Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera štandovi

Sandra Švaljek istražiteljima: Zagreb nije i neće platiti kampanju U ime obitelji

Švaljek Bandić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
13.02.2015.
u 23:14

M. Bandića, I. Lovrića i Z. Palac terete da su za inicijativu U ime obitelji organizirali štandove i reklamni materijal

Sandra Švaljek, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, istražiteljima je potvrdila da pokroviteljstvo Grada Zagreba nad akcijom građanske inicijative U ime obitelji nije podrazumijevalo financijsku potporu te, ispostavi li se račun Zagrebu za bilo koju uslugu, ona ga neće platiti jer za to nema osnova. Time je, a ispitana je kao svjedokinja, teretila šefa, gradonačelnika Milana Bandića, protiv kojeg je jučer podignuta optužnica koja ga tereti da je inicijativi U ime obitelji financirao kampanju za izmjenu Izbornog zakona iako je Grad Zagreb bio samo pokrovitelj. O spomenutom pokroviteljstvu, istaknula je Švaljek, nije imala neposrednih saznanja, već se informirala putem dokumenata Stručne službe gradonačelnika prije dolaska na ispitivanje.

Namjensko trošenje novca

Ako se željela inicijativi dati financijska potpora, objasnila je Švaljek istražiteljima, trebalo je "donijeti drukčiji zaključak s više elemenata, odnosno u zaključku bi bilo potrebno navesti novčani iznos financijske potpore, proračunska stavka iz koje će se navedeni iznos podmiriti, kao i obvezu onome kome je taj novčani iznos dodijeljen da Grad izvijesti o namjenskom trošku sredstava".

– Mogu dodati kako iz obrazloženja zaključka proizlazi kako će građanska inicijativa U ime obitelji tijekom izjašnjavanja birača koristiti edukativne materijale, održavati tribine te nastupati u medijima i na taj način nastojati pomoći biračima da još bolje upoznaju izborni sustav RH i njegove nedostatke. Upravo iz navedenog ne proizlazi da će Grad podmirivati troškove edukativnih materijala održavanja tribina i nastupa u medijima – kazala je u istrazi Bandićeva zamjenica.

USKOK Bandića, u prvoj optužnici koja je protiv njega podignuta, tereti za zloporabu položaja i ovlasti. Uz njega su optuženi i Ivica Lovrić, pročelnik Ureda za obrazovanje, kulturu i sport te Zdenka Palac, voditeljica Tržnica Zagreb.

Tiskali 700.000 letaka

U optužnici stoji da je Bandić, nakon što je prihvatio molbu "U ime obitelji" za pomoć u prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom", donio Zaključak o pokroviteljstvu u razdoblju od 21. rujna do 5. listopada 2014., a kojim nije bila obuhvaćena i financijska potpora. Bandića se tereti da je od Lovrića zatražio da za potrebe građanske inicijative na račun Grada Zagreba organizira tiskanje letaka i plakata, njihovu isporuku te snimanje i emitiranje radijskih spotova.

Lovrić se pak tereti da je s više trgovačkih društava dogovorio pripremu, tiskanje i isporuku 700.000 letaka, 14.500 B1 i B2 plakata, 120 jumbo plakata te izradu tekstova i snimanje radijskog spota kao i njegovo emitiranje na više radijskih postaja. Nadalje, Bandić se tereti i da je od Zdenke Palac zatražio da "U ime obitelji" besplatno ustupi na korištenje 50 štandova Tržnica Zagreb, što je ona i učinila. Z. Palac i Lovrić su, prema optužnici, tako Grad obvezali na plaćanje iznosa od najmanje 203.000 kuna, dok se Palac tereti da je oštetila Zagrebački holding, podružnicu Tržnice Zagreb, za iznos od najmanje 105.000 kuna, čime su građanskoj inicijativi U ime obitelji okrivljenici pribavili korist u ukupnom iznosu od najmanje 308.000 kuna.

>>Optužnica protiv Bandića zbog pogodovanja inicijativi 'U ime obitelji'

>>'Može se bitka dobiti bez pješadije, ali ne i rat'

Komentara 65

RU
rudvanvart
23:53 13.02.2015.

Ma vidi samo kako uskok istražuje, secira svaki zarez i traži iglu u plastu sijena kada je u pitanju Bandić, a ispred nosa im se odvija Ostojićevo pogodovanje pri kupnji 250 automobila i helikoptera za mup (šteta preko 300 milijuna kn), Jakovinino pogodovanju interesnim skupinama kvotama za šećer ( šteta preko 150 milijuna kn), Zmajlovićevom pogodovanju pri preseljenju u zgradu ZagrebTower (šteta preko 21 milijun kn), bivšeg ministra Rajka Ostojića HUBOL optužuje da je oštetio državu pogodovanjem u javnoj nabavi za 105 milijuna kn, novi ministar Varga pogoduje Vojkoviću s 8 milijuna kn i na taj način pomaže Milanoviću koji je od Vojkovića kupio stan. Zbog svih tih afera je i ugledni "the economist" prognozirao prije nekoliko tjedana do će se do kraja 2015. vlada suočiti s optužbama za korupciju u vrhu, ali dok je Cvitana kojeg je postavio sam Milanović, niš od toga. Tu je još i Milanovićev povlašteni kredit Erste banke te kredit Ljubljanske banke i HBOR-a njegovog brata Krešimira, da li Milanovići uopće vraćaju te silne kredite? Trenutno su Milanović i njegova ekipa nedodirljivi i bahati, ali kada izgube izbore i spuše fotelje, bit će manji od makova zrna!

BA
bakulušić
23:38 13.02.2015.

Sudeći po izjavi gospođe Švaljek, ne postoje dokazi da je grad nešto platio. Zatim, zakon dopušta mogućnost da gradonačelnik raspolaže određenim iznosima za koje nije dužan tražiti suglasnost, barem tako je pisalo u medijima. Slijedeći ovu logiku koju nameće priča, svaki gradonačelnik može biti optužen jer je svaki gradonačelnik barem nekome nešto dao ili donirao. Pitanje je samo, da li je dao "našima" ili "njihovima".

Avatar morski
morski
23:40 13.02.2015.

A čega su se ovi to uhvatili ??? Pa predsjednik vlade, i svaki ministar napravio je i radi triput gore pokroviteljstvo ! Stranačka država !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije