Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVOGODIŠNJI ŠOK

Poskupljenje plina od 1. siječnja udar na budžet 240.000 kućanstava

02.01.2009.
u 23:12

Dobar dan! Očitavanje plina – uobičajene su riječi Dalibora Kerhina, radnika Gradske plinare, dok obilazi građane. Tako je bilo i jučer oko 14 sati u posjetu stanovnicima iz Mrzopoljske, Kurilovečke i Kapucinske ulice.

Računica Jurišićevih
Vijest o poskupljenju plina za 35 lipa po kubiku građani su primili s negodovanjem. Znaju da će im zimski računi za režije porasti stotinjak kuna.

– Pokušat ćemo se manje grijati. Ali i ovako štedimo, a jesti se mora, kao što nam treba biti i toplo – kažu supružnici Manda i Ivan Jurišić.

Posljednji račun za plin bio je akontacijski i iznosio je 260 kuna. No, Ivan Jurišić pedantno zapisuje i izračunava koliko svaki mjesec potroše. Kaže da su u prosincu potrošili točno 200 kubika. Taj će račun platiti po staroj cijeni – 2,08 kuna po kubičnome metru, a to je 416 kuna.

Od 1. siječnja će oko 240 tisuća kućanstava iz Zagreba, Zaprešića, Velike Gorice te općina Brdovec, Pušća, Marija Gorica i Dubravica, koji se plinom opskrbljuju iz Gradske plinare, taj najjeftiniji energent plaćati 2,43 kune po kubiku. Grijanje će tako obitelj Jurišić, bude li i dalje trošila otprilike 200 kubika, plaćati 70 kuna više nego do sada.

Mala mirovina, velike režije
– Supruga na mjesec zaradi oko tri tisuće kuna. Ja nemam nikakvih primanja. Mjesečno za režije izdvajamo otprilike 800 kuna pa kad supruzi sjedne plaća, najprije platimo račune – govori Ivan Jurišić. Gospođa Manda dodaje da troše samo na najpotrebnije, odjeću ne kupuju, a muž je prestao i pušiti. Tako uspiju preživjeti mjesec.

Plinarin čitač Dalibor Kerhin hvali Jurišiće da redovito plaćaju račune. Općenito, stanovnici Donje Dubrave su među najugodnijima.

Jedna od njih je i 87-godišnja Višnja Brmalj. Na slabim nogama stajala je kraj plinomjera i prepričala nam svoju računicu.

– Režije su mi mjesečno oko tisuću kuna. Ovo je bolesnoj kćeri i meni dodatni trošak, a mirovina mi je oko 2000 kuna – kaže Višnja.

Dalibor s razumijevanjem posluša sve što mu kažu jer, kaže, nekad mora biti i psiholog, ali se i postaviti ako ga građani počnu napadati. Radi u Plinari već 15 godina i dosad, za razliku od nekih kolega, nije imao ružnih događaja. No, prema dosadašnjem iskustvu, dodaje, najgori dio grada je – centar.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije