Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
volonteri

Pomažu starijima, čiste im i kuhaju te krate dane samoće

volonteri
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
24.11.2013.
u 17:20


Uredili stan za dvoje umirovljenika, bojili zidove, popravili slavine, brave...

Preko nas doživljavaju svijet. Jedna gospođa već pet godina nije uopće izašla iz kuće. Pa kada dođem k njoj, prvo popijemo kavu i prepričam joj što se događa u gradu, koji se dućan ili lokal zatvorio, kako se grad počeo ukrašavati za blagdane... Sve je zanima. Puno joj znači naš razgovor – opisala je 56-godišnja Irena Duk, Caritasova volonterka koja sudjeluje u projektu karitativne skrbi za starije, nemoćne i bolesne osobe u njihovoj kući.

Ukupno deset volontera

Priprema joj topli obrok, čisti i posprema kuću, obavlja manje kućanske popravke, pomaže oko higijene, nabavke lijekova i svega ostaloga po potrebi. Jedna je od deset volontera koji se brinu o stotinjak korisnika. U Caritasu volontira pet godina.

Slavko Pus cijeli život, kaže, volontira. Uvijek je bio spreman pomoći onima kojima je potrebno.

– Na selu je bilo sveto pismo pomagati starijima. Istina je da treba imati strpljenja, jer su starije osobe naviknute na svoj ritam koji se ne smije remetiti. Ali, njihov pogled i sreća kada dođemo neprocjenjivi su – poručio je 47-godišnji Slavko.

Početkom studenog su, primjerice, Irena i Slavko uredili stan dvoje umirovljenika na Trešnjevci. Gletali su i obojili zidove u stanu koji nije okrečen više od 18 godina, popravili slavine, brave na prozorima i vratima...

Odradili 9130 sati

– Projekt je pokrenut prije 15 godina i sretni smo što možemo našim starijim sugrađanima olakšati život. Lani smo odradili 9130 radnih sati i imali 3431 izlazak na teren – istaknula je Suzana Klarić, voditeljica Caritasova projekta.

Komentara 1

LU
lutomirski
18:23 24.11.2013.

imaju li oni uporabnu dozvolu, ako ne morati ce sve socialne prihode unatrag 15 godina >Linicu platiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije