Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otruševečka špilja

Špilja, slučajno otkrivena, obnovljeni turistički biser

01.07.2015., Samobor, Otrusevac - Ministar Mihael Zmajlovic obisao novouredjenu Grgosova spilju u pratnji gradonacelnika Samobora Krese Beljaka.  Novouredjenim djelom spilje uzvanike je proveo Josip Grgos vlasnik poznatog restorana koji je 1973. kopajuci
Foto: Robert Anić/PIXSELL
03.07.2015.
u 16:27

Vlasnik špilje "otkrio" ju je 1973. i održavao, a sad je i država dala 700.000 kuna

Nova rasvjeta, staza, ulaz i pješački pristup postavljeni su u špilju u Otruševcu nakon što je njezin vlasnik Josip Grgos, kako je sam rekao, "muku mučio godinama tražeći financijsku pomoć u njenoj obnovi".

Nakon što je jednu špilju slučajno pronašao skupljajući kamenje za gašenje vapna još 1973. godine, a 2007. još jednu u samom susjedstvu, postavio je vlastitu struju, koja je zagrijavala čitav mikrosustav.

– Takva svjetla nisu zadovoljavala, a bilo je to opasno i zbog vlage u špilji – rekao je Grgos. Sada je u obnovu više od 700.000 kuna uložio Fond za zaštitu okoliša (s 80-postotnim udjelom) te JU Zeleni prsten Zagrebačke županije (s 20-postotnim udjelom), a otvorio ju je jučer i ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

I u Veternicu se ulaže

– Ulaže se i u druge špilje u Hrvatskoj, iz različitih izvora – iz EU fondova, iz zajma Svjetske banke, Projekta integracije ekološke mreže Natura 2000 – rekao je Zmajlović. Među ostalim, uređuje se i špilja Veternica na području PP Medvednica, a kraj radova planira se za rujan. Postoji i ideja o nastavku projekta, a iz JU Zeleni prsten Zagrebačke županije kažu da postoje i idejna studija te projekti dodatnog uređenja.

– U maloj špilji uredile bi se stepenice za speleološke škole, a za posjetitelje bi se uredio i dodatni dio u velikoj špilji. Predložili smo Fondu nastavak, čekamo odgovor – rekla je Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Preuske za prolaz

I jedna i druga špilja bogate su sigama, prva je dugačka 30 metara, a druga 130 metara, a kad su otkrivene, ulaz je bio preuzak za prolaz čovjeka. Špilja je otvorena svaki dan od 10 do 17, osim ponedjeljkom. Ulaz za odrasle je 15, a djecu 10 kuna.

Komentara 1

NE
nera29
19:05 04.07.2015.

kako to da je "vlasnik" privatna osoba koja ubire ulaznice i profit na restoranu kraj ulaza, ali se spilja uređuje državnim novcem? ako svi plaćamo uređenje. zašto ulaz nije slobodan svima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije