Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uz pomoć eu

Zagreb i Zabok kreću u veliki projekt izgradnje solarnih elektrana, u metropolu stižu na 14 krovova

Zabok: Konferencija povodom najvećih natječaja solarizacije krovova javnih ustanova u gradu Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji u vrijednosti tri milijuna eura.
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/6
07.07.2023.
u 18:00

Na krovu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, gdje se od 2019. godine nalazi velika fotonaponska elektrana, čelnici Zagreba i Krapinsko-zagorske županije u petak su održali konferenciju za novinare o predstojećim natječajima za solarizaciju krovova javnih ustanova.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je da se instaliranjem solarnih elektrana povlače potezi koji su dobri za okoliš, lokalnu ekonomiju i financijske uštede. Zagreb će povećati kapacitete obnovljivih izvora, Gradska skupština je prihvatila akcijski plan kojim će se nekoliko puta povećati kapaciteti na javnim zgradama.

"Imamo različite projekte koji će preko različitih modela ići na 14 zgrada različite namjene. To su vrtići, osnovne škole, domovi za starije i nemoćne", najavio je zagrebački gradonačelnik.

Radi se o budućoj proizvodnji energije od čak 1,5 megavata, no to je samo kap u moru drugih investicija iz obnovljivih izvora energije na javnim zgradama u Zagrebu. REGEA je napravila analizu čak 600 javnih zgrada, to je ogroman potencijal za instaliranje solarnih elektrana i energetsku obnovu, napomenuo je Tomašević.

VIDEO Počeli radovi na produženju Branimirove ulice u Sesvetama

"Mogli smo više napraviti na obnovljivim izvorima energije, ali to se sada radikalno mijenja. Ciklus investicija koji pokrećemo u Zagrebu je bez presedana", poručio je Tomašević.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar najavio je investicijski ciklus u obnovljive izvore energije koji će se paralelno odvijati na području Zagreba i županije.

Vrijednost cijele investicije bit će oko 1,3 milijuna eura, a krovovi zagorskih škola i zdravstvenih ustanova su spremni za sunčane elektrane, rekao je Kolar. Akcijski plan energetske učinkovitosti i Program ublažavanja klimatskih promjena i prilagodba klimatskim promjenama su temelj na kojem ćemo graditi programe za buduće razdoblje, kaže Kolar.

POVEZANI ČLANCI:

Ravnatelj Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac istaknuo je da će se projekti raditi po inovativnom modelu kao Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana. Riječ je o najboljoj europskoj praksi koja štiti javni novac i jamči da će svaki naručitelj dobiti uslugu koju je platio.

"Moramo postati svjesni činjenice da za sve što trebamo nećemo imati dovoljno bespovratnog EU novca bez povezivanja i uključivanja privatnog sektora", upozorio je Domac.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok Tihomir Vančina podsjetio je kako je njihova elektrana puštena u pogon 2019. godine. Dosad je proizvela 1700 MW struje, to je otprilike više od 200.000 eura i oko 13 posto ukupnih potreba bolnice za strujom, objasnio je Vančina.

GALERIJA: Grad kao gradilište: Zagrebačke ulice zauzete skelama i strojevima dok traje obnova od potresa

Zabok: Konferencija povodom najvećih natječaja solarizacije krovova javnih ustanova u gradu Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji u vrijednosti tri milijuna eura.
1/35

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije