Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Instant kupanac

Sve popularniji jednostnavni izleti na more - s asfalta na plažu za 100 kuna

Foto: Nel Pavletić/ PIXSELL
1/7
30.08.2017.
u 15:17

Kreće se između šest i sedam sati ujutro kada se u autobuse utrpavaju ležaljke, ručnici, suncobrani i luftmadraci, sve za super dan na moru

Čim je autobus stao na crikveničkom kolodvoru, žurno su uzele stvari i krenule na plažu. Već znaju koja je najbolja lokacija za kupanje, samo treba na vrijeme uhvatiti mjesto.

– Eno ga! Tri ležaljke uz more – veselo su uzviknule umirovljenice Anđelka Tadić, Ivanka Periša i Nada Jarnek te dodale kako je očito istina da tko rano rani, dvije sreće grabi, odnosno u ovom slučaju tri ležaljke u prvom redu na plaži. Da bi se već u devet sati sunčale, one su na plažu krenule u zoru, i to iz Zagreba. To je, naime, već provjereni način ljetovanja za ove tri prijateljice koje umjesto odlaska na višednevno ljetovanje redovito idu na više jednodnevnih izleta na Jadran.

– Mirovine su male i ne mogu si priuštiti da se tjedan dana odmaram u Crikvenici. Ali zato mogu sedam puta, pa i više, doći na jednodnevni izlet – objašnjava Anđelka Tvrdić, a puni autobusi koji po istom principu svakog dana kreću iz Zagreba govore da je taj recept za ljetovanje prihvatio dobar dio Zagrepčana. Večernjakovi novinari pridružili su im se stoga u jednom od autobusa i isprobali ovaj sve popularniji trend.

Popunjeni do zadnjeg mjesta

Autoprijevoznika nije teško naći s obzirom na to da se na internetu, ali i na svakom koraku u Zagrebu reklamiraju takvi izleti. U ponudi su, osim najpopularnije Crikvenice, i Novi Vinodolski, Selce, Opatija i Lovran te Njivice, Malinska i Baška na otoku Krku, a cijene se, ovisno o tvrtki i destinaciji, kreću od 80 do 100 kuna. Program putovanja kod svih prijevoznika je više-manje sličan, a među onima koji nude ovakve izlete su Autotrans, Šimun Emanuel Putovanja, Croatia Express, Autoturist Samobor, Darojković... Kreće se između šest i sedam sati ujutro, a autobusi uglavnom staju na više lokacija u Zagrebu da pokupe sve putnike. U vozila se utrpavaju ležaljke, ručnici, suncobrani, pa i luftmadraci, sve potrebno za idealan dan na moru. Na destinaciju se stiže dva do tri sata kasnije, ovisno o tome staje li se po putu, a povratak je predvečer, oko 19 sati.

– Ovakve izlete najčešće biraju oni koji nemaju dovoljno novaca za ljetovanje, ali i oni koji puno rade pa nemaju dovoljno vremena – objašnjava Ružica Buljan, organizatorica putovanja u Croatia Expressu te dodaje da je aranžman jako popularan pa tako za vikende na pojedine destinacije ide i po šest autobusa i svi su popunjeni. Prema dosadašnjem iskustvu, smatra da interes neće opasti ni u rujnu kada će im se pridružiti i oni koji su bili na ljetovanju, ali žele iskoristiti još malo sunca. – Zato ćemo voziti sve do listopada, dok bude lijepo vrijeme – poručila je Buljan.

Još da možemo u provod

Sve dok autobusi voze, njima će i dalje Zagrepčanke Anđelka, Ivanka i Nada koje nalaze samo riječi hvale za ovakav tip putovanja.

– Mi dođemo na plažu dok se ljudi iz hotela još bude. Tu smo cijeli dan, a idemo spavati u svoj krevet – kaže 62-godišnja Ivanka Periša. Od kuće ponese sendviče, a nekad se počasti i ručkom pa stoga ne čudi da ugostitelji trljaju ruke kada vide da dolaze autobusi iz Zagreba. – Na ovaj sam način ovo ljeto već vidjela Selce, Njivice, Malinsku... – dodaje Zagrepčanka. A zahvaljujući jednodnevnom izletu u Crikvenicu, more su ove godine prvi put vidjele Lana Komušanac i Josipa Iljkić.

– Kada se baviš turizmom u Zagrebu, onda se prvi put u moru okupaš krajem kolovoza – kroz smijeh napominju prijateljice koje se u metropoli bave iznajmljivanjem smještaja. One su svoj slobodan dan odlučile početi lagano pa su sjele na kavu na rivi, a tek su se onda konačno okupale. Voljele bi još jedino da su mogle i navečer ostati u gradu. Putnici se, naime, slažu da je jedina mana ovakvog putovanja što se kući mora u najljepše vrijeme pa se propušta zalazak sunca ili odlazak na večeru te u provod.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
21:56 30.08.2017.

e moja napacena zemljo...

Avatar maxist
maxist
12:31 31.08.2017.

.....opaki socijalizam omogućavao je svakom živom stanovniku od djeteta do fosila boravak u bezbrojnim odmaralištima za malo novaca....Danas je to naučna fantastika jer neki imaju Hrvatsku-gruntovno ili koncesijski........

LI
liliZG
11:06 01.09.2017.

kako god okreneš , isplativo, jer da ideš svojim autom pa uračunaš , cestarinu, gorivo i parking automobila za jedan dan , potrošio bi puno više nego ovih sto kuna sim i tam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije