Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premostio je Savu

Prije 50 godina umro je omiljeni zagrebački gradonačelnik

Spomenik Većeslavu Holjevcu u Zagrebu
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
11.07.2020.
u 09:44

Većeslava Holjevca su zvali vizionarom, graditeljem, a neki bi na to dodali i titulu najvažnijeg zagrebačkog gradonačelnika.

Zaslužan je za „rođenje“ cijelog Novog Zagreba, a Savu je premostio Mostom slobode. Izmjestio je Velesajam iz Savske na desnu obalu rijeke. Za njegovog mandata u gradu su nikle tvornice, sveučilišta, neboderi, a Medvednica je dobila i prvu skijašku žičaru. Samo neki su to stvari koje je postigao Većeslav Holjevac kojeg su zvali vizionarom, graditeljem, a neki bi na to dodali i titulu najvažnijeg zagrebačkog gradonačelnika.

Rođen je u Karlovcu 1917. godine, a umro na današnji dan 1970. prije točno pedeset godina. Za života je bio pisac i političar, a od 1952. do 1962. godine i gradonačelnik Zagreba. Jedna od prvih stvari koje je učini je preseljenje Velesajma na „onu stranu Save“ 1956. godine a uspješno je nakon toga u nekoliko navrata spasio njegovo premještanje u Beograd. A livade koje su tada činile obalu Save pretvorio je u naselja u koja su se doseljavali radnici, zaposleni u tada bujajućoj industriji.

Zagreb je dobio u tom razdoblju dobio institucije poput, Zimskog plivališta Mladost, Instituta Ruđer Bošković, tiskare Vjesnik i zgrade Elektrotehničkog fakulteta, a usto se pripremala i gradnja autobusnog kolodvora i putničke zgrade na Plesu, a stigla je i tramvajska pruga u Držićevu i Šubićevu.Htio je dati život i u područje oko Trnja, pa je preselio gradsku upravu u vijećnicu u Vukovarskoj. 

18.06.2018., Zagreb - U dvorani Dubrovnik Upravne zgrade Zagrebackog velesajma odrzana je tribina na temu Razvoj podrucja Zagrebackog velesajma - jucer - danas - sutra. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Živio je prvo u Nazorovoj, a onda se preselio na 11. kat zgrade u Sigetu, baš kao i tisuće ljudi koji su se ondje u to vrijeme naselili. Volio je svoj grad i neprestano radio za njega, kazali su u više navrata njegovi članovi obitelji, a sve je radio skromno, bez previše hvalisanja. A čak i kad nije bio na poslu, prijetila se njegova kći Tatjana Holjevac pri obilježavanju njegovog stotog rođedana, svoju bi djecu vozio autom po Zagrebu i tražio zemljišta na kojima može dodatno proširiti današnji glavni grad Hrvatske.

Zagrepčanima je u sjećanju ostao kao jedan od najdražih zagrebačkih gradonačelnika, a tome svjedoči činjenica da je 1994. godine dobio svoj spomenik koji je izradio kipar Zvonimir Gračan i jedini je to spomenik jednom gradonačelniku. Smješten je na aveniji nazvanoj prema njemu, a skulptura gleda preko Mosta Slobode na Novi Zagreb, koji je upravo on stvorio. Osnovna škola u Sigetu od 1970. ponosno nosi njegovo ime, a za njegove zasluge posmrtno mu je 2009. dodijeljena Povelja počasnoga građanina Grada Zagreba.

Komentara 4

NE
nečešrazbojniče
11:12 13.07.2020.

Partizanu treba srušiti spomenik i zaboraviti ga.

Avatar rubinet
rubinet
10:25 11.07.2020.

"Rođen je u Karlovcu 2017. godine, a umro na današnji dan prije točno pedeset godina." Dakle, rođen je prije tri godine (2017.) i onda je živio 47 godina i umro u prošlosti 1970.

Avatar rubinet
rubinet
10:26 11.07.2020.

Čita li ovo urednik ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije