Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobra godina

Rekordnih 867 pasa i 229 mačaka udomljeno iz azila u Dumovcu,

16.01.2019.
u 08:42

Među njima je i 20 četveronožaca seniora.

Svakog radnog dana tri psa i jedna maca – i više su nego zadovoljni u skloništu u Dumovcu, kažu, udomljavanjima u prošloj godini, u kojoj je nove obitelji našao rekordan broj životinja. U svoj je dom otišlo 867 pasa i 229 mačaka, odnosno 1096 četveronožaca.

Najsretnija subota

A čak dvadeset životinja koje danas sretno trčkaraju s novim vlasnicima starije je od osam godina, odnosno pripadaju već kategoriji seniora, iz koje i nije posve uobičajeno uzeti kućnog ljubimca.

– Rekordan broj zbrinjavanja pasa i mačaka iz azila u Dumovcu rezultat je našeg sustavnog rada te sve veće svijesti građana o vrijednosti udomljavanja. U našem je skloništu svoje ljude pronašlo najviše štenaca i mladih pasa, dio se građana odlučio za odrasle, a posebno nas veseli činjenica da su novi topli dom dobili psi stariji od osam godina – rekao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u čijem je sastavu sklonište u Dumovcu.

Video - Psi poznatih

Dodao je, međutim, kako se ipak nada da će se rekordi u udomljavanju prestati rušiti nakon primjene novog Zakona o zaštiti životinja kojim se nastoji smanjiti broj odbačenih kućnih ljubimaca. Otkrio je Skok i podatke do kojih su u azilu došli analizirajući prethodnu godinu, u kojoj je ispalo da se najviše pasa i mačaka udomilo subotom, a povoljni dani za napuštene slatkiše bili su i petak te srijeda.

– Kako bismo potaknuli građane da upravo kod nas potraže kućnog ljubimca, sklonište organizira akcije “Udomljavanje je fora” te brojne edukacije u dječjim vrtićima, školama i knjižnicama – kažu u azilu u Dumovcu, iz kojeg su pozvali i na volontiranje jer, kako su objasnili, upravo su volonteri ti koji resocijalizacijom pasa kroz igru i šetnje povećavaju njihove izglede za udomljenje. Istaknuli su i svoju volonterku Milenu Štimac koja je prošle godine osvojila Volonterskog Oskara, a posebnu pažnju posvećuje napuštenim psećim bebama.

Sad imate i bus

– Nadamo se da će nam sad kod udomljavanja dodatno pomoći činjenica i da gotovo do nas vozi nova ZET-ova linija s Kvatrića pa potencijalni udomitelji mogu na upoznavanje doći i busom. A možda odmah i kući ponijeti kojeg našeg privremenog stanara – govore u Dumovcu, u kojem se redovito provode i akcije kako bi se životinjama olakšao boravak u azilu dok po njih ne stignu njihovi ljudi. Trenutačno se tako u Životinjskom kutku u Vlaškoj mogu ostaviti igračke kongovi koji pomažu kratiti vrijeme štencima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije