Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ ARHIVE

Pogledajte koliko je bila cijena kilograma kruha prije 52 godine!

Foto: Arhiva Večernjeg lista
1/2
24.06.2022.
u 10:55

Poskupljenje se danas opravdava svjetskim krizama i prvenstveno rastom cijena energenata, a što je prije bio uzrok?

„Od 2. srpnja Zagrepčani jesti skuplji kruh. Tako su jučer odlučili odbornici Gradskog i privrednog vijeća na zajedničkoj sjednici“

Ne, ovo nije naslov današnjeg teksta, odnosno je. Na današnji dan davne nam 1970. Večernji list izvijestio je svoje čitatelje o dogovoru gradskih vlasti da od drugog srpnja kruh poskupi. 

Pedeset i dvije godine kasnije vijest je i dalje aktualna. Galopirajuća inflacija koja je u svibnju dosegnula rekordnih 10,8 posto cijene je lansirala u nebo. Nedavno smo svi ostali šokirani vidjevši da je cijena kilograma kruha na jednom hrvatskom otoku čak 39 kuna. Pogledajmo, koliko smo poskupljenje najavilo 24.lipnja 1970.

Foto: Arhiva Večernjeg lista

„Crni kruh stajat će 1,50 dinara, polubijeli 1,90, a bijeli 2,30 dinara. Ako to može služiti kao utjeha upravo jednake cijene u kruhu utvrđene su nedavno u Beogradu, dok Ljubljana ima u prodaji kruh skuplji još za deset para.“ 

Usporedbe radi, pogledamo li tečajnu listu iz toga vremena, računica je jasna – kruh je stajao oko 3 današnje kune. Znači u posljednjih pola stoljeća došli smo do 10 puta skupljeg kruha.

Dobro, riječ je o ekstremima, prosječno je danas kruh u Zagrebu recimo, oko 5 puta skuplji. Poskupljenje se danas opravdava svjetskim krizama i prvenstveno rastom cijena energenata, a što je prije bio uzrok. Više-manje isto, no stanovnike Zagreba tješilo je da je cijena slična kao u Beogradu i čak jeftinija nego u Ljubljani.

Foto: Arhiva Večernjeg lista

„Ako se k tome zna da u centru žitorodnih krajeva Subotici, Bačkoj Topoli, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici polubijeli i crni stoji koliko u Zagrebu, a tek je bijeli za 10 para jeftiniji, onda je jasno da su i u Zagrebu postojali razlozi za skuplji kruh.“ piše Večernjak iz 1970.

Što je još Večernjak pisao tog dana, ali i tijekom više od 60 godina bogate povijesti istražite u našoj digitalnoj ARHIVI


 
Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Mudlin
Mudlin
13:34 29.06.2022.

Tečajna lista iz tog vremena bazirala se na izmišljotinama, a ne na činjenicama... Provjerene metode drugova sa kumrovečkim seminarom, čiji bi nasljednici danas upravljali Hrvatskom.

IG
igorl
13:07 24.06.2022.

3 danasnje kune u 1970? Skup neki kruh.

Avatar DnoDna
DnoDna
11:09 24.06.2022.

Dakle ništa se nije promijenilo osim što je država još više propala, ima milijun ljudi manje, više dugova i sl.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije