Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Advent u Prekrižju

Putovali 30 sati iz Novog Zelanda da vide vilu hrvatske predsjednice

Zagreb: Adventsko vrijeme u vili Prekrižje
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/14
10.12.2018.
u 11:00

Osim što ima najljepši Advent u Europi, tek sada se vidi koliko je turista Nogometno prvenstvo potaknulo na dolazak u Zagreb

Advent u Zagrebu privlači goste izdaleka, pa neki do njega putuju sat, dva ili pet, a neki ni manje ni više nego 30 sati! Gary, Anne, John i Christine vesela je četvorka koja je u hrvatsku metropolu, naime, doputovala iz Christchurcha na Novom Zelandu, i to samo zato da bi doživjeli adventski sajam za koji su pročitali da je najbolji u Europi.

– Kod nas je sad početak ljeta, a htjeli smo doživjeti blagdane u zimskoj atmosferi, pa smo odabrali Hrvatsku – ističe bračni par Gary i Anne White. Dodaju kako im je u odluci pri kupnji karte poprilično pomoglo i to što su zdušno navijali za vatrene tijekom Svjetskog prvenstva u Rusiji. Tada im se, kažu, posebno svidjela predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, pa su nakon dolaska u Zagreb, prije Tomislavca, Zrinjevca i glavnog trga došli razgledati Vilu Prekrižje koja se nalazi u kompleksu Ureda predsjednice na Pantovčaku.

Zagreb: Adventsko vrijeme u vili Prekrižje
1/14

Sve sa zagorskim štihom

Vilu iz 1942. moguće je razgledati u vrijeme Adventa u Zagrebu svaki petak i subotu od 16 do 20 sati. To je, naime, već druga godina da ju je predsjednica Grabar-Kitarović odlučila otvoriti za građane. Čini se kako je riječ o ideji koja je bila pun pogodak.

– Svaki se kilometar puta isplatio jer je ova vila, kao i ostatak Zagreba, uostalom, jedno od najljepših mjesta na svijetu koje smo posjetili – iskreno je kazala Anne White, dok su njezin suprug i njihovi prijatelji hodali po vili i fotografirali sve što su stigli.

Proveli su tamo cijelu subotu poslijepodne, a nije im smetala ni gužva iako se popriličan broj ljudi skupio na Pantovčaku. U vili koja je dugo služila kao ljetnikovac može se razgledati prizemni dio te vrt. Tu je i bogat program, a odlučeno je da svake godine bude posvećen određenom dijelu Lijepe Naše, pa su sada predstavljeni božićni običaji Zagorja. Pritom je u uređenju vile pomogao Etnografski muzej Grada Zagreba.

Hit je počasna garda

– Ugođaj je jako lijep. Mi smo ovdje završili sasvim slučajno jer smo od našeg planinarskog društva osvojili izlet iznenađenja. I eto nas kod predsjednice! – rekli su Neda Šimić i Antun Perušić iz Duge Rese, za koje je Vila Prekrižje najveće iznenađenje zagrebačkog adventa.

S njima su se složili i drugi gosti dok su s vrućim čajem u jednoj i domaćom zlevankom u drugoj ruci, okupljeni ispred vile, cupkali na mjestu slušajući božićne pjesme koje je pjevalo seljačko pjevačko društvo iz Šestina odjeveno u narodnu nošnju.

Tijekom razgleda impresivne unutrašnjosti najviše su im za oko zapele jaslice, i to čak njih pet, a dok su ih proučavali, u pozadini je svirao klasični ansambl. Hit je bila i počasna zaštitna garda predsjednice koja je čuvala ulaz u vilu, pa su se mnogi, kopirajući tradiciju ispred londonske kraljevske palače, odlučili slikati između njih.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar links
links
06:57 11.12.2018.

eto, da je vodja navijača preselila ured sa Pantovčaka, imali bi znatno manje turista danas u gradu!!!

Avatar Dr Evil
Dr Evil
12:43 10.12.2018.

e sad lijepo u Liku na "Ličko rukovanje"...ako to ne probate ne možete reći da ste bili u Hrvatskoj! To vam je u sklopu akcije: "okusi zavičaja"

TM
trade_mark
14:32 10.12.2018.

baš lijepo. a jel' vas predsjednica pozvala da ostanete ovdje, ili vas je pozvala da odete? (i da se vratite odakle ste došli)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije