Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijevoz u zagrebu

Recept protiv švercanja – vozila će zaustavljati i zvati policiju!

ZET autobus
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/3
26.02.2014.
u 08:44

– Dosad vozači nisu imali pismenu odluku što napraviti u situaciji kada imaju slijepog putnika koji ne želi kupiti kartu ni dati osobnu iskaznicu kako bi mu kontrolori naplatili kaznu – kaže Ante Jelić, šef Sindikata vozača ZET-a

Vožnja bez karte u javnom zagrebačkom prijevozu uskoro će se kažnjavati još strože. Naime, vozači autobusa i tramvaja odsad će zbog svakog putnika bez karte, a koji ne želi pokazati osobnu iskaznicu kontroloru, zaustavljati vozilo. I stajat će tako sve do dolaska policije koja će slijepog putnika preuzeti.

Zadnja je Bandićeva

Ovaj prijedlog vozača ZET-a potvrdila je i uprava podružnice, a za njegovu primjenu još se čeka blagoslov gradonačelnika Milana Bandića.
– Dosad vozači nisu imali pismenu odluku što napraviti u situaciji kad imaju slijepog putnika koji ne želi kupiti kartu ni dati osobnu iskaznicu kako bi mu kontrolori naplatili kaznu. Svaki vozač radio je po vlastitoj procjeni – kazao je Ante Jelić, predsjednik Sindikata vozača ZET-a.

Ovakve rigorozne kazne naučit će putnike da se vožnja bez karte ne isplati jer će novčana kazna biti veća od one koja se naplaćuje za vožnju bez karte

Ante Jelić

Sindikat vozača ZET-a, predsjednik

Sada će pak vozači imati jasnu zadaću što učiniti u takvim situacijama.
– Zaustavljat će vozilo na prvom stajalištu i neće se micati do dolaska policije. Svi ostali putnici moći će izići iz vozila, a ako putnik bez karte ode, policija će ga pokušati pronaći uz pomoć videonadzora koji imaju gotovo sva vozila – objasnio je Jelić.

Protiv “švercera” ZET će potom podnijeti prijavu zbog nedostatka putne karte, ali i zahtjev za isplatu štete tvrtki nastale zbog stajanja vozila i izlaska putnika.

Veći prihod za ZET

Jelić smatra da će ovakve rigorozne kazne naučiti putnike da se vožnja bez karte ne isplati jer će novčana kazna biti veća od one koja se naplaćuje za vožnju bez karte u iznosu od 250 kuna. Na ovaj način u ZET-u očekuju i povećanje prihoda jer se i dalje mnogi putnici voze bez karte.

Foto: Davor Javorović/Dubravka Petrić/Pixsell

Foto: Davor Javorović/Pixsell

Kako bi tome stali na kraj, vozači su odnedavno dobili naputak da putnike puštaju u autobus samo na prednja vrata. U tome će im povremeno pomagati i kontrolori koji će onemogućiti ulazak putnika na stražnja vrata pri izlasku putnika iz autobusa i tramvaja.

Takav je princip u Osijeku u praksi već osam godina, a u posljednjih je mjesec dana samo 12 putnika uhvaćeno bez karte.

– Kod nas su se putnici već naviknuli ulaziti na prednja vrata i pokazati kartu. Ako se nekoga uhvati bez karte, naplaćuje mu se kazna. Ili mu se oduzima pokaz koristi li tuđi. Kao i u Zagrebu, ako putnik ne želi pokazati osobnu iskaznicu, zovemo policiju da preuzme slučaj – kazao je Ivan Kozić, voditelj kontrole nadzora putnika Gradskog prijevoza putnika.

U Zagrebu, uz vozače, karte svaki dan provjerava i 68 kontrolora. ZET već godinama iskušava razne načine kako bi onemogućio švercanje, pa su ukinuli i mogućnost kupnje karte mobitelom, a zadnje su korigirali cijenu vožnje s dvanaest na deset kuna. Otada se broj putnika bez karte, pokazuju podaci iz prosinca 2013. godine, smanjio sa 60 na 40 posto. Radi usporedbe, ta je brojka u Rimu 15 posto, a u Madridu i Portu samo tri posto.

Foto: PA/Pixsell

Komentara 80

DU
Deleted user
11:00 26.02.2014.

Zanimljivo je kako ti sindikati sada ''prijete'' putnicima provođenjem zakona. Gdje su bili i koliko su glasni bili kada su se kupovali autobusi 2008. godine po debelo preplaćenim cijenama? Gdje su bili kada je Bradonja za potrebe svoje predizborne kampanje velikodušno omogućio besplatan prijevoz praktički svima? Prema tome, neka šute sad, jer ste i onda šutili kao pi... Neka Uskok posjeti to leglo nerada i uhljebljivanja jer vam neće pomoći niti 100% naplaćenih karata koliko ste nesposobni i koliko novaca potrošite na sve osim na ono što je potrebno.

Avatar javorko
javorko
09:50 26.02.2014.

prvo i osnovno sta bi vi koji radite u hramu hrv korupcije i bezakonja -zag.holdingu ,trebali znati,da se zet sufinancira sredstvima gradana!!Znaci status zet nije kao cazmatransa i nemate pravo provodit nikakav teror nad putnicima.! Druga stvar vi možete zaustavitii bus i cekati mup,ali vi ste tada napravili kazneno djelo za koje idite u zatvor na par godina a zove se otmica!!Kad ste nekoga zadrzali u prostoriji a za to niste mup znaci da vi nemate ovlasti ni zakonske osnove vi ste otmicar.Ocito je kralj korupcije otisao tako daleko da pocunje mislit da njegova firma ne treba radit po ni jednom zakonu ove drzave.

QQ
qqq
09:18 26.02.2014.

Veću glupost nisam čuo dugo. Kao prvo nemaju pravo zadržati putnika bez karte do dolaska policije jer time čine kazneno djelo protupravnog zadražavanja. A kao drugo, zašto bi se zbog jenog putnika bez karte kažnjavali i oštetili svi putnici kojioji su uredno platili kartu. Oni u tom slučaju ostaju bez usluge koju su platili. Tko će njima štetu nadoknaditi zato što kasne na posao ili vlak...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije