Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
još samo danas u Dubravi

Svaki od 50 starih radija još i danas radi i dobro se čuje

12.10.2015., Zagreb -   Dusko Cvjetojevic, autor je izlozbe starih radio uredjaja koja se nalazi u galeriji Vladimir Filakovac u Dubravi.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
14.10.2015.
u 14:00

Neki od modela u svoje su doba vrijedili bogatstvo. Duško Cvetojević svoju vrijednu kolekciju starih radioprijamnika čuva kod kuće na tavanu, a sad ih je izložio u Kulturnom centru Dubrava

Prozor u svijet – kratko i jasno Duško Cvetojević opisuje radio. On sam, kako kaže, posjeduje više od pedeset prozora budući da je na svom, za tu priliku, posebno uređenom tavanu našao mjesta za upravo toliko radioprijamnika. A kako bi i drugima pokazao svoju zbirku, na tjedan je dana svoje "ljubimce" izložio u Kulturnom centru Dubrava.

Voli analogno

– Tridesetih godina, kad je ovaj izašao iz proizvodnje, stajao je gotovo dvije tisuće franaka. Zašto, može se čuti i danas – govori Cvetojević dok pali radioprijamnik s gramofonom. Okupilo se više posjetitelja izložbe oko njezina autora, čekajući hoće li se iz gotovo stogodišnjeg uređaja začuti zvuk.

– Stvarno radi? Mislim da ipak danas neće – dobacio je jedan od posjetitelja Cvetojeviću, dok je on samouvjereno čekao tonove iz zvučnika. Tiho je samo objasnio da starim prijamnicima treba malo dulje da se "zagriju".

– Ljudi su vrlo zainteresirani za izložbu, a ja im rado objasnim sve što ih zanima. Nerijetki se prisjete kakve su prijamnike sami imali kod kuće, dok je djeci zanimljivo vidjeti nešto što je njima novo – objašnjava Cvetojević, koji sam, kako kaže, najviše voli analognu tehnologiju. Ali i lijep dizajn.

'Radio Dubrava' iz 1953.

– Bakelit, staklo, plastika, drvo, tvrtke su se natjecale koja će izraditi ljepši prijamnik – objašnjava autor izložbe ljubav prema svojim radijima, od kojih je svaki u potpunosti ispravan, a neki imaju i vrlo posebnu povijest. Primjerak kakav se može vidjeti na izložbi pojavljuje se i u filmu Schindlerova lista, a posjetitelji se mogu upoznati i s onima kojima su vojnici kratili vrijeme u Drugom svjetskom ratu.

– Naravno, ponosan sam i na radio Dubravu, proizvođača Radioindustrije Zagreb (RIZ), iz 1953., koji posjetitelji prvog mogu vidjeti na ulazu – rekao je Duško Cvetojević, koji je radioprijamnike počeo skupljati spontano, nakon što ih je kod kuće slučajno prikupio nekoliko. Kako kaže, sad u njima uživa, a osim što redovito pročešljava oglasnike u potrazi za nekim novim primjercima, za njih su mu počeli dojavljivati i prijatelji pa se nada da će njegova zbirka još i više narasti. Ova dosadašnja može se vidjeti još samo danas do 20 sati, na adresi Dubrava 51a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije