Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zagreb je šesti glavni grad EU-a po svakodnevnome biciklističkom prijevozu

Eurobarometar ističe da je vožnja biciklom na posao ili zbog koje druge svakodnevne obveze neravnomjerno raspoređena diljem EU-a, pa tako čak trećina Nizozemaca biciklom dolazi na posao ili ga koristi svaki dan, dok se na Cipru, Malti i Portugalu ta praksa još nije udomaćila.
14. srpnja 2017. u 08:49 4 komentara 690 prikaza
biciklisti
Foto: Thinkstock

Zagreb je šesti glavni grad Europske unije po svakodnevnome biciklističkom prijevozu s 10,1 posto bicikala na svojim prometnicama, izvijestio je Grad Zagreb na svojim web stranicama.

A VRUĆINE UDARAJU Zatvaraju se najposjećeniji bazeni!

Prvi po broju biciklista u svakodnevnome prometu je Kopenhagen s 35 posto, drugi je Amsterdam s 32 posto, Berlin je treći s 13 posto, Ljubljana četvrta s 12 posto, te Helsinki peti s 11 posto bicikala na svojim prometnicama.

Eurobarometar ističe da je vožnja biciklom na posao ili zbog koje druge svakodnevne obveze neravnomjerno raspoređena diljem EU-a, pa tako čak trećina Nizozemaca biciklom dolazi na posao ili ga koristi svaki dan, dok se na Cipru, Malti i Portugalu ta praksa još nije udomaćila.

"Grad Zagreb sustavnom strategijom provodi zacrtane programe kojima je cilj uvođenje biciklističkog prometa u što većoj mjeri u prometni sustav i populariziranje vožnje biciklom kao načina gradskog prijevoza. Uz programe koje provodi, Grad podupire biciklističke sportske manifestacije i mnogobrojne udruge koje u svojim programima promoviraju bicikl kao prijevozno, sportsko i rekreativno sredstvo", ističe Gradska uprava.

Zagreb danas broji nešto više od 200.000 aktivnih biciklista, od kojih njih 3000 svakodnevno prolazi pored brojača bicikala – Bike totema, na Trgu Stjepana Radića.

"Zagrepčanima su na raspolaganju 562 biciklistička parkirališta na javnim površinama i nešto više od 300 kilometara uređenih biciklističkih staza. Istovremeno, svaka nova prometnica u Zagrebu se gradi s biciklističkim stazama/trakama kao sastavnim dijelom prometne infrastrukture, te je postao prvim hrvatskim gradom koji je uveo dijeljeni promet na kolniku", poručuju iz Grada.

Kratko je slatko Djevojke dodatno zagrijale već uzavrelu zagrebačku špicu Svečanost Dan Kravat pukovnije počasna satnija obilježava na zagrebačkom Dolcu Milan Bandić ZAGREB Bandić ima većinu: Mikulić izabran za predsjednika zagrebačke Gradske skupštine!
Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

 • feel_the_coruption:

  Prvo, to je čista laž. Ovo "istraživanje" je radio neki portir u holdingu...Jadni smo mi biciklisti u Zagrebu, to znaju oni koji su vidjeli biciklističke staze vani. Ovo u Zagrebu je smijeh i komedija od biciklističkih staza. A oni se ... prikaži još!e još hvale..Katastrofa.

 • Vlaskoulicanec:

  Trebalo bi istražiti ponašanje biciklista koji se ganjanju po pločnicima, voze po ulicama krivim smjerom, ne obaziru se na svjetlo na semaforu, ne paze ni na djecu ni na prolaznike, ni na aute,...

 • Avatar Papatest
  Papatest:

  Bar u nečem nismo zadnji u Evropi