Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajna svemira

Znanstvenici napokon ustanovili kako je Mars posao nenastanjiv

Mars
Foto: David Parry/Press Association/PIXSELL
20.12.2017.
u 19:20

Prije oko 3 milijarde godina Mars je poput Zemlje bio prekriven vodom, no danas je njegova površina suha

Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu otkrili su zašto na Marsu nema života - stijene tog planeta, naime, upile su površinsku vodu, čime je Mars postao nenastanjiv.

Prije oko 3 milijarde godina Mars je poput Zemlje bio prekriven vodom, no danas je njegova površina suha, zbog čega su se znanstvenici godinama pitali kamo je voda nestala. Prema novom istraživanju oxfordskih znanstvenika, voda je još uvijek na Marsu, ali je zbog kemijskih reakcija sa stjenovitom korom "zarobljena" u površini, prenosi The Independent.

- Na Marsu, reakcija vode sa svježe erumpiranim lavama koje tvore njegovu bazaltnu koru rezultirala je efektom spužve. Ova reakcija vode i stijena promijenila je mineralogiju stijena i dovela do toga da je površina postala suha - kaže voditelj istraživanja Jon Wade.

Znanstvenici su također utvrdili da stijene na Marsu mogu primiti oko 25 posto više vode od onih na Zemlji te da stijene na Marsu prenose vodu u unutrašnjost planeta.

Pogledajte i galeriju fotografija Marsa:

Mars
1/18

Komentara 18

PR
prajdali100
21:34 20.12.2017.

I to je to !!?

VE
velist
21:49 20.12.2017.

E sad mogu i umrijeti.

TO
tovaravot
21:21 20.12.2017.

kakva mrtva tajna svemira?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije