Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U KIC-U

Ponovno starta Dokukino Eter: Na rasporedu je dirljiva povjesna priča o dalmatinskim izbjeglicama

Foto: Dokukino
1/3
11.04.2024.
u 13:36

Svi zainteresirani, priču o stanovnicima Dalmacije koji su za vrijeme fašističke okupacije utočište pronašli tisućama kilometara od doma na drugom kraju Sredozemnog mora, mogu pogledati već večeras u 20 sati u Kulturno informativnom centru u Preradovićevoj 5

Dokukino KIC, Radio Student i Klub studenata Fakulteta političkih znanosti udružili su snage kako bi proveli osmo izdanje projekta Dokukino Eter, u sklopu kojega će prikazivati nagrađivani dokumentarno-igrani film “El Shatt – Nacrt za utopiju”. Svi zainteresirani priču o stanovnicima Dalmacije, koji su za vrijeme fašističke okupacije utočište pronašli tisućama kilometara od doma na drugom kraju Sredozemnog mora, mogu pogledati već večeras u 20 sati u Kulturno informativnom centru u Preradovićevoj 5.

Ta dirljiva ljudska priča djelo je redatelja Ivana Ramljaka, a inspirirana je dnevnikom njegova djeda Karla Pansinija, napisanog u izbjegličkom logoru El Shatt u Egiptu. Ramljak je, koristeći videozapise jednog britanskog dokumentarnog filma snimljenog u logoru i dostupne arhivske fotografije, konstruirao priču kroz svjedočanstva osam živućih sudionika koji prepričavaju svakodnevne zajedničke zadaće i rad.  

– Na povijesnoj razini Ramljakov film važan je jer u vrijeme alternativnih činjenica dokazuje da su savezničke snage itekako surađivale "al pari" s Titovim partizanima i svima je bilo bitno da lokalno stanovništvo, u ovom slučaju u Dalmaciji, ne bude meta nacističkog nasilja – kažu organizatori. 

POVEZANI ČLANCI:

Nakon filma publika će imati priliku razgovarati s Ramljakom, ali i s Florom Novak, umjetnicom koja je stvorila ciklus grafika s motivima zbjega i Dariom Stilin, spisateljicom koja razvija TV seriju Platneni grad. Razgovor o različitim umjetničkim pristupima tematici moderirat će Tereza Kelam s Radio Studenta i Dajana Ivičić iz Kluba studenata Fakulteta političkih znanosti. Detaljan raspored i ulaznice mogu se pronaći na web stranici Dokukina

VIDEO: Party tramvaj u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije