne nabave, a na kojeg su se, uz spomenutu, javile i dvije zagrebačke tvrtke. Riječ je o projektu za koji će, kako smo pisali još u ožujku, Holdingova podružnica Vodoopskrba i odvodnja izdvojiti nešto manje od 400 tisuća eura.

Podsjetimo, ugovor o projektiranju i građenju "integrirane sunčane elektrane Bukovac" sklapa se po principu ključ u ruke, što znači da postoji klauzula prema kojoj se izvođač obvezuje da će izvršiti sve potrebno za gradnju i uporabu cjelovitog objekta, a cijena obuhvaća i vrijednost nepredviđenih radova.

Idejno rješenje svojedobno je projektirala Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), ustanova koju su osnovali Grad Zagreb te Krapinsko-zagorska, Karlovačka i Zagrebačka županija kroz program Inteligentna energija u Europi. Tada se kalkuliralo da bi projekt mogao izbiti oko 450 tisuća eura iz blagajne ViO-a, ali čini se da će to ipak biti nešto skromniji iznos.

>>VEZANI ČLANCI:

Plan je da godišnja proizvodnja električne energije iz nove solarne elektrane bude oko 544 MWh, a paneli bi trebali osvanuti kod vodospreme, one omeđene Bukovačkim vijencem, u neposrednoj blizini Dječjeg vrtića Bukovac. Prema planu sve bi trebalo biti gotovo do kraja iduće godine.

U obrazloženju natječaja koje je izašlo u ožujku pisalo je i kako se elektrana gradi za vlastite potrebe s time da će eventualni višak struje ViO prodavati preko opskrbljivača, najizglednije HEP-a. Onomad smo pisali i kako panele planiraju postaviti pod kutem od 10 stupnjeva kako ne bi reflektirali sunčanu svjetlost u okolinu, a ugradit će se točno 1204 fotonaponska modula.

Inače, Solaris Pons je tvrtka koja se bavi projektiranjem, financiranjem, gradnjom, upravljanjem i održavanjem projekata u domeni obnovljive energije, a kako stoji na njihovim stranicama, u primarnom su im fokusu solarni projekti, baterijski sustavi za skladištenje energije te mreža punionica za električna vozila. 

>>VIDEO: Usporedio je cijene u Barceloni i na Balkanu 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije