Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neobičan razgovor

Na liniji s astronautom: Halo, Zagreb, ovdje svemir...

Zagreb: Učenici informatičke škole uživo razgovarali s astronautom Scottom Tingleom
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/5
18.01.2018.
u 19:46

Za razgovor s postajom izborili su se u konkurenciji 40-ak ustanova iz cijele Europe dokazujući da to nije samo za američke klince

Kako se tuširate? Je li čudan osjećaj žvakati hranu u bestežinskom stanju i kako je spavati lebdeći? Kako se borite protiv atrofije mišića? Koliko puta u danu gledate izlaske i zalaske Sunca? Sva su ta, ali i brojna druga pitanja znatiželjnih učenika odjekivala danas Prvom srednjom informatičkom školom s pravom javnosti (ISI), dok je ostatak njihovih kolega s nestrpljenjem čekao svoj red da telefonski porazgovara s astronautom Scottom Tingleom koji se trenutačno nalazi na Međunarodnoj svemirskoj postaji u misiji Soyuz MS-07.

Danima “slagao” telefon

Jedinstvenu priliku za razgovor uživo s nekim iz svemira ISI je dobio preko edukativnog programa ARISS koji učenicima u cijelom svijetu omogućuje da komuniciraju s astronautima.

– Trebali smo napisati projekt prema specifikacijama NASA-e i ESA-e u kojem smo prikazali naš kurikulum koji potiče STEM znanosti. U konkurenciji od 40-ak škola iz cijele Europe naša je škola jedna od 14 onih koje su dobile tu priliku – kazala je Tihana Jarić Dauenhauer, profesorica etike koja je pokrenula cijelu priču.

Zagreb: Učenici informatičke škole uživo razgovarali s astronautom Scottom Tingleom
1/14

Učenici svih razreda ISI-ja za razgovor su se aktivno pripremali od početka božićnih praznika, a u projektu je sudjelovala cijela škola. Tako je, primjerice, jedan od profesora danima “slagao” telefon koji bi mogao “podnijeti” ovakav razgovor.

– Toliko je toga moglo poći krivo. Obično se razgovor, ako traje 2-3 minute pa se prekine, smatra uspješnim. Mi smo uspjeli postaviti svih 20 pripremljenih pitanja bez ikakvih komplikacija – istaknula je prof. Jarić Dauenhauer te dodala da su ovakvi projekti korisni ne samo kako bi probudili učeničku znatiželju za STEM znanostima, nego i da bi pokazali da razgovor s astronautima nije rezerviran samo za američke učenike.

Po završetku razgovora koordinatori iz NASA-e pohvalili su učenike na aktivnosti i produktivnosti te ih pozvali da se, nakon što su ispisali vlastiti trenutak povijesti, prijave još koji put.

Ovo trebaju doživjeti svi

Na projekte ARISS-a može se prijaviti bilo koja odgojno-obrazovna ustanova, od vrtića do srednjih škola. Cijeli proces iziskuje mnogo truda, ali gdje ima volje, ima i načina. Pravi primjer za to upravo su učenici ISI-ja, koji su treći u Hrvatskoj koji su uspostavili vezu s Međunarodnom svemirskom postajom.

– Bilo bi dobro da se i drugi prijave da bi osjetili ono što smo i mi – zaključila je prof. Jarić Dauenhauer.

Pogledajte i galeriju fotografija Marsa:

Zagreb: Učenici informatičke škole uživo razgovarali s astronautom Scottom Tingleom
1/18

Komentara 3

BL
Blomberg
20:13 18.01.2018.

Ova fotografija Br.8 je najvjerojatnije jedan- tepih- a ne povrsina Marsa, a sigurno ih je i vise.??

Avatar pametnom_dosta
pametnom_dosta
21:21 18.01.2018.

Halo svemir ovdje banana država...

Avatar Dinamo BBB
Dinamo BBB
21:53 18.01.2018.

Halo svemir ! Mi u 19. stoljeću !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije