Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispitali smo

Rampu kod Dolca redar diže do 15 sati, no pod nadzorom je od 0 do 24

08.09.2020.
u 07:50

Rampa je uistinu bila spuštena i u subotu i u nedjelju popodne, ali i za našega jučerašnjeg obilaska.

Burnu je raspravu izazvao subotnji incident na Festivalu slobode, kada je nekolicina okupljenih na prosvjedu protivnika antikorona-mjera onemogućila prolaz vozilu hitne pomoći čiji je tim od MUP-a dobio dojavu da je u Harmici pozlilo muškoj osobi. Zbog toga im je dispečer intervenciju označio prvim stupnjem hitnosti pa su medicinari na mjesto događaja krenuli najbržom rutom, preko Trga bana Jelačića. U javnosti se pojavila informacija da su išli tim pravcem, a ne Ulicom Pod zidom jer je ondje zbog rampe hitnoj pomoći onemogućen prolaz.

Regulacija od 2016.

Rampa je uistinu bila spuštena i u subotu i u nedjelju popodne, ali i za našega jučerašnjeg obilaska. Pristup iz smjera Tkalčićeve također je bio blokiran vozilima pa hitne intervencije mogu do Dolca, Harmice i Ulice Pod zidom jedino iz pravca Bakačeve, gdje se nalazi rampa. Susreli smo ondje i redara iz zaštitarske službe Tržnica Zagreb koji je zadužen za upravljanje njome.

– Dižem je i spuštam do 15 sati, nakon toga ovuda nema prolaza. Ulaz je moguć samo stanarima koji imaju elektronički ključ za upravljanje rampom – govori dok pokazuje uređaj nalik bankovnom tokenu kojim se elektronički podiže.

Takva je regulacija, doznajemo od Dinka Bilića, pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, uvedena kako bi se poboljšala prometna situacija i uveo red u kratkoj i slijepoj ulici u centru.

– Razlog zahtjeva za postavljanje bio je velik broj nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila koja su, uz sve napore nadležnih službi da se zadrži red, veći dio dana onemogućavala normalno i sigurno prometovanje ulicom, komunikaciju vozila opskrbe tržnice, ali i korištenje ionako nedostatnog broja parkirališnih mjesta stanarima. Zbog nepropisno parkiranih vozila često je jedini način ulaska u ulicu bilo korištenje traka za suprotan smjer jer je drugi bio blokiran, a izići se moglo samo vožnjom unazad – objašnjava Bilić. Dodaje da je rampa 2016. na zahtjev Tržnica preseljena na početak ulice te im je predana na upravljanje uz uvjet da se stanarima omogući pristup u bilo koje doba dana.

No problem nepropisnoga parkiranja, kaže Ivo, jedan od prodavača na Dolcu, time nije riješen.

– Gužva je kao i prije postavljanja rampe jer ljudi i dalje nepropisno parkiraju. Pravi se kaos zna dogoditi kad redar koji njome upravlja ode na toalet ili gablec pa se nakrcaju kombiji. Stvar treba bolje regulirati – govori Ivo, a s njime se slaže i Đurđa, koja prodaje vješalice u Harmici.

– Ne znam što se dogodilo u subotu, nisam bila ovdje, ali znam da je stalno gužva. A popodne nema nikoga da diže rampu – ističe ona.

 

Nije ona kriva

No Stanko Gačić, voditelj Tržnica Zagreb, ističe da je rampa u funkciji od 0 do 24.

– Grad je kontrolira videonadzorom, a i nakon radnog vremena imamo čuvare koji je kontroliraju. I nikada još nismo imali situaciju da vozila nisu mogla proći na hitne intervencije – govori Gačić te dodaje da je rampa koja je bila prije bila 70-ak metara niže pomaknuta na sadašnju lokaciju između ostalog i zato da bi vozila Čistoće i hitnih intervencija imala lakši pristup.

Isto je nam je kazao i Siniša Jembrih, zapovjednik zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe.

– Mi imamo kontrolu za rampe na Kaptolu te u Radićevoj, Tkalčićevoj i Magovčevoj. Ulica Pod zidom pod nazorom je 24 sata i otvara se bez problema, no po zakonu imamo ovlasti i da provalimo rampu, ali to koristimo samo u najvećem slučaju nužde – objašnjava Jembrih. Sličan smo odgovor dobili i od dr. Žarka Rašića, ravnatelja Nastavnog zavoda za hitnu medicinu.

– Vozilo je iz smjera Trga išlo prema Harmici, a ne s gornje strane, tako da nije istina da zbog rampe nije moglo proći na intervenciju – stoji, između ostalog, u njegovu priopćenju.

Komentara 1

WT
WTF!
15:40 08.09.2020.

Zagr.tržnice monopolizirale Ulicu Pod zidom i to puno prije 2016-te. Tamo više nema mjesta ni za automobile stanara. Na nekadašnjim parkirnim mjestima su ugostiteljske terase. Rampa je priča za sebe. Ak imaš neku dostavu namještaja i slično imaš veliki problem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije