Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Zagreb propisao trajnu sterilizaciju pasa i mačaka

Odluka je, ističu, važna i za dobro funkcioniranje tek osnovanog Redarstva za životinje Grada Zagreba koje će djelovati kroz Odsjek za nadzor držanja i postupanja sa životinjama
17. prosinca 2018. u 14:52 12 komentara 1474 prikaza
26.02.2012., Zagreb, Dumovec - Noa Vrazic u obilasku Sklonista za nezbrinute zivotinje Grada Zagreba Dumovec. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak su u nastavku sjednice većinom glasova podržali odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama i divljim životinjama, kojom se propisuje trajna sterilizacija kao obvezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka.

Zagreb Blok Badel Prihvatili Bandićev prijedlog: kreće realizacija velikog projekta u centru Zagreba

Po podacima iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu, broj napuštenih pasa i mačaka znatno se povećao u odnosu na prošlu godinu.

U prvih šest mjeseci ove godine u Sklonište je primljeno 723 psa i 218 mačaka, što je sveukupno 152 mačaka i pasa više nego u istom razdoblju lani, kad je primljeno 677 pasa i 112 mačaka, navodi se u obrazloženju odluke.

Odlukom su ujedno propisana izuzeća od obvezne sterilizacije pod uvjetom da se posjednici životinja evidentiraju u gradskom upravnom tijelu za zaštitu životinja.

Milan Bandić i Andrija Mikulić Grad Zagreb Mikulić: Gradska skupština ima većinu i sjednica će se održati, neće biti cirkusa

Time bi se, stoji u obrazloženju, stvorila baza podataka o vlasnicima i njihovim kućnih ljubimcima koji nisu sterilizirani s ciljem efikasnije kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca i smanjenja broja napuštenih životinja.

Odluku o trajnoj sterilizaciji pozdravili Prijatelji životinja

Odluku o sterilizaciji pozdravili su Prijatelji životinja, istaknuvši da se Zagreb time pridružio gradovima i općinama, njih više od 130, koji su se uskladili s novim Zakonom o zaštiti životinja.

Zagreb bi, napominju, osim propisivanja trajne sterilizacije, uz evidentirane izuzetke, trebao početi s kontrolom mikročipiranja koju je, prema Zakonu o zaštiti životinja, trebao provesti do 30. lipnja 2018. godine.

Galerija: Pozirali golišavi kako bi pomogli napuštenim psima

26.02.2012., Zagreb, Dumovec - Noa Vrazic u obilasku Sklonista za nezbrinute zivotinje Grada Zagreba Dumovec. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
1 / 3

Kontrola mikročipiranja od izuzetne je važnosti jer kada se provede kontrola i svi psi budu označeni mikročipom i uvedeni u bazu Ministarstva poljoprivrede, lako će se i jednostavno moći pronaći skrbnik izgubljenoga ili napuštenoga psa.

Zahvaljujući tome bit će manje napuštanja pasa, a time i manjeg opterećenja gradskog proračuna. 

Odluka je, ističu, važna i za dobro funkcioniranje tek osnovanog Redarstva za životinje Grada Zagreba koje će djelovati kroz Odsjek za nadzor držanja i postupanja sa životinjama.

>> Pogledajte kako je ovaj pas otišao na tretman u autopraonicu

Spin City car sharing
Pokretanje posla
Pet stvari koje morate znati prije pokretanja biznisa

A1 izdvaja za Vas

 • Nordovest:

  Pod hitno treba sterilizirati sve političare, političke aktiviste i članove "građanskih udruga", jer se gamad nekontrolirano razmnožava.

 • Avatar Olujni
  Olujni:

  Moj psic Maltezer je cipiran jos prije 7 godina! A onaj tko mi dodje i pokusa me prisiliti na kastraciju moga psica taj neka bude siguran da cu izvrshti kastraciju na njemu, pa taman to bio ne znam tko! Ova ... prikaži još! drzava se u sve zivo petlja, jedino gdje se nece petljati jesu standard i place radnika! Jos jednom kazem, nema tog zakona niti te drzave koja ce me prisiliti, makar i po cijenu trajnog iseljenja iz HR ili cak i zatvora, da dam kastrirati svoga, po drustvo "opasnog" Maltezera, psica od 3.5 kg tezine!

 • Avatar poljicanin
  poljicanin:

  Kastrirajte prvo pedofile i silovatelje pa tek onda promislite o psima i mačkama.