Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistički bum

Popunjeni smo 82%, no strance ljuti kad vide “sori, ne radi”

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/8
24.08.2017.
u 12:27

Donedavno je bilo teško dostići čarobnu brojku od dva noćenja, a sad ostaju i po pet dana. Novi su trend parovi na bračnom putovanju

Ljeto u Zagrebu popularnije je i od omiljene zimske manifestacije.

Poznato je da se soba više traži za Advent, no i trenutačna je popunjenost smještajnih objekata u gradu, po podacima sa stranice Booking.com, dosegnula visokih 82 posto. I ne samo da su turisti nahrupili u hrvatsku metropolu, već su ovo ljeto odlučili ostati i dulje. Dok su se donedavno iznajmljivači i ho(s)teli trsili da dosegnu čarobnu brojku od dva noćenja, budući da je prosjek bio 1,8, sada turisti, kažu, prosječno ostaju dva i pol dana. Neki, pak, bilježe produljenje boravka i do pet noćenja.

U srpnju nas je posjetilo 146.645 ljudi, što je dvostuko više nego prije pet godina, a zabilježeno je 255.441 noćenje. Povećala se i ponuda smještajnih objekata, pa se od početka 2016. otvorilo šest novih hotela i deset hostela. I nisu svi smješteni u strogom centru Zagreba, a ukupno sad imamo 58 hotela i 51 hostel. Računamo li da su turisti koji su prošli mjesec spavali u Zagrebu u prosjeku potrošili 123 eura na dan, što je brojka dobivena posljednjom analizom Instituta za turizam, samo u srpnju od njih se uprihodilo više od 31,4 milijuna eura.

S 250 na 3000 stanova

Ljetni bum koji je zahvatio i Zagreb, kažu u gradskoj Turističkoj zajednici, rezultat je stalnog rada na njegovoj promociji. Nisu bila naodmet ni brojna priznanja koja su nam dodijelili strani mediji. Uz to što smo dobili već dvije nagrade za najbolji Advent, u svibnju je vodeći svjetski turistički medij Lonely Planet proglasio Zagreb najuzbudljivijim europskim odredištem, a grad hvale i u mnogim inozemnim časopisima. Stoga su posjetitelji uglavnom već dobro upućeni u ponudu, a preporuke traže i na TripAdvisoru, gdje se gledaju koji su najbolje ocijenjeni hoteli, apartmani, hosteli, restorani, ture...

Trenutnačno su pravi hit tzv. Free Walking ture, koncept u kojemu turisti vodiču, ako žele, ostavljaju donacije. U centru ih ne možete zaobići, a prepoznat ćete da je to Free Walking tura kad vidite skupinu od 50 turista kako hoda za mladim vodičima koji povijest grada objašnjavaju na engleskom. Množe se i apartmani za iznajmljivanje, a povećanu potražnju potvrđuju i vlasnici agencija za nekretnine. U posljednje se vrijeme, čuje se u tim krugovima, stanovi kupuju upravo kako bi se preuredili u smještajne jedinice za dnevni najam, što je puno isplativije od dugoročnog.

– Kada smo počeli s poslom, 2013., bilo je 250 jedinica. Danas ih je 3000 i brojka munjevito raste. Centar je atraktivan posjetiteljima bez auta, dok su okolni kvartovi zanimljivi nude li besplatno parkiranje – kaže Bruno Babić, voditelj mreže “Apartmani u centru Zagreba”. No, trendove ne prate ugostitelji koji ljeti uzimaju kolektivni godišnji ili klubove privremeno sele na obalu.

– Turisti se čude jer nailaze na zaključane barove za koje su čuli i prije no što su stigli u Zagreb te su ciljano došli kako bi isprobali novi koktel, popili zagrebačko craft pivo i osjetili atmosferu tog mjesta – svjedoči Andrija Pirnat, vlasnik hostela “Swanky Mint”. Uz tradicionalne goste iz Europe i Azije, sve ih je više iz SAD-a, Brazila i Meksika, ali i arapskih zemalja.

– Povećan je broj mladih ljudi, a bilježimo i puno mladih parova iz azijskih zemalja koji dolaze na bračno putovanje. Sve je više i obitelji s djecom – kaže Ivica Max Krizmanić, generalni direktor hotela “Esplanade”.

Dogodine se vraćamo

Turiste s kojima smo razgovarali oduševljava ponajprije hrana i svi žele kušati autohtonu kuhinju.

– Meni su preporučili da probam... štrukle. Tako se zove jelo, zar ne? Nakon turističkog obilaska bacit ću se u potragu jer ih zaista želim probati. U Hrvatsku sam došao s roditeljima i bratom, koji su ostali na moru, a ja sam se odlučio zaputiti u istraživanje – ističe Niall, mladić iz Irske.

U otkrivanje domaćih specijaliteta uputila su se i dva para iz Italije. Točnije, Fancesco Santillo i Giancarlo Monaco su Talijani, a Ayleen Colmenares iz Venezuele, dok je Yi Kong iz Kine, no ljubav ih je usidrila u Italiji.

– Kuhinja vam je u nekim dijelovima slična našoj, a u drugima jako različita. Sviđa nam se i vaša ležernost, ali i povijest kojom odiše grad. Bili smo i u drugim gradovima u Europi, no otkrili smo da je ovdje idealan balans prošlosti i sadašnjosti – kaže društvo.

Margaux i Guillame Durand, mladi bračni par iz Francuske, u Zagreb su došli na preporuku prijatelja, a najviše im se sviđa arhitektura.

– Već planiramo povratak iduće godine jer toliko toga ima za vidjeti i doživjeti – ističu.

Esther i Dirk Kooistra, pak, do hrvatske su metropole iz Nizozemske stigli autom, a poveli su i djecu Larsa i Jennu.

Oduševljeni smo gostoprimstvom i domaćom atmosferom. Čitali smo o tome, ali doživljaj je i puno veći – kaže obitelj koja će produžiti i do Jadrana. Zelenilo u centru grada svidjelo se paru iz Indije, Hunjan i Ustav Madan, koji najviše cijene, ističu, to što je u Zagrebu sve relaksirajuće i mirno, baš za odmor...

Komentara 4

NE
Neutralac
16:03 24.08.2017.

Ljudi moji: najveci problem hrv turizma su znakovi, putokazi, oznake, table , info displayi, i ostala sredstva informiranja i orijentacije turista... tu se moze zalutati i otici u krivom smjeru, nesto propustiti itd... A ove table koje su postavljene suve table koje su postavljene su vecinom na krivom mjestu, propale, nevidljive ili cak pogresne... pa dajte se malo trgnite .. Tko je odgovoran za te oznake i putokaze ????

BL
Blomberg
16:49 24.08.2017.

Bila bi im ljepa i ova slika da nema ovog vijecnog ? gradilista i skele, jadno je to .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije