Naslovnica Zagreb ZG Život

Kupaca ima, ali prava navala na knjižare počet će prvi dan škole

Gužve su se općenito poprilično smanjile otkad svi učenici u Zagrebu, i osnovnoškolci i srednjoškolci, dobivaju besplatne udžbenike, ali po njih i dalje dolaze kupci iz cijele Hrvatske
30. kolovoza 2017. u 14:04 0 komentara 427 prikaza
Pogledajte galeriju 1/8

Na pitanje veseli li se početku škole, samo se namrštila te zaključila da i “ne baš“.

– Ali zato sam dobila super torbu i pernicu pa će mi biti malo lakše opet početi učiti – rekla je devetogodišnja Marta Babić te izazvala osmijeh na licu svoje majke. – Barem je iskren odgovor – zaključila je majka Sabina Babić. Iako je to mnogima tlaka, majka i kći dobro su se zabavile u kupnji prije početka nove školske godine. Trećašica Osnovne škole Kustošija uživala je u biranju olovaka, bojica, gumica i likovnog pribora pa je tako jurila od jedne do druge police u Narodnim novinama kako bi sve pronašla.

– Kupile smo više-manje sve, tako da smo sada mirne do početka nastave, nema stresa – zaključila je Sabina Babić te dodala kako je odlično što su izbjegle najveće gužve. I uistinu, iako je ostalo još samo pet dana do povrataka u školske klupe, prave navale još nema jer ona uglavnom počinje u zadnji čas, a velika većina čeka prvi tjedan škole da uopće dozna što im treba.

Udžbenike naruče unaprijed

Gužve su se općenito poprilično smanjile otkad svi učenici u Zagrebu, i osnovnoškolci i srednjoškolci, dobivaju besplatne udžbenike.

– Naravno, kod nas dolaze kupci iz cijele Hrvatske, ali nema više onih redova i biranja udžbenika na licu mjesta. Danas svi dobiju popis od škole te naruče paket. Onda ga samo dođu podići ili im on dođe kući – objasnio je Bojan Vinek iz Narodnih novina. Tamo je po svoje knjige došla i sedmašica Marta Škvorc s majkom Gordanom. U Zagrebu su došle u kupnju iz Klinča Sela gdje se ne dobivaju besplatne knjige.

– Većinu udžbenika uspjeli smo razmijeniti. Malo smo mjesto pa znamo kome što treba. Tako da smo kupili samo radne bilježnice i sav ostali potreban pribor za što smo potrošile oko 800 kuna – poručile su.

Velika je gužva za udžbenike i u Školskoj knjizi gdje se oni također prodaju, a kompleti za učenike od prvoga do četvrtog razreda osnovne škole stoje oko 500 kuna. Za učenike viših razreda osnovne škole cijene kompleta iznose od 1100 kuna, a cijene za srednje škole ovise o tome je li riječ o gimnaziji ili strukovnoj školi i kreću se u rasponu od 1300 do 1900 kuna. – Ministarstvo znanosti i obrazovanja unaprijed je odredilo i propisalo cijene svih kompleta udžbenika, a kupci ih za pojedini razred mogu provjeriti na stranicama Ministarstva – poručili su iz Školske knjige.

Brendovi dižu cijenu

Udžbenike ne prodaju knjižare Znanje, Hoću knjigu i Menart, ali zato su itekako spremni za početak školske godine kada je riječ o školskom priboru koji se može kupiti i u većini samoposlužnih trgovačkih lanaca. Prije same kupnje treba se dobro informirati jer cijene itekako variraju.

Tako se anatomske torbe za niže razrede osnovne škole mogu kupiti za 200 kuna, ali ima i skupljih od 1000 kuna. Ruksaci za starije učenike nešto su jeftiniji te cijene variraju od 100 do 800 kuna. Slična je situacija s pernicama koje stoje od 20, pa sve do 200 kuna, ako je puna i na više katova. Cijena bilježnica također ovisi o veličini, ali i o broju i debljini listova, pa tako njihova cijena ide od dvije kune pa sve do 30.

– Ipak, na cijenu najviše utječe ako je proizvođač poznata tvrtka ili ako je ukrašeno “nekim skupim motivom“. Tako su trenutačno najveći hit nogometni klubovi Barcelona i Real Madrid, ali i Štrumpfovi – objašnjava Ante Jazvić, voditelj knjižare Menart u Avenue Mallu.

Svi gradovi osim Jaske daju učenicima besplatne udžbenike

​Besplatni udžbenici u klupama dočekat će i osnovnoškolce iz većine gradova u Zagrebačkoj županiji. Za sufinanciranje ili nabavu knjiga pobrinuli su se Zaprešić, Velika Gorica, Samobor, Sveta Nedelja i Ivanić-Grad. Dugoselci su pak roditeljima već krajem prošlog mjeseca isplatili novac potreban za kupnju udžbenika iz osnovnih predmeta. Knjige je za đake osigurala i općina Rugvica, Vrbovec sufinancira nabavu dijela udžbenika i radnih bilježnica, a Sveti Ivan Zelina učenicima viših razreda umjesto knjiga daje likovne mape, atlase i kutije za tehničku kulturu. Najbolje su prošli Velikogoričani koji će osim udžbenika dobiti i radne bilježnice. Jedino u Jastrebarskom knjige ne dobivaju svi đaci, već oni čiji su roditelji nezaposleni ili slabijeg imovinskog stanja. ​(amk)

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.