Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vegesajam

Svi su htjeli faširance bez mesa, lava burgere i novi hit – Nutmaz

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
16.06.2021.
u 10:31

Na sajmu su usto bili izlagači koji će svoje proizvode predstavljati i na ZeGeVege festivalu koji se održava 3. i 4. rujna.

Popečak od cikle, slanutak, paprika, zobene pahuljice, integralna riža, začini, svježe pripremljena peciva i tajni umak. Sastojci su to sočnog lava burgera za koji se kod štanda restorana Oaza Joyful Kitchen na jučerašnjem VegeSajmu na Jelačićevu trgu čekalo u redu.

I zato se tope u ustima...

Ime je dobio po prepoznatljivoj, koraljnoj boji pljeskavice, a napravljen je u potpunosti od biljnih sastojaka. Posjetitelji koji su ga kušali kunu nam se da nema razlike između njega i mesne varijante burgera. A jednim grizom i sami smo se uvjerili u to.

– Imamo ga i inače u ponudi restorana, a s njime dolazimo i na ZeGeVege festival. Osim toga, ljubitelji biljnih varijanti hrane mogu kod nas probati i wrapove, pržene batate, veganske deserte... – objasnio je Alen Crnčan, voditelj restorana.

15.06.2021., Zagreb - Trg bana Josipa Jelacica. 10. po redu VegeSajam, kao jednodnevna najava najveceg veganskog festivala u regiji – ZeGeVege festivala, ove godine zamirisali su i zaintrigirali prolaznike glavnog zagrebackoga trga najukusnijim biljnim delicijama. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kod štanda Vegefino pak nisu se nudili burgeri, ali se zato mogla kupiti “oprema” za pravi veganski roštilj, poput ćevapčića, pljeskavica i ražnjića, ali i kulen te kobasica.

– Naši faširanci, odnosno pljeskavice, dobili su 2019. godine na Adventu nagradu za najbolji burger, i to u konkurenciji s više od desetak mesnih varijanti. Ljudi nisu ni znali da je riječ o pljeskavici napravljenoj u potpunosti od biljnih sastojaka poput soje, ječma, luka, začina... – prisjetio se Tin Pažur, direktor tvrtke. Mnogi su posjetitelji sajma pohrlili i po desert na štand Nevena Milića i Aleksandre Šćepović, koji su majstori za palačinke.

– Sastojci su zapravo vrlo jednostavni, gotovo isti kao i kod običnih palačinki. Prave se od sojinog mlijeka, brašna, vanilije, smeđeg šećera, soli i malo cimeta. Tajna je u omjerima, a zbog sojina mlijeka toliko su mekane da se tope u ustima – otkrili su.

Novost na sajmu bio je Nutmaz, proizvod Željka Rodića i Jeronima Čeke. Namaz je to izrađen 100 posto od lješnjaka koje sami uzgajaju na nekoliko tisuća hektara velikim poljima izvan Zagreba.

– Počeli smo prije nekoliko godina i htjeli smo, osim očišćenih lješnjaka, ponuditi i neki proizvod koji će biti zdrav, a opet ukusan. Tako smo proizvodnju Nutmaza počeli u Španskom, a tu je i njegova malo slađa čokoladna verzija koja ima 90 posto udjela lješnjaka, što je također puno – rekao je Rodić, dodajući da su namazi, osim za vegane, idealni i za dijabetičare te roditelje koji svojim klincima žele dati nešto slatko, ali zdravo. Nutmaz se, za sve one koji ga žele probati, a nisu bili na sajmu, može kupiti u sedamdesetak trgovina u Hrvatskoj.

15.06.2021., Zagreb - Trg bana Josipa Jelacica. 10. po redu VegeSajam, kao jednodnevna najava najveceg veganskog festivala u regiji – ZeGeVege festivala, ove godine zamirisali su i zaintrigirali prolaznike glavnog zagrebackoga trga najukusnijim biljnim delicijama. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sljedeće okupljanje u rujnu

A osim hrane, moglo se na manifestaciji koju organiziraju Prijatelji životinja pronaći i proizvoda od konoplje poput ulja, šampona, losiona, masti, regeneratora... Mogle su se opet “upecati” i veganske cipele od nepromočivih materijala, kolači u potpunosti spremljeni od biljnih sastojaka, kozmetika te proizvodi OPG–ova. Na sajmu su usto bili izlagači koji će svoje proizvode predstavljati i na ZeGeVege festivalu koji se održava 3. i 4. rujna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije