Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čistoća pokreće projekt 'od vrata do vrata'

Stiže 66.800 kanti za papir, odvoz jednom mjesečno

smeće
Robert Anić/PIXSELL
24.11.2016.
u 16:47

Prvi su 80-litarske plave spremnike dobili stanovnici istočnoga dijela Zagreba, odnosno Maksimira, Gornje Dubrave i Peščenice

Gradska je Čistoća počela s podjelom 66.800 plastičnih kanti za papir kako bi ga građani mogli razdvajati već na kućnom pragu. Prvi su 80-litarske plave spremnike dobili stanovnici istočnoga dijela Zagreba, odnosno Maksimira, Gornje Dubrave i Peščenice. Za početak se dijele građanima koji žive u obiteljskim kućama i manjim zgradama.

– Papir iz tih kanti odvozit će se jednom mjesečno, a dan pražnjenja korisnici mogu provjeriti na našim stranicama – kazali su u Čistoći.

Ne moramo više tegliti

No, Zagrepčani iz ulica oko Kvaternikova trga koji su dobili kante, iako podržavaju taj potez, nisu zadovoljni dinamikom pražnjenja.

– Mi smo našu kantu napunili već za osam dana pa mislim da su nam trebali dati veću ili je češće prazniti. Kada su je postavili, najavili su da je plan da dobijemo i kantu za plastiku i staklo pa se nadamo da ćemo uskoro i njih dočekati – kazala je Nevenka Jagarčec, predstavnica stanara zgrade u Ulici Ognjeslava Utješenovića. Dodala je da su dosad imali kartonsku kantu za papir unutar haustora, no da su u nju ubacivali samo novine i reklamne letke.

Novu kantu dobio je i Davor Milić koji živi u kući u Nodilovoj.

– Izgubim volju za reciklažu kad vidim da netko taj papir noću krade, no inače je dobro da razdvajamo. Zasebni spremnici u toj su priči prioritetni za sve vrste otpada – rekao je Milić.

Obitelji Stanka Trbovića iz Šulekove ulice, pak, kako je kazao, pražnjenje kante jednom mjesečno bit će dovoljno.

– Drago nam je da više nećemo morati papir nositi do kontejnera. Kad dobijemo ovakve spremnike i za staklo i plastiku, trebalo bi uvesti kazne za one koji ne razvrstavaju otpad i bacaju sve u jednu kantu – istaknuo je Trbović.

U Čistoći su kazali kako su razdvajanje na kućnom pragu odlučili započeti s papirom koji zauzima 30 posto prostora u spremnicima za miješani komunalni otpad. Objasnili su da se njegovom reciklažom osigurava više prostora za miješani otpad te smanjuje količina smeća na odlagalištu.

Recikliranje na pragu

Uz podjelu kanti, najavili su da će postaviti još 400 kontejnera za papir na isto toliko novih zelenih otoka. Time će se broj kontejnera za papir povećati sa 604 na 1004, a dodavat će se i oni za staklo i plastiku.

– Tako će građani koji stanuju u velikim zgradama dobiti spremnike neposredno u blizini kućnog praga – kazali su u Čistoći. 

Komentara 9

ES
escobar2
18:53 24.11.2016.

Super što smo ih dobili, ali ljudi moji pa kod nas u kvartu su kante 2 tjedna i već su sve pune, dajte odvoz bar dva puta mjesečno.

MA
Machak
12:26 25.11.2016.

Dodatni komentar - izgleda da neki Bandićev lancman proizvodi te kante - upravo smo pred obiteljsku kuću dobili i drugu kantu za papir....a i jedna je uvrh glave.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
22:07 25.11.2016.

Hm, ja imam kuću na Pešćenici i ne znam o čemu se ovdje priča. Valjda te plave kante dijele u Pešćenici iza Velike Gorice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije