Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Prije 50 godina umro je omiljeni zagrebački gradonačelnik

Većeslava Holjevca su zvali vizionarom, graditeljem, a neki bi na to dodali i titulu najvažnijeg zagrebačkog gradonačelnika.
11. srpnja 2020. u 09:44 4 komentara 1285 prikaza
Spomenik Većeslavu Holjevcu u Zagrebu
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Zaslužan je za „rođenje“ cijelog Novog Zagreba, a Savu je premostio Mostom slobode. Izmjestio je Velesajam iz Savske na desnu obalu rijeke. Za njegovog mandata u gradu su nikle tvornice, sveučilišta, neboderi, a Medvednica je dobila i prvu skijašku žičaru. Samo neki su to stvari koje je postigao Većeslav Holjevac kojeg su zvali vizionarom, graditeljem, a neki bi na to dodali i titulu najvažnijeg zagrebačkog gradonačelnika.

Većeslav Holjevac Uz 100. obljetnicu rođenja Evo što nam je ostavio vizionar koji je 'preselio' grad preko Save

Rođen je u Karlovcu 1917. godine, a umro na današnji dan 1970. prije točno pedeset godina. Za života je bio pisac i političar, a od 1952. do 1962. godine i gradonačelnik Zagreba. Jedna od prvih stvari koje je učini je preseljenje Velesajma na „onu stranu Save“ 1956. godine a uspješno je nakon toga u nekoliko navrata spasio njegovo premještanje u Beograd. A livade koje su tada činile obalu Save pretvorio je u naselja u koja su se doseljavali radnici, zaposleni u tada bujajućoj industriji.

Zagrebački velesajam Jelena Ružić Velesajam su sagradili za tristo dana, a za plan njegove obnove treba im desetljeće

Zagreb je dobio u tom razdoblju dobio institucije poput, Zimskog plivališta Mladost, Instituta Ruđer Bošković, tiskare Vjesnik i zgrade Elektrotehničkog fakulteta, a usto se pripremala i gradnja autobusnog kolodvora i putničke zgrade na Plesu, a stigla je i tramvajska pruga u Držićevu i Šubićevu.Htio je dati život i u područje oko Trnja, pa je preselio gradsku upravu u vijećnicu u Vukovarskoj. 

 | Autor : Davorin Visnjic/PIXSELL Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL 18.06.2018., Zagreb - U dvorani Dubrovnik Upravne zgrade Zagrebackog velesajma odrzana je tribina na temu Razvoj podrucja Zagrebackog velesajma - jucer - danas - sutra. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Živio je prvo u Nazorovoj, a onda se preselio na 11. kat zgrade u Sigetu, baš kao i tisuće ljudi koji su se ondje u to vrijeme naselili. Volio je svoj grad i neprestano radio za njega, kazali su u više navrata njegovi članovi obitelji, a sve je radio skromno, bez previše hvalisanja. A čak i kad nije bio na poslu, prijetila se njegova kći Tatjana Holjevac pri obilježavanju njegovog stotog rođedana, svoju bi djecu vozio autom po Zagrebu i tražio zemljišta na kojima može dodatno proširiti današnji glavni grad Hrvatske.

Bivši gradonačelnik Tito Kosty Tito Kosty Bivši gradonačelnik: Radove i materijal za obnovu Zagreba treba osloboditi poreza

Zagrepčanima je u sjećanju ostao kao jedan od najdražih zagrebačkih gradonačelnika, a tome svjedoči činjenica da je 1994. godine dobio svoj spomenik koji je izradio kipar Zvonimir Gračan i jedini je to spomenik jednom gradonačelniku. Smješten je na aveniji nazvanoj prema njemu, a skulptura gleda preko Mosta Slobode na Novi Zagreb, koji je upravo on stvorio. Osnovna škola u Sigetu od 1970. ponosno nosi njegovo ime, a za njegove zasluge posmrtno mu je 2009. dodijeljena Povelja počasnoga građanina Grada Zagreba.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
 • nečešrazbojniče:

  Partizanu treba srušiti spomenik i zaboraviti ga.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  "Rođen je u Karlovcu 2017. godine, a umro na današnji dan prije točno pedeset godina." Dakle, rođen je prije tri godine (2017.) i onda je živio 47 godina i umro u prošlosti 1970.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Čita li ovo urednik ?