Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Mladi u Zagrebu u prvi spolni odnos ulaze sa 17 godina

Večernjakovi reporteri u Savjetovalištu za mlade na Mirogojskoj cesti gdje djevojke i mladići mogu razgovarati sa stručnjacima i obaviti sve važne preglede
13. ožujka 2015. u 13:30 14 komentara 6370 prikaza
Inforgrafika Spolnost mladih
Foto: Kristina Franić

Mlade Zagrepčanke na prvi ginekološki pregled nakon prvoga spolnog odnosa čekaju i do - tri godine, umjesto da ga obave u roku od par mjeseci, kako je preporučeno. Čak 60 posto djevojaka ima patološki nalaz PAPA testa nakon prvoga posjeta ginekologu, a gotovo 70 posto mladića pozitivno je na neku spolno prenosivu infekciju. Poražavajuće su to brojke s kojima se svakodnevno suočava Marija Posavec, liječnica školske medicine i voditeljica Savjetovališta za mlade o spolnom i reproduktivnom zdravlju u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Dolaze prekasno

Iako većina srednjoškolaca i studenata ne zna za Savjetovalište, upravo tamo mogu obaviti ginekološki pregled, testiranje na spolne bolesti i savjetovanje, i to bez uputnice, prijave i besplatno.

– Problem je prekasni dolazak na pregled. Kod trudnoće je posebno kritično jer djevojke čekaju i četiri mjeseca nakon izostanka mjesečnice, kada je prekasno za prekid trudnoće, ako ga žele – govori Posavec te ističe da su mladi uplašeni kada čuju za bolest ili trudnoću, jer su imali stav da se to njima ne može dogoditi.

– U 10 godina samo su se dvije djevojke došle informirati o zaštiti prije spolnog odnosa – prisjeća se Posavec te kaže da u radu s mladima treba imati posebno pažljiv pristup. Ipak, tvrdi da su gotovo svi tijekom liječenja odgovorni i ne ignoriraju bolest. Većina pacijenata ima od 17 do 23 godine, a dr. Posavec kaže da je upravo 17 godina najčešća dob u kojoj se ulazi u prvi spolni odnos.

To potvrđuje i istraživanje Zdravstvenog veleučilišta među 82 srednjoškolca o spolno prenosivim bolestima. Rezultati pokazuju da su mladi slabo informirani, neki još smatraju da se AIDS prenosi poljupcem.Dr. Posavec mlade u Savjetovalištu na Mirogojskoj cesti 16 dočekuje svakog ponedjeljka i četvrtka od 14 do 19 sati. U ugodnom ambijentu gotovo nestaje osjećaj da je riječ o ambulanti, a mladi ondje mogu obaviti sve važne pretrage.

Svi su dobrodošli

Osim ginekološkog pregleda, djevojke se mogu testirati na trudnoću, dobiti pilulu za dan poslije ili recept za kontracepcijske pilule. Mladići se mogu testirati na infekcije.– Dođe nam 30-ak mladih dnevno, a mladići su manjina i uglavnom dođu kad je riječ o hitnom slučaju ili ih djevojke nagovore – kaže Posavec te ističe da je prednost Savjetovališta što se može doći s pratnjom.

Ankete sa sistematskih pregleda mladih, koje su pokazale da su spolno aktivni, ali se nemaju kome obratiti, bile su motiv za osnivanje Savjetovališta 2004. No, mnogi još ne znaju za njega.

 –Mlade informiramo o našim uslugama na sistematskom pregledu, no to im tada nije važno pa zaborave – kaže dr. Posavec te ističe da su na pregled dobrodošli svi koji se školuju u Zagrebu. Ako je situacija hitna ne treba se najaviti, ali poželjno je to učiniti na broj (01) 46-962-81 ili na e-mail skolska@stampar.hr.     

U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu
KULTNI HOTEL
Zašto se zatvara Tomislavac: Ljudi će u karanteni boraviti 15-ak dana uz potpuni komfor
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima
 • sojko2:

  kakvo licemjerje, mediji koje promiču razvratnost sada glume moralne vertikale i pričaju o poraznoj statistici.

 • takitako:

  napreduje se ... a koliko mjenja partnera

 • Avatar Drazen Klaric
  Drazen Klaric:

  Hm, mladi sa sexom kreču sve ranije, sexaju se svuda i sve više, - a sve nas je manje. Pa ti budi pametan. Bez starca nema udarca.