Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promjene prostornog plana

Velika preobrazba Medvednice. Evo što će sve narasti na Sljemenu

Medvednica Sljeme
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
04.03.2014.
u 13:02

U planu je helidrom na Krumpirištu i vidikovac na TV tornju, sportsko-rekreacijski centri... Stanovnici Jagodišća strahuju od gradnje golf-terena, nadležni uvjeravaju u suprotno. Postoje varijante idejnog rješenja žičare, ali čeka se donošenje plana

Nova žičara od Dolja, sportsko-rekreacijski centri na područjima bivših kamenoloma, helidrom na Krumpirištu, planinarske staze za osobe s invaliditetom, obnova sanatorija Brestovac, jahačke staze, edukativni centri za posjetitelje, vidikovac na TV tornju... najveće su to promjene u prostornom planu Parka prirode Medvednica, koji bi se prema procjenama stručnjaka trebao donijeti u rujnu.

Još tjedan dana

Javna rasprava o planu traje još točno tjedan dana, a sve primjedbe mogu se dostaviti na adresu Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, Republike Austrije 18. To su već učinili stanovnici Podsuseda koji na području Jagodišća posjeduju šume.
– Proučili smo prostorni plan kao i Generalni urbanistički plan (GUP). Ono što nas zanima jest zašto je po članku 67. na području našeg vlasništva moguća gradnja golf-terena, požalili su se na tribini koju je organizirao Zavod za prostorno uređenje grada Zagreba. No, golfa u parku prirode neće biti, uvjerava Aleksandar Bašić, koordinator izrade plana u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

Foto: Grafika Kristina Franić

Grafika: Kristina Franić

Ipak, promjena će biti, a kao najvažniju ističe obnovu Brestovca.
– Za prostor će se izrađivati i poseban urbanistički plan na državnoj razini, a objekt će se obnoviti i oživjeti, kaže Bašić te dodaje kako za Brestovac postoji nekoliko planova namjene. Jedna od njih je korištenje objekta u turističke svrhe. Ono što će u park prirode privući još veći broj posjetitelja su i vidikovci koji će se graditi iznad Vile Rebar, Zakićnice, Oštrca te kod planinarskog doma Grafičar. No najbolji pogled na grad pružat će se s vidikovca na TV tornju.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Izostali važniji projekti

Dugoročan plan parka prirode jest i razvitak seoskog turizma. Važno je i osposobiti izvore vode jer od njih 25 zasad funkcioniraju tek njih četiri. Do najvišeg vrha Medvednice moći će se doći kroz 14 glavnih te 33 sporedna ulaza u park, čije je uređenje također u planu. Na Sljeme će se moći i žičarom, doduše samo sa zagrebačke strane jer se bistranska žičara neće obnavljati.

– Postoji nekoliko varijanti idejnog rješenja, međutim žičara će se graditi tek nakon što se plan i donese, objasnio je Bašić i dodao da se odustalo od plana koji je žičaru predviđao od okretišta na Mihaljevcu.

Skijalište se zasad neće povećavati, ali na Krumpirište će, po novom planu, u hitnom slučaju moći sletjeti helikopter. A unatoč brojnim promjenama obuhvaćenim planom, iz Parka prirode Medvednica ističu da su veći infrastrukturni projekti ipak izostali.
– Ceste, tuneli i žičare sa sjeverne strane dovodili su u park brojne izletnike, no njihova obnova nije obuhvaćena planom – objasnila je Snježana Malić Limari, ravnateljica PP Medvednice. Svoj mali dio na području parka imaju i studenti Agronomskog fakulteta, kojima će se omogućiti gradnja novih manjih građevina, a tlo koje koriste bit će zaštićeno.

Komentara 15

AM
ameris
15:21 04.03.2014.

" Holyjin amandman" još nije ni u raspravi ,a ovi iz Grada već napušeni !Znaju li oni k a k o d a n a s izgleda Medvjednica ? Znaju li oni da je večina planinarskih staza zakrčena i neprohodnadna ? Znaju li oni da su s v a planinarska odmarališta poluurušena i opasna po život posjetitelja ? Znaju li oni da je Sljemenska cesta napola urušena i impregrirana strojnim uljima gdje se svaki ćas mogu dogoditi prometne nesreće sa smrtnim posljedicama ? Znaju li oni da je Križni Put na Bliznecu devastiran i opasan za šetaće ? Znaju li oni da se na planiranoj trasi žičare nalaze masovne grobnice iz 1945.god. ? Oni laprdaju o "vidikovcu " na vili Rebar !Je li itko od njih zna kako izgleda šuma Rebar ? Jednorječju..sramotno mazanje očiju zagrepčanima .Prvo vratite Medvjednicu u stanje od prije dvije godine a potom sanjajte mega projekte.

Avatar ludi kekec
ludi kekec
17:49 04.03.2014.

ovo ne bi popušili ni klinci u vrtiću... očito je da se bliže izbori i bandić treba naivcima zamazati oči... žičara je po njegovim obećanjima trebala biti gotova PRIJE 3 GODINE. a nije ni početa... i nitko ne zna kadada će biti... brestovac se do danas "obnovio" barem desetak puta... vidikovaca na tornju se "otvara" pred svake izbore... da se lova koja je utučena u onu besmislenu snježnu kraljicu - za utrku i za kumove i rodijake - upotrijebila za uređenje sljemena, danas smo mogli imati sve to već gotovo. a u zadnje dvije godine sljeme je opustošeno - sječe se drveče kako kome padne na pamet, planinarske staze su preorane traktorima i kamionima koj izvlače drvo, domovi su u komi, skijanje na sljemenu je uništeno jer se staza čuva za utrku, cestu nitko ne održava, vikendom vozi jedan zetov bus koji je prekrcan... katastrofa od "brige" za sljeme...

TR
Trnjanec
17:14 04.03.2014.

Dobro, a gdje ćemo staviti najveći šator u Europi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije