Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori

Tete iz vrtića traže od Bandića obećani regres

vrtić
ARHIVA VL
08.06.2010.
u 09:08

Tražimo po 2500 kuna za regres te za božićnicu, otkrila je Anita Car, predsjednica Sindikata odgoja i obrazovanja Hrvatske koja će danas pregovarati sa zagrebačkim gradonačelnikom uime više tisuća zaposlenih u vrtićima.

Oko 6500 zaposlenih u predškolskom odgoju i kulturnim ustanovama Grada Zagreba, čije se plaće financiraju iz gradskog proračuna, s nestrpljenjem čeka vijesti s današnjeg sastanka sindikalaca i gradonačelnika Milana Bandića.

Pregovarat će se o uvjetima novog kolektivnog ugovora. Stari (vrijedi dok se ne potpiše novi, nap. a.) istekao je u svibnju.

Bitka za božićnice

 – U plaće nam ne bi trebali dirati. Imali smo čvrsto obećanje gradonačelnika Bandića da tu, najosjetljiviju stavku kolektivnog ugovora, neće mijenjati. Jamče nam se i prava na jubilarne nagrade – rekla je Anita Car, predsjednica Sindikata odgoja i obrazovanja, koja će sudjelovati u današnjim pregovorima.

Inače, plaće u predškolskom odgoju kreću se od 3000 kuna za spremačice preko 6000 kuna koliko najviše mogu zaraditi tete u vrtićima do 9000 kuna, koliko iznose plaće ravnatelja.

Dok su prethodnih godina plaće u prosjeku rasle pet posto, ove je godine rast zaustavljen na razini od 1,4 posto više u odnosu na 2009. godinu.

– Grad će inzistirati da se daljnji rast plaća zaustavi. Smanjenja plaća zaposlenih u kulturi, predškolskom odgoju te gradskoj upravi ne bi trebalo biti – rekao je pročelnik Ureda za kulturu, obrazovanje i sport Ivica Lovrić. Kako sindikati ne traže rast plaća, a gradski dužnosnici tvrde da smanjenja neće biti, čini se da će se o zamrzavanju plaća socijalni partneri lako dogovoriti. No, velika će se bitka voditi za božićnice i regrese.

– Grad nudi 1000 kuna regresa i 500 kuna božićnice – kaže Lovrić. Sindikalisti traže mnogo više.  Dosad smo imali pravo na 2700 kuna regresa. Pristat ćemo na određeno smanjenje i tražiti 2500 kuna za regres i isto toliko za božićnice. Naši su vrtići i radni uvjeti doista na niskim granama. Svako smanjivanje plaća ili novčanih beneficija značilo bi novi udar na zaposlene, koji već sada, unatoč lošim uvjetima, daju maksimum – tvrdi Anita Car.

Regres još nije isplaćen

Kako stvari zasad stoje, korisnici gradskog proračuna bit će sretni ako ove godine uopće dobiju regres i božićnice.

Božićnice za 2009. gradonačelnik Bandić im je jednim potezom pera već bio skresao sa 3000 na 1500 kuna, a regres za 2010. godinu još im nije isplaćen (iako je u istom razdoblju lani već bio isplaćen, nap. a.).  

– Regres nije isplaćen jer za to nema osnove. Kolektivni je ugovor istekao – rekao je jučer Ivica Lovrić. Nakon što smo ga upozorili da regres nije isplaćen ni zaposlenicima gradske uprave čiji kolektivni ugovor još nije istekao, Lovrić nam je rekao da na to pitanje ne može odgovoriti.  

Slavko Kojić, pročelnik za financije, jučer nam se nije javljao na telefon. Kako doznajemo, među zaposlenicima gradske uprave šuška se da će regres ipak biti isplaćen zajedno s plaćom za svibanj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije