Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo otkriće

Zabrinjavajuće: astronautima u svemiru temperatura viša od 40 stupnjeva

astronaut
Foto: DB NASA HO/DPA/PIXSELL
09.01.2018.
u 18:40

Temperatura je na početku bila normalna pa polako rasla tijekom razdoblja od oko 2,5 mjeseci, nakon čega se stabilizirala

Astronauti koji u svemiru borave u bestežinskom stanju imaju povišenu temperaturu, novo je otkriće koje ima ozbiljne implikacije za dugoročne svemirske misije bez upotrebe umjetne gravitacije.

Povišena temperature pomalo je neočekivan ishod boravka u bestežinskom stanju, koje na tijela astronauta ima niz učinaka, uključujući i mogućnost atrofije nakon povratka u Zemlju u slučaju nepridržavanja strogog režima vježbanja.

Dr. Hanns-Christian Gunga iz berlinske klinike Charité – Universitätsmedizin sa svojim je kolegama testirao 11 astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji, piše IFL Science. Ekipa je astronautima na čela pričvrstila senzore te otkrila da su tijekom mirovanja imali temperature za 1 Celzijev stupanj više u svemiru nego na Zemlji, dok je tijekom vježbe temperatura tijela često prelazila 40 stupnjeva, što su već temperature koje se smatraju opasne po život. Također je otkriveno da u svemiru temperatura tijela raste brže nego na Zemlji.

Gunga i njegova ekipa također su utvrdili da povišena temperatura nije nastupila odmah nakon lansiranja. Temperatura je na početku bila normalna pa polako rasla tijekom razdoblja od oko 2,5 mjeseci, nakon čega se stabilizirala, a po povratku na Zemlju brzo pala na normalnu razinu.

- U bestežinskim uvjetima našim je tijelima iznimno teško eliminirati višak topline - kaže Gunga.

Ako ste propustili vidjeti Supermjesec uživo, evo kako je izgledao:

astronaut
1/12

Komentara 3

RE
reborn
19:05 09.01.2018.

Globalno zagrijavanje pogađa i astronaute!

VJ
Vl jedi govna
19:06 09.01.2018.

Pa šta ne naprave malo propuha gore, ipak je vani debelo ispod nule

PR
prajdali100
06:58 07.07.2018.

Priroda nas je dizajnirala za majčicu Zemlju.Ali eto, nama đavo neda mira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije