Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb 2020.

Ruši se savski nasip, željeznička pruga ukopava 10 m ispod zemlje

'zagreb_nnn_unu_170412'
''
18.04.2012.
u 12:00

Kanal Sava – Odra trebat će produbiti šest metara i sagraditi tri hidroelektrane

Bez rušenja savskog nasipa i ukopavanja željezničke pruge 10 metara u zemlju, Zagreb će postati provincija u usporedbi s drugim glavnim europskim gradovima! Zaključak je to prezentacije “Urbana regeneracija grada Zagreba putem rekonstrukcije komunalnog sustava”, koja je u utorak predstavljena na 8. međunarodnoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina u Zagrebu, u organizaciji Filipović poslovnog savjetovanja.

Kada bi Zagreb trebao tako izgledati, stručnjaci nisu kazali, no neki smatraju da bi od 2020. do 2025. mogao biti razuman rok.

V. Holjevac kao Carl Lewis

– Nužan nam je novi tehnološki iskorak i novi urbanistički koncept. Povijesni skok Carla Lewisa, Većeslava Holjevca, kada je preskočio trnjanske slamove i Savu, mora nam biti primjer – kazao je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić.

Najveći problem u razvoju grada je željeznička pruga koja je umjetna barijera u srcu metropole. Sljeme s jedne, Sava s druge i pruga u sredini, tri su barijere koje guše grad u razvoju.

Zato je, smatraju stručnjaci, nužno najprije spustiti željezničku prugu pod zemlju od Zaprešića do Dugog Sela, čime bi se dobio slobodan koridor – čak tri milijuna četvornih metara u razini zemlje. Taj bi se prostor iskoristio za gradnju ceste i tramvajske pruge u smjeru istok-zapad, ali i za nekoliko tramvajskih i cestovnih koridora u smjeru sjever-jug koji gradu sada nasušno nedostaju. Idejnim projektom predviđeno je da se na osam metara iznad zemlje gradi brza cesta s po četiri vozna traka u svakom smjeru.

Uzduž ukopane željezničke pruge gradio bi se magistralni cjevovod koji bi spriječio da se u cijevima izgubi čak 60 posto fekalnih voda, kakav je slučaj danas.

– Spuštanjem željezničke pruge na 10 metara pod zemlju i gradnjom brze gradske ceste na tom koridoru cijeli bi grad bio pretvoren u jednu prometnu i komunalnu cjelinu – kazao je arhitekt Robert Planinc.

Dotrajali nasip

A urbanog oživljavanja nema uz postojeći savski nasip, sigurni su stručnjaci.

– Treba maknuti dotrajale savske nasipe.

To se može sagradimo li tri hidroelektrane: Podsused, Prečko i Drenje. Također, nužno je i odvodni kanal Sava – Odra produbiti za šest metara. Urbana regeneracija Zagreba započet će spuštanjem pruge i uklanjanjem nasipa, a završit će rekonstrukcijom prometne i komunalne infrastrukture – zaključio je urbanist Branko Horvat.

Komentara 84

Avatar Jakov
Jakov
14:18 18.04.2012.

Ja sam za...to je dobra stvar za Zagabriju.

VE
velika
19:58 18.04.2012.

trošit lovu i ja znam a da otvore negdje neko radno mjesto ... pa da proizvodimo nešto za izvoz ili ...

ZE
.zeitgeist.
12:11 18.04.2012.

S obzirom kakvog gradonačelnika imamo, dobro da još teče Sava. Bez žičare smo odavno ostali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije