Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koje su mogućnosti

Želje na Medvednici: nove žičare, vodosprema, pa i hidrocentrala

Park prirode Medvednica
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
14.03.2014.
u 15:20

Građani i institucije predali su detaljnje prijedloge na javnoj raspravi o prijedlogu prostornog plana Parka prirode. Iz Zavoda za uređenje grada upozoravaju da sve mora biti u skladu sa zaštitom prirode

Javna rasprava o prijedlogu prostornog plana Parka prirode Medvednica ovaj je tjedan završila, a svi koji su imali primjedbe dobro su se pripremili kako bi obrazložili zašto baš njihov prijedlog treba prihvatiti. Određene su kritike i građani i razne institucije ozbiljno objasnili.

Žičara iz Bistre

Općina Bistra tako je, primjerice, poslala iscrpnu studiju u kojoj je objasnila zašto bi se trebala napraviti žičara s njihove strane Medvednice.
– U prvom planu iz 2005. godine postojala je mogućnost koridora, ne znam zašto su ga izbacili iz ovog plana – kaže načelnik općine Bistra Krešimir Gulić i dodaje da je gondola najekološkiji način dolaska na Sljeme.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Kapaciteti se u turizmu povećavaju pa bi i oni koji dođu, primjerice, u Stubičke Toplice, tim putem lakše organizirali planinarski izlet. Rasprave će se, kažu u Zavodu za prostorno uređenje grada Zagreba, zasigurno voditi s Ministarstvom zaštite okoliša jer u parku prirode sve mora biti u skladu sa zaštitom prirode.

– Ako prijedlog ima podlogu u zakonskoj regulativi, on će se morati i prihvatiti – kaže Nives Mornar, nositeljica izrade prostornog plana.
Reorganizaciju skijališta žele i podružnica Zagrebačkog holdinga Upravljanje sportskim objektima te Hrvatski skijaški savez.

– Planiraju produljenje žičare na zelenom spustu, novu žičaru na Panjevini te dvije nove vodospreme od 40.000 kubika na Krumpirištu, dok bi se stara, nedostatna kapaciteta, pretvorila u skladišni prostor za skijašku opremu – kaže Mornar. Holding je tražio i uvrštenje potencijalne sportske dvorane pokraj Tomislavova doma, a u suradnji sa ZET-om poslao je i zahtjev za novu trasu žičare iz Dolja.

Usklađivanje zakona

– Međustanica bi bila na Brestovcu, a išla bi do samog vrha – kaže Mornar. Na potoku Bliznec mogla bi se graditi i mini hidrocentrala, koja bi proizvodila električnu energiju za potrebe Javne ustanove PP Medvednice. Nakon što se obrade svi zahtjevi, kaže Mornar, te se usklade sa zakonima Ministarstva graditeljstva i Ministarstva zaštite prirode, prostorni plan ide na usvajanje u Sabor.

Komentara 2

DU
Deleted user
07:51 15.03.2014.

Imati u svom zaleđu takvu prirodnu ljepotu a neznati ju iskoristiti, raditi planove koji nikad neće biti ostvareni, gledati tu svakodnevnu devastaciju Sljemena zaista je tragično. I ne, nije Bandić kriv za takvo stanje. Sustav, pridošli mediokriteti i svakakva fukara jednostavno devastiraju Zagreb i okolicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije