Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Romobil Rolla

Sve “skužite” za pola minute, a onda vozi glatko – i do 25 km/h

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
30.04.2021.
u 13:35

Isprobali smo prvi hrvatski električni romobil, proizvod mlade tvrtke IDDI, koji služi i kao turistički vodič

Može “potegnuti” 25 kilometara na sat, a zahvaljujući dobroj bateriji, bez punjenja će Rolla prijeći do 50 kilometara, odnosno, primjerice, udaljenost od Zadra do Murtera. Prvi hrvatski električni romobil služi i kao turistički vodič, a za sigurnost je opremljen i žmigavcima i limitatorom brzine koji se aktivira kad vozač uđe u zonu usporenog prometa.

Od svibnja na Plitvicama

Na proizvodu je oko godinu dana radila mlada tvrtka IDDI, koja ga je jučer predstavila, a mi smo isprobali i uvjerili se kako funkcionira. Kretanje i zaustavljanje poprilično je jednostavno; desnom rukom na volanu se stišće gas, lijevom se koči, a da biste se “upraksirali”, potrebno je manje od pola minute. Rolla je, objašnjava Ivan Šimatović, direktor IDDI-ja, ustvari trodijelni paket koji čine romobil, mobilna aplikacija i punionica.

29.04.2021., Zagreb - Tvrtka IDDI na celu s direktorom Ivanom Simatovicem te njegovi kolege predstavili su prvi hrvatski elektricni romobil. Projekt Rolla, paket koji cine prvi hrvatski elektricni romobil, pripadajuca mobilna aplikacija i punionica, a sve je, isticu, proizvedeno u Hrvatskoj. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

– Svaka vožnja počinje i završava u jednoj od punionica, a romobil je povezan s mobilnom aplikacijom koja se na Iphoneu i Androidu može skinuti skeniranjem QR koda. Aplikacija služi i kao personalizirani turistički vodič jer nudi rute kroz popularne lokalne destinacije. No postoji i opcija slobodne vožnje – govori Šimatović. Dodaje i da Rolla neće biti dostupna u komercijalnoj prodaji, već je usmjerena prema najmu, i to u turističkim smještajnim objektima poput kampova, marina i hotela. Od svibnja će se moći voziti na tri lokacije, dvjema na području Plitvica i jednoj u Istri.

– Otključavanje iz punionice stoji pet kuna, a najam se plaća po minuti. I to 1,10 kuna ako je aktivna, odnosno 55 lipa kad je podešena u pasivno stanje i ne vozi se – kaže Nikolina Tarnovski, voditeljica IDDI-jeva marketinga i odnosa s javnošću.

“Prepaid” i za prijatelje

Osim plaćanja po principu taksimetra, postoji i “prepaid” opcija, pa korisnici mogu svoj e-novčanik u aplikaciji napuniti određenim iznosom te romobil koristiti dok se on ne potroši.

– Sredstva se mogu i prebaciti prijatelju ili članu obitelji. A postojat će i popusti za učestalo korištenje i druge pogodnosti – ističe N. Tarnovski. Romobil može izdržati teret i do 200 kilograma, a u IDDI-ju usto upozoravaju da je najsigurnija vožnja ona sa zaštitnom opremom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije