Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezaštićeni

Provaljuju nam u ordinacije i prijete, a zaštitu ne možemo dobiti

zdravlje,bolest,doktori,dijete,liječnik (1)
Thinkstock
Autor
Sonja Hoffman
24.04.2013.
u 12:50

Od nasilnog 
pacijenta mogu se obraniti jedino pozivanjem policije. O sigurnosti liječnika nitko ne vodi računa. Čak ni nasilnog pacijenta ne mogu izbrisati sa svoje liste.

Obiteljski liječnici često se nađu u opasnosti od nasilnih pacijenata. Napadne ih ovisnik kojem ne žele dati dozu heptanona koja im nije propisana, pacijenti kojima ne žele otvoriti bolovanje ili pak psihijatrijski bolesnici. Ipak, o njihovoj sigurnosti nitko ne razmišlja, a do dolaska policije moraju se snaći sami!

Prijetnje i vika

– Radim 36 godina, a doživjela sam svakakve neugodne situacije. Od lupanja vratima do prijetnji – rekla je dr. Kata Došen iz Doma zdravlja Zagreb – zapad. Najčešće je, potvrđuje, riječ o ovisnicima, a ona i medicinska sestra tada čine sve da ne dođe do većeg incidenta.

– Imala sam sreće i sve je uvijek završilo samo na vikanju – rekla je liječnica. Slično je iskustvo i dr. Ive Sigić koja radi u Domu zdravlja na Novoj cesti. 

– Ima takvih incidentnih situacija, no tada je najbolje stati i dobro razmisliti kako ih okončati bez težih posljedica – objasnila je dr. Sigić. 

Objekti u kojima se nalaze ordinacije, kaže, nisu pod nadzorom zaštitara, pa kada nešto krene krivo, treba zvati policiju. 

A da je situacija sa sigurnošću obiteljskih liječnika katastrofalna, potvrđuje i dr. Mario Malnar iz KOHOM-a te upozorava mjerodavne da ne samo da liječnici nisu zaštićeni nego, ako ih neki pacijent i napadne, nemaju mehanizma da ga udalje iz svog tima. 

– Provaljuje se u ordinacije, kradu lijekovi, aparatura... U ordinaciji pokraj Vinkovaca pacijentica je izbola liječnika nožem, a onda ju on nije mogao izbrisati s liste svojih pacijenata jer HZZO za takvo što mora dobiti privolu napadačice – objasnio je Malnar.

Ignoriranje nasilnika 

Liječniku onda ne preostaje drugo nego da odbije primati tog pacijenta sve dok sam ne odustane i promijeni liječnika. – Za to nas može tužiti – kaže Malnar. Obiteljski liječnik, kaže, nema novca da unajmi zaštitara za 6000 kuna na mjesec, a županije ili gradovi, vlasnici domova zdravlja, za sigurnost ne mare. Iz gradskog Ureda za zdravstvo poručuju da zaštitare nema nijedan dom zdravlja na svijetu.

– Odlično surađujemo s PU zagrebačkom i na svaki poziv liječnika policija odmah reagira – kaže pročelnik Ureda za zdravstvo dr. Zvonimir Šostar.

>>Derutni Dom zdravlja zamijenile moderne ordinacije

>>Nove ordinacije liječnika opće prakse i zubara nakon 50 godina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije