Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Sin Envera Čolakovića odgovorio Matuli: 'Otkud vam pravo i drskost da lažete?'

Čolaković je bio književnik i prevoditelj koji je 1944. za vrijeme NDH bio imenovan atašeom za kulturu pri hrvatskom poslanstvu u Mađarskoj
26. travnja 2018. u 08:25 59 komentara 13718 prikaza
Esad Čolaković i Vilim Matula
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Esad Čolaković, predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika i sin Envera Čolakovića, uputio je otvoreno pismo glumcu i potpredsjedniku Vijeća gradske četvrti Donji grad Vilimu Matuli zbog njegove reakcije na prijedlog za imenovanjem Parka Envera Čolakovića u Martićevoj ulici u Zagrebu.

Gornje Vrapče Gornje Vrapče Pokraj spomenika NOB-a osvanuo natpis 'Trg Zlatka Hasanbegovića – domaći človek'

Čolaković je bio književnik i prevoditelj, rođen u Budimpešti 1913. godine i preminuo u Zagrebu 1976., a 1944. za vrijeme NDH bio je imenovan atašeom za kulturu pri hrvatskom poslanstvu u Mađarskoj.

– Na sjednici Odbora Skupštine grada Zagreba za imenovanje javnih površina, a povodom prijedloga da se mala zelena površina u Martićevoj imenuje parkom književnika Envera Čolakovića (jer je od 1946. do 1976. tamo stanovao i radio) gospodin Vilim Matula, ugledni hrvatski glumac, kulturni poslanik i politički aktivist Nove ljevice priredio je fantastičnu javnu predstavu klevetanja i lustracije čovjeka kojeg ni stara revolucionarna SFSN ljevica nikad nije optužila, a kamoli osudila zbog kolaboracionizma s ustaškim režimom – piše Esad Čolaković u otvorenom pismu, optužujući Matulu za "ružnu scenu javne difamacije jednog drugog umjetnika koji se ne može braniti i o čijem životu i stvaralaštvu zaista nema pojma ili namjerno laže".

Čolaković ističe kako u centru Sarajeva već postoji ulica nazvana po njegovu ocu te da po njemu ime nosi nekoliko osnovnih škola u BiH. Dodaje kako je Enver Čolaković "stradavao samo zato što se u civilnom smislu deklarirao kao Hrvat islamske vjeroispovijesti".

– Ali ni to mu (Matuli) ne bi dalo za pravo da javno bljezgari i bezrazložno kleveće, tobože zbog brige o toponimima ulica ili parkova u Gradu. Što vam bi, gospodine Matula?! Otkud Vam pravo i drskost da u javnosti lažete kako je Enver Čolaković bio pripadnik ustaškog pokreta i proponent fašistoidne "koljačke kulture NDH", ako su mediji točno prenijeli Vaše riječi?! Vjerojatno niste ni svjesni što ste uradili – piše Čolaković.

– Da je išta od toga što ste pisali i izgovarali o liku i djelu mog pokojnog oca istinito, onda ja sigurno danas ne bih bio u prilici Vama se obraćati, jer bi se problem sigurno riješio još prije mog rođenja – dodaje.

petokraka IVAN HRSTIĆ Pet podvala o crvenoj petokraki i ZDS-u kolinda grabar kitarović Kolinda Grabar-Kitarović Oštar odgovor Zuroffu: 'Nametanje kolektivne krivnje Hrvatskoj je neprihvatljivo!' Kolinda Grabar-Kitarović Zvonimir Despot Bježali su zločinci, ali i oni koji nisu okrvavili ruke
ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar vlaaha
  vlaaha:

  Zar taj Matula nije bio član Centralnog komiteta zločinačke koljačke totalitarne poremećene sadističke partije odgovorne za smrt stotina tisuća nevinih ljudi? Do sada nismo čuli da se od iste ogradio i da se ikome za išta ispričao, dakle on je ... prikaži još! siguran da je sve to bilo u redu. Uostalom, na faci mu vidiš tko je i što je.

 • zovgrdelina:

  .. šjor čolaković,matula je kmer i misli da to ima pravo..a zašto?zato jer je ovo još uvik sr hrvatska i vladaju pioniri maleni iliti dječica komunizma..

 • IVANIVANIVAN:

  zašto u naslovu ne stoji: Ekstremni ljevičari tj kulturnjaci opet jeftino etiketiraju lažu !