Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA METODA SUZBIJANJA NAPASNIKA

VIDEO Pogledajte kako izgleda puštanje 100.000 talijanskih komaraca u Zagrebu

Puštanje sterilnih komaraca iz Italije
Foto: Mia Mitrović
1/4
22.06.2023.
u 18:51

Predviđeno područje puštanja sterilnih “Talijana” u Zagrebu je Cvjetno naselje. To je područje s obiteljskim kućama i dosta zelenila, okruženo drukčijom strukturom naselja, odnosno zgradama, širokim prometnicama i nasipom. Cilj nam je promotriti kako se ponašaju sterilni mužjaci u uvjetima urbane sredine, kažu u Štamparu.

Molestanti, napasnici, krvopije... Manji su od centimetra, a smatraju se najsmrtonosnijom životinjom na svijetu. Procjenjuje se da od uboda komaraca globalno godišnje smrtno strada više od 720 tisuća ljudi jer prenose bolesti poput malarije, denga i žute groznice, virusa Zika i Zapadnog Nila.

A od 50 vrsta komaraca u Hrvatskoj, najopasniji i najnapasniji je invazivni, azijski tigrasti komarac. Kao i kod svake vrste, krv piju samo ženke, a za razliku od drugih komaraca koji napadaju samo predvečer i noću, “tigrice” bodu i usred bijela dana. Vrsta je u metropoli prvi put uočena u listopadu 2004. i u međuvremenu se udomaćila, a i njezini pripadnici razmnožavaju se u umjetnim leglima, odnosno posudama s vodom u dvorištima i vrtovima te predmetima gdje se nakuplja kišnica, kao što su gume, začepljeni slivnici i oluci ili vaze na grobljima.

Video snimila: Mia Mitrović

Zagreb se protiv krvopija različitim metodama bori još od 1931., a ove je godine Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” na tigrastim komarcima odlučio primijeniti novu, biološku metodu. Riječ je o SIT tehnici suzbijanja puštanjem sterilnih jedinki mužjaka u prirodu kako bi se parili s divljim ženkama i jedna je u nizu aktivnosti koje provode u sklopu Programa istraživanja i praćenja invazivnih vrsta komaraca na području Zagreba u 2023., objašnjava Ana Klobučar, voditeljica Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

VEZANI ČLANCI:

– Pustit ćemo sto tisuća sterilnih jedinki, a rezultat je da ženke polažu jaja iz kojih se neće razviti novi komarci. Puštanje sterilnih mužjaka u dovoljnom broju i tijekom duljeg vremena omogućava parenje mužjaka s velikim brojem ženki, što bi u konačnici trebalo dovesti do znatnog pada brojnosti tigrastih komarca na promatranom području – navodi A. Klobučar.

Prvi je korak, nastavlja, obilježavanje i ispuštanje laboratorijski uzgojenih sterilnih jedinki mužjaka na ograničenom području, a zatim njihovo hvatanje kako bi se utvrdio domet leta i preživljavanje u uvjetima urbane sredine te broj jaja u klopkama iz kojih neće nastati nove jedinke. Sterilni mužjaci neće mučiti Zagrepčane jer se hrane isključivo biljnim sokovima, a uvezeni su iz Italije.

– Laboratorijski se uzgajaju u Centro Agricoltura Ambiente ‘’Giorgio Nicoli’’ u Bologni. To je jedno od rijetkih mjesta na području Europe gdje se laboratorijski uzgajaju komarci, nama najbliže i s najbržom mogućnošću dostave – dodaje znanstvenica. Slična praksa, osim u Italiji, provodi se i u Portugalu, Španjolskoj, Grčkoj i Srbiji, a od lani i u Puli na području Premanture. Puštanje velikog broja umjetno uzgojenih insekata, ističe, nije nimalo opasno za ekosustav.

 – U prirodu se ispušta isti biološki materijal, vrsta kakva na tom području već obitava. Sposobnost aktivne disperzije, odnosno leta vrste, ograničena je na samo nekoliko stotina metara od mjesta ispuštanja, žive relativno kratko, a njihova je aktivnost svedena na kratak let i parenje – pojašnjava.

Redovite mjere uklanjanja legla

Predviđeno područje puštanja sterilnih “Talijana” u Zagrebu je Cvjetno naselje.

– To je područje s obiteljskim kućama i dosta zelenila, okruženo drukčijom strukturom naselja, odnosno zgradama, širokim prometnicama i nasipom. Cilj nam je promotriti kako se ponašaju sterilni mužjaci u uvjetima urbane sredine, koliki su im doseg leta, preživljenje i broj položenih jaja iz kojih se neće razviti nove jedinke u odnosu na kontrolno područje koje pratimo – objašnjava A. Klobučar.

A u borbi protiv krvopija, dodaje, mogu pomoći i Zagrepčani uklanjanjem predmeta u kojima se nakuplja voda te redovitom košnjom živice i visoke trave gdje vole obitavati odrasle jedinke.

Stanovnici gotovo svih kvartova žale se da nikad nije bilo više komaraca, pri čemu mnogi krive i obilje nepokošenih površina. Zbog izrazito kišnog proljeća, napominje znanstvenica, metropola ove godine bilježi porast broja jedinki tzv. poplavnih vrsta.

– Njihovo suzbijanje provodi se mjerama poput uništavanja ličinki i uklanjanja legla. – najavila je A. Klobučar.  Sutra započinje i redovito suzbijanje letećih jedinki zamagljivanjem sa zemlje koje u partnerstvu s Gradom provode privatne tvrtke, a više o metodama borbe protiv komaraca, ako i načinima na koje možete u njoj pomoći ali i zaštitie se, možete pročitati na službenim stranicama Štampara. 

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Miloradova pudlica
Miloradova pudlica
18:22 22.06.2023.

Zar ne bi bilo bolje uvjeriti krvoločne ženske tigrice da su trans-mužjaci koji ne bodu?

GE
generalnidirektor
19:50 22.06.2023.

Primjereno. Baš na današnji dan jalovi "mužjaci" krenuli u osvajanje. Povijest je povremeno duhovita 😏

ST
stomiovotreba
19:42 22.06.2023.

Pustili 100.000 geneticki modificiranih komaraca? Super ideja, sta tu moze poci naopako?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije