Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Poljoprivredne redarke zaraslim livadama više neće hodati u sakou, mogu i u majici

Funkcija poljoprivrednih redara uvedena je u gradsku upravu prije pet godina. Prvo ih je bilo dvoje, točnije dvije, a sad su u Gradskom uredu za poljoprivredu zaposlena četiri redara.
26. lipnja 2020. u 10:29 6 komentara 12740 prikaza
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Više neće nositi sakoe, košulje, kožne jakne i suknje, već će na teren odlaziti u vestama i majicama. Tako su odlučili u Gradu Zagrebu kada je riječ o službenoj odjeći poljoprivrednih redara, kojima je posao provoditi nadzor nad neuređenim i nepokošenim livadama.

– U praksi se pokazalo potrebnim izmijeniti pojedine dijelove službene odjeće zato što je zbog terenskog rada na poljoprivrednim površinama važno da ona bude udobna i praktična za nošenje – objašnjeno je uz izmjene pravilnika o iskaznici, oznaci i “uniformi” koje potpisuje i donosi gradonačelnik Milan Bandić. 

pohvalila se Dugo je nismo vidjeli! Nives pokazala prezgodnu sestru koja je posudila njezinu odjeću

Funkcija poljoprivrednih redara uvedena je u gradsku upravu prije pet godina. Prvo ih je bilo dvoje, točnije dvije, a sad su u Gradskom uredu za poljoprivredu zaposlena četiri redara.

– Godišnje zaprime više od tri tisuće prijava i izlaze na teren u pravilu po dojavama građana, osobito kad im je povećan broj, od proljeća do jeseni, što se podudara s razdobljem intenzivne vegetacije bilja i cvatnjom alergena, posebice ambrozije – kaže Dejan Jaić, pročelnik Ureda za poljoprivredu, dodajući da zimi na teren izlaze i samoinicijativno.

Mentorstvo među ženama Potpora u karijeri Žene moraju vjerovati u sebe, osvijestiti da mogu puno više nego što misle i da imaju potencijala

Zagrepčani najčešće prijavljuju alergeno raslinje, poput ambrozije, te zakorovljena i zašikarena poljoprivredna zemljišta. Nakon što prijavu zaprime, ističe Jaić, na terenu zapisnički utvrđuju i fotodokumentiraju zatečeno stanje, a potom ispituju vlasništvo, odnosno posjed.

– Kada se utvrdi vlasnik, odnosno posjednik poljoprivrednog zemljišta, pisanim putem izvješćuju ga o zatečenom stanju te poduzimaju mjere za koje su ovlašteni – objašnjava Jaić.

Cijenu novih vesti i majci, dodaje, još ne znaju, odnosno nije poznata dok se ne raspiše natječaj, no dosad se iznos za nabavu kompletne odjeće i obuće poljoprivrednih redara kretao između sedam i deset tisuća kuna godišnje.

KORONAVIRUS
Znanost još nije pobijedila virus: Što se zna, a što se pogrešno pretpostavljalo o COVID-19
Huawei Watch GT 2e
Pametni trening
Pametni sat za profesionalne sportaše i rekreativce koji koristi i naš Ironman
  • Mladjan:

    Zašto se ti redari ne uvedu na prostor cijele države.

  • Barba:

    Što je sa livadom na Laništu? Nakon svečanog otvorenja Rotora livada puna korova, ambrozije i vode u kojoj se kote rojevi komaraca. Koga ćete u ovom slučaju kazniti?

  • SAIBABA:

    Bilo bi mi drago da svoju placu stvarno zaraduju a ne da izlaze po dojavama