Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čekaju bolja vremena

Raskošne vile nitko neće – zbog emocija precjenjuju im vrijednost

vila na gvozdu (1)
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/5
02.01.2013.
u 18:00

Na zagrebačkom tržištu nekretnina godinama su i pravi biseri arhitekture. Građene 20-ih i 30-ih godina 20. stoljeća bile su inovativne po uređenju i izvedbi.

Raskošna i golema zdanja, okružena umirujućim zelenilom i sa zadivljujućim pogledom – opisi su to starih vila u elitnom, sjevernom dijelu grada, koje ulaze u red najskupljih nekretnina danih na prodaju u Zagrebu. Neke od njih, vrijedne od dva do čak pet milijuna eura, već godinama stoje u ponudi oglasnika, čekajući novoga vlasnika da ih preuzme, preuredi, oživi...

Idealan prostor i pogled

Kuće su to od nekoliko tisuća četvornih metara, s desecima spavaćih soba i kupaonica, velikim vrtovima, bazenima i garažama. Vlasnici često zbog emocionalne vezanosti vile i precjenjuju, pa im agenti za nekretnine u ovo krizno doba uglavnom predlažu da snize cijene kako bi se objekti konačno prodali.

Jedna od najskupljih na tržištu kuća je sudskog vještaka Vladimira Ormuža na Krležinu Gvozdu, na prodaju za 5 milijuna eura. Izgrađena je 1930., velika je 1200 četvornih metara, s parkiralištem za osam automobila.

– Vrijednost ovisi, naravno, o kvaliteti gradnje, veličini nekretnine, površini zemljišta i lokaciji. Ovo je impozantna vila na atraktivnoj lokaciji. Vrt iza kuće idealan je za zabave, a ima pogled na ljetno kino Tuškanac. Vrijedi mnogo. No, budući da se već godinama nije uspjela prodati, vjerojatno ćemo sniziti cijenu – objašnjava Jadranko Možanić iz agencije Alphecca, posrednika prodaje vile.

Gotovo tri godine na tržištu je i jedna od četiriju vila obitelji Auer, ona na Rokovu perivoju, koju je projektirao Bela Auer. Cijena – 1,9 milijuna eura.

– Kuća je iz 1929. i među prvima je u Zagrebu s ravnim krovom. Budući da je jedna od prvih zdanja iz moderne, često dolaze studenti arhitekture u obilazak. Jedno smo je vrijeme iznajmljivali kanadskom veleposlaniku, no dugo je želimo prodati – kaže vlasnica Eva Sedak.

Čuda svog vremena

Ističe da je kuća bila inovativna u svoje doba, nema nosivih zidova, a jedan čelični stup drži cijelu kuću od 400 kvadrata. Tuškanac obiluje sličnim vilama. Jedna od skupljih je i gospodska vila Kell u art deco stilu, u ponudi za 2,9 milijuna eura. Sagrađena je 1921., a projektirao ju je Aladar Vladimir Baranyai, koji je među prvima u hrvatsku arhitekturu unio duh secesije.

–  Površina parcele je oko 1200 kvadrata, s dvije garaže i dvorišnom kućom od 110 četvornih metara. Sigurno je jedna od trenutačno najljepših na tržištu – istaknuo je J. Možanić.

Komentara 22

MA
marko53
21:35 02.01.2013.

Za taj novac kupiš stari zamak u Francuskoj i 40-tak ha vinograda.

AT
atomised
23:34 02.01.2013.

Nema kod nas pravog tržišta nekretninama tako da se često ima dojam da se cijene određuju onako "od oka": Pa čak mogu znatno i varirati u istoj četvrti što je vani neobičajeno. A što se tiče ovih "vila", neka prodavatelj pogleda što se za upola te cijene može kupiti po elitnim četvrtima nekih zapadnoeuropskih metropola. "Bolja vremena" ne podrazumijevaju dakle isključivo više novca nego i osjetno razumnije cijene.

MA
master
22:32 02.01.2013.

Pitam se kako je taj sudski vjestak od svoje plate kupio vilu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije