Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljive činjenice

Počinje sezona komaraca: Neki bodu samo ujutro i navečer, a neki cijeli dan!

Shutterstock
21.06.2023.
u 11:30

Prosječan komarac može popiti 5 mg krvi, što je dvostruko više od njegove težine

Ljeto donosi sunce, more, pijesak, ali za mnoge od i puno neugodnih ugriza insekata. Osim toga, postoje i dokazi da neke ljude bodu malo više od drugih. No, postoje i još neke zanimljivosti u ubodima komaraca koje zasigurno niste znali. 

Komarci su se razvili prije 170 milijuna godina i na svijetu postoji oko 3300 vrsta, dok ih je u Hrvatskoj zabilježeno samo 500 vrsta. Komarci su najaktivniji tijekom jutra i večeri, ali uvezeni tigrasti komarac bode tijekom cijelog dana. Također, ženke komaraca bodu tijekom jutra i večeri te tijekom noći. Komarci spadaju među najsmrtonosnije životinje svijeta jer prenose neke od najsmrtonosnijih bolesti, a oko milijun ljudi godišnje umre od posljedica uboda

Foto: Stjepan Banovic/PIXSELL

Komarci koriste ugljični dioksid, plin koji izdišemo, kako bi vas pronašli i mogu vas nanjušiti na 50 metara. Još neke zanimljivosti su da komarac kroz ubod pije krv svaka tri do četiri dana, a ženke nesu jajašca u bilo koju stajaću vodu u okolini. Zanimljivo je da ženka u u svom životnom vijeku od mjesec dana položi prosječno 400 jajašaca. Također, jajašca i bez vode mogu preživjeti godinu dana, a u vodi larve se razviju u komarca od 7 do 10 dana. Odrasli komarac može živjeti više od mjesec dana. Prosječan komarac može popiti 5 mg krvi, što je dvostruko više od njegove težine. 

Najbolja zaštita od komaraca: Najbolja zaštita je onemogućiti da neka voda u okolini stoji više dana. Ako je to nemoguće, jer ste u blzini rijeke ili jezera, postoje repelenti. 

Korisna su i eterična ulja, metvica, limunska trava, a potrebno je i izbjegavati vlažna mjesta. Vanilija je prirodno sredstvo borbe protiv komaraca. Dodajte dvije čajne žličice vanilije u jednu šalicu vode, ulijte u bocu te se pošpricajte. Vanilija će 'zakamuflirati' vaš tjelesni miris i zadržati komarce podalje od vas.

Komarci su osobito skloni parfemima, lakovima, pa čak i dezodoransima. Ako koristite losione i slične preparate, pokušajte koristiti one koji imaju jak miris lavande, bosiljka, ružmarina ili čak eukaliptus. Ako imate krvnu grupu 0, bit ćete pravi mamac za ove insekte. Preporučuje se nositi i 'laganu' odjeću prozračnih materijala, a sa sobom uvijek imajte i bocu vode za osvježenje.

Znanstvenici NASA-e: "Ovaj cvijet pomaže u borbi protiv plijesni, a iz zraka 'upija' prašinu i zračenje"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije