Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najveće odlagalište

Šuma u Ježdovcu eko prijetnja za Novi Zagreb-zapad

11.06.2015., Zagreb - Zelena akcija ukazuje na problem ilegalnih odlagalista otpada u Jezdovcu koji se nalaze u blizini kuca. Zadnjih 10 godina prijavljuju slucaj inspekciji zastite okolista, sumarskoj, gradjevinskoj i vodopravnoj inspekciji koji nisu nis
21.06.2015.
u 13:06

Grad će pokrenuti sanaciju, ali će pomoć tražiti od Fonda za zaštitu okoliša jer čitav gradski proračun ne bi bio dovoljan za sanaciju

Na čak 120.000 četvornih metara prostire se najveće ilegalno odlagalište otpada u Zagrebu, u šumi u Ježdovcu. Petstotinjak metara od prvih kuća te svega dvjesto od škole udaljeno je smetlište na kojem dnevno, istaknuo je predsjednik Mjesnog odbora Ježdovec Ivica Živković, otpad dovozi do 250 kamiona. I tako od 1998. godine.

- Otpad se zakapa na dubinu od deset metara, a na dubini od pet već kopamo bunare jer ima vode - objasnio je Živković, zabrinut za zdravlje svojih sugrađana, budući da je, kaže, samo glavna ulica u Ježdovcu priključena na gradski vodovod. Ostatak naselja vodu za piće crpi iz bunara. Stanovnici i nadležne službe, ispričao je predsjednik Gradske četvrti Novi Zagreb-zapad Željko Fiolić, probali su sve kako se otpad više ne bi dovozio u šumu, ali više ne znaju što bi moglo pomoći da se to spriječi. Organizirao je, stoga, i sastanak s predstavnicima gradskih ureda, ministarstava i agencija kako bi zajedno probali doći do rješenja.

- Da Grad Zagreb sam krene u sanaciju Ježdovca, trebali bismo potrošiti čitav gradski proračun (6,7 milijardi kuna). U projekt sanacije krenut ćemo, to je dogovoreno, ali financijsku pomoć trebat ćemo potražiti od Fonda za zaštitu okoliša - rekao je šef prometnih i komunalnih redara Mate Kraljević te obećao kako će se uskoro, na ulaz u šumu, postaviti kamera kako bi se što lakše identificirala vozila koja dolaze sa smećem.

To, istaknuo je načelnik Policijske postaje Novi Zagreb Roko Baotić, neće mnogo pomoći jer policija, kao i komunalni redari, već znaju tko je počinitelj, ali spriječiti ga ne mogu jer nemaju mogućnost podizanja tužbe. Najveća briga stanara ipak, istaknula je Bojana Vukelić iz gradskog Ureda za zdravstvo, treba biti voda.

- Voda za piće lokalnih vodovoda Novog Zagreba redovito ne zadovoljava standarde, kakva tek može biti ova iz bunara nadomak otpada - upozorila je Vukelić.

Komentara 5

ZG
ZGexil
14:23 21.06.2015.

ovo je neodgovorno i krajnje bezobrazno. moguće samo kod nas. dok netko na odpadu tuče veliku paru, nastanjeni se (ne)svjesno truju vodom. a pri posljedici, oboljevanju od raka, opet isključivo krivo bude bilo pušenje......

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
13:45 21.06.2015.

To je prijetnja za cijeli Grad

DU
Deleted user
14:47 21.06.2015.

Ma nema veze, važno da imamo fontane i da bumo dobili najveći kip Franje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije