Naslovnica Tech/Sci Znanost

Znanstvenici napokon ustanovili kako je Mars posao nenastanjiv

Prije oko 3 milijarde godina Mars je poput Zemlje bio prekriven vodom, no danas je njegova površina suha
20. prosinca 2017. u 19:20 18 komentara 8231 prikaza
Mars
Foto: David Parry/Press Association/PIXSELL

Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu otkrili su zašto na Marsu nema života - stijene tog planeta, naime, upile su površinsku vodu, čime je Mars postao nenastanjiv.

Pojavio se u Pacifiku NASA: Novi otok mogao bi dati uvid u razvoj života na Marsu

Prije oko 3 milijarde godina Mars je poput Zemlje bio prekriven vodom, no danas je njegova površina suha, zbog čega su se znanstvenici godinama pitali kamo je voda nestala. Prema novom istraživanju oxfordskih znanstvenika, voda je još uvijek na Marsu, ali je zbog kemijskih reakcija sa stjenovitom korom "zarobljena" u površini, prenosi The Independent.

- Na Marsu, reakcija vode sa svježe erumpiranim lavama koje tvore njegovu bazaltnu koru rezultirala je efektom spužve. Ova reakcija vode i stijena promijenila je mineralogiju stijena i dovela do toga da je površina postala suha - kaže voditelj istraživanja Jon Wade.

Znanstvenici su također utvrdili da stijene na Marsu mogu primiti oko 25 posto više vode od onih na Zemlji te da stijene na Marsu prenose vodu u unutrašnjost planeta.

Pogledajte i galeriju fotografija Marsa:

Mars
1 / 18
Nove fotografije Marsa
Supermjesec Direktiva NASA-i Trump mijenja politiku SAD-a: Šalje ljude na Mjesec i Mars mars MISTERIJ Teoretičari zavjere vjeruju da su pronašli dokaz da je na Marsu bio rat Crveni planet NASA izbacila nove slike Marsa, otkrivaju li tajnu Crvenog planeta?
Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas