Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Stiže 66.800 kanti za papir, odvoz jednom mjesečno

Prvi su 80-litarske plave spremnike dobili stanovnici istočnoga dijela Zagreba, odnosno Maksimira, Gornje Dubrave i Peščenice
24. studenoga 2016. u 16:47 9 komentara 3597 prikaza
smeće
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Gradska je Čistoća počela s podjelom 66.800 plastičnih kanti za papir kako bi ga građani mogli razdvajati već na kućnom pragu. Prvi su 80-litarske plave spremnike dobili stanovnici istočnoga dijela Zagreba, odnosno Maksimira, Gornje Dubrave i Peščenice. Za početak se dijele građanima koji žive u obiteljskim kućama i manjim zgradama.

– Papir iz tih kanti odvozit će se jednom mjesečno, a dan pražnjenja korisnici mogu provjeriti na našim stranicama – kazali su u Čistoći.

Ne moramo više tegliti

No, Zagrepčani iz ulica oko Kvaternikova trga koji su dobili kante, iako podržavaju taj potez, nisu zadovoljni dinamikom pražnjenja.

– Mi smo našu kantu napunili već za osam dana pa mislim da su nam trebali dati veću ili je češće prazniti. Kada su je postavili, najavili su da je plan da dobijemo i kantu za plastiku i staklo pa se nadamo da ćemo uskoro i njih dočekati – kazala je Nevenka Jagarčec, predstavnica stanara zgrade u Ulici Ognjeslava Utješenovića. Dodala je da su dosad imali kartonsku kantu za papir unutar haustora, no da su u nju ubacivali samo novine i reklamne letke.

Novu kantu dobio je i Davor Milić koji živi u kući u Nodilovoj.

– Izgubim volju za reciklažu kad vidim da netko taj papir noću krade, no inače je dobro da razdvajamo. Zasebni spremnici u toj su priči prioritetni za sve vrste otpada – rekao je Milić.

Obitelji Stanka Trbovića iz Šulekove ulice, pak, kako je kazao, pražnjenje kante jednom mjesečno bit će dovoljno.

– Drago nam je da više nećemo morati papir nositi do kontejnera. Kad dobijemo ovakve spremnike i za staklo i plastiku, trebalo bi uvesti kazne za one koji ne razvrstavaju otpad i bacaju sve u jednu kantu – istaknuo je Trbović.

U Čistoći su kazali kako su razdvajanje na kućnom pragu odlučili započeti s papirom koji zauzima 30 posto prostora u spremnicima za miješani komunalni otpad. Objasnili su da se njegovom reciklažom osigurava više prostora za miješani otpad te smanjuje količina smeća na odlagalištu.

Recikliranje na pragu

Uz podjelu kanti, najavili su da će postaviti još 400 kontejnera za papir na isto toliko novih zelenih otoka. Time će se broj kontejnera za papir povećati sa 604 na 1004, a dodavat će se i oni za staklo i plastiku.

– Tako će građani koji stanuju u velikim zgradama dobiti spremnike neposredno u blizini kućnog praga – kazali su u Čistoći. 

Reciklaža

Možete bacati novine, časopise, prospekte, kataloge, bilježnice, knjige, telefonske imenike, slikovnice, pisaći i kompjutorski papir, pisma, uredske tiskovine, papirnate vrećice, mape, kartonske fascikle, valovitu ljepenku, kartonske kutije (bez ljepljive trake, plastike, stiropora i dr.)

Ne smije se trpati indigo papir, ugljeni papir, fotografije i fotopapir, zauljeni i prljavi papir, gumirane etikete, pelene i sl.

Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

 • escobar2:

  Super što smo ih dobili, ali ljudi moji pa kod nas u kvartu su kante 2 tjedna i već su sve pune, dajte odvoz bar dva puta mjesečno.

 • Avatar suludisumar
  suludisumar:

  Hm, ja imam kuću na Pešćenici i ne znam o čemu se ovdje priča. Valjda te plave kante dijele u Pešćenici iza Velike Gorice.

 • Machak:

  Dodatni komentar - izgleda da neki Bandićev lancman proizvodi te kante - upravo smo pred obiteljsku kuću dobili i drugu kantu za papir....a i jedna je uvrh glave.