Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Past će do 100 litara po m2

Stižu obilne kiše, a vatrogasci objavili što trebate učiniti u slučaju bujične poplave

Jaka kiša poplavila Zagreb
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/2
16.07.2021.
u 17:22

Prije gotovo točno godinu dana metropolu je također pogodilo veliko nevrijeme, a u nizu gradskih četvrti došlo je i do poplava, zato su zagrebački vatrogasci i ovog puta objavili važne podsjetnike koji mogu spasiti život.

Sutra bi, podsjetimo, u nekim dijelovima Hrvatske moglo pasti i više od 100 litara kiše po četvornom metru, a ovo veliko nevrijeme neće zaobići ni Zagreb. Kako piše DHMZ, većina oborine može pasti u obliku pljuskova, u kratkom vremenu, te prouzročiti urbane poplave i naglo podizanje vodostaja manjih i bujičnih vodotoka. Prije gotovo točno godinu dana metropolu je također pogodilo veliko nevrijeme, a u nizu gradskih četvrti došlo je i do poplava. Zato su zagrebački vatrogasci i ovog puta objavili važne podsjetnike koji mogu spasiti život.  

Foto: JVP Zagreb

I na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite mog se pronaći preporuke i savjeti o postupcima u slučaju bujičnih i drugih poplava, koje se  mogu pronaći ovdje, a ovo su neki od najvažnijih: 

- U vašem domu odvojite električni krug za gornji i donji kat, a bijelu tehniku, električne utičnice i bojler postavite na povišena mjesta.

-Vrijedne stvari stavite na visoke police

- Ne ostavljejte travu, lišće i druge ostatke na ulazima u sustave javne odvodnje 

I Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" također ima niz preporuka kako zaštititi zdravlje u slučaju velikih poplava, pa tako navodi: 

- Ako koristite flaširanu vodu, budite sigurni da je došla iz sigurnog izvora. Ako ne znate da je voda došla iz sigurnog izvora, istu bi trebalo prokuhati ili tretirati prije uporabe. Koristite samo vodu iz zatvorenih boca, prokuhanu ili tretiranu vodu dok se postojeći vodoopskrbni sustav ne ispita i pokaže sigurnim za upotrebu. 

Foto: DHMZ

- Prokuhajte vodu, ako je moguće, kuhanje je preferirani način da se ubiju štetne bakterije i paraziti. Dovođenje vode na valjanu temperaturu na jednu minutu će ubiti većinu organizama.

- Budite svjesni potencijalnih kemijskih opasnosti do kojih dolazi tijekom oporavka od poplava. Poplavne vode možda pokopati ili preseliti posude koje sadrže opasne kemikalije, otapala ili druge industrijske kemikalije iz svojih uobičajenih mjesta za pohranu. Vlasnici kuća na područjima koja se nalaze na području gdje bi se mogla poplava proširiti trebali bi opasne materijale/kemikalije u domaćinstvu skloniti na sigurno područje za koje pretpostavljaju da će ostati suho tijekom poplava.

Ključne riječi

Komentara 6

IJ
istina_jaako_boli
17:47 16.07.2021.

Evo vam razloga zasto morate ugradit air bag i sa vanjske strane auta, ako nastane poplava on se pretvara u gumeni camac.

DU
Deleted user
06:21 17.07.2021.

što treba ućiniti ??? kupi si čamac

PV
prcko.vitamincic
18:35 16.07.2021.

Eto, što smo vozili dizelske i benzinske aute to nam je to. Sad će EU po hitnom postupku zabraniti dizel i benzin zbog klimatskih promjena. Jel može Tesla da proizvede na brzinu par milijuna auta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije