Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Počeo ZeGeVege: Probajte kajganu bez jaja, veganske burgere ili pizzu sa sejtanom

Počeo je 13. ZeGeVege festival održivog življenja, koji okuplja oko 80 izlagača i devet restorana, a traje još sutra od osam do 20 sati
03. rujna 2021. u 15:03 3 komentara 1350 prikaza
Zagreb: Na Trgu bana Jelačića počeo dvodnevni 13. ZeGeVege festival
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Nije riječ o Nadalini i nisu mutili jaja, ali su napravili kajganu. A prema svemu sudeći, ekipi iz restorana Vegefino, koji se temelji na jelima od sastojaka koji nisu životinjskog podrijetla, ništa nije nemoguće. Budući da vole izazove te su se zaželjeli dobre stare kajgane, no u varijanti koja odgovara njihovu veganskom stilu života, odlučili su ju je spremiti od nekoliko jednostavnih namirnica poput luka, paprike, slanutkova brašna i tofua uz dodatak tajnih začina. Predstavili su je tako danas na 13. izdanju ZeGeVegea, jednom od najvećih festivala održivog življenja u ovom dijelu Europe, koji se još sutra održava na Jelačićevu trgu do 20 sati. Okupio je oko 80 izlagača, među kojima je i devet restorana.

Zagreb Burger Festival 2020 ZAGREB BURGER FESTIVAL Tko može pojesti najviše ljutih papričica i koji je burger najbolji?

Zamirisala menta s ananasom

Pripremali su kajganu na licu mjesta od svježeg tofua koji prave sami, a desetak je porcija, koje su stajale po 15 kuna, “planulo” u nekoliko minuta. Kako nam kažu posjetitelji koje smo sreli kod štanda, ostali su oduševljeni ovom delicijom, a da ne znaju da u njoj nema jaja, ne bi nikad ni skužili. Među njima je bilo i onih koji nisu vegani ni vegetarijanci. Kajgana je usto dobila nagradu za najinovativniji veganski proizvod putem projekta udruge Prijatelji životinja, koja je i organizator sajma, te Ministarstva poljoprivrede pod imenom “Proizvodimo održivo, jedimo zeleno”.

– Kad se čovjek prebacuje na veganstvo, nekako mu najteže u cijelom tom procesu pada zamjena jaja nekom drugom namirnicom. Često se zaželimo kajgane i nismo je jeli godinama, a i ima ljudi koji je zbog zdravlja ne mogu jesti te smo se zato odlučili stvoriti verziju koja je sto posto veganska. Reakcije su odlične. Izgleda kao kajgana, miriši kao kajgana i originalnog je okusa. Trenutačno je pravimo svježu, a moći će se kupiti i vakuumirana – govori Tin Pažur, vlasnik restorana Vegefino. Kod njih su se mogli kušati ili kupiti veganski ćevapčići, kobasice, salama, falafel, faširanci...

Zagreb: Na Trgu bana Jelačića počeo dvodnevni 13. ZeGeVege festival | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL 03.09.2021., Zagreb - Na Trgu bana Jelacica poceo je dvodnevni 13. ZeGeVege festival. Tin Pazur Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Na štandu Marijane Lihtar, odnosno OPG-a Anto Jurić iz Velike Gorice, a koji ujedno izgleda kao minidžungla, može se kupiti i “živo” začinsko bilje. Njega, pak, ne možete fulati jer će vas do gospođe Lihtar dovesti miris koji se širi cijelom južnom stranom trga. A posebice je snažan miris mente u kombinaciji s ananasom, čija teglica košta 20 kuna.

– Ananas se osjeti tek kad protrljamo list mente. Osim toga, imamo i bosiljak, ružmarin, vegetu, vlasac, origano, a oni su po 10 kuna – nabraja nam M. Lihtar. Nedaleko od nje, velik je interes privukao i beskvasni kruh obrta Iris i Branimir delicije. Pripremaju ga od sedam do 10 dana na isti način, objašnjavaju, kako se to radilo i prije 500 godina. Kruh stoji 25 kuna po kilogramu.

Zagreb: Na Trgu bana Jelačića počeo dvodnevni 13. ZeGeVege festival | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL 03.09.2021., Zagreb - Na Trgu bana Jelacica poceo je dvodnevni 13. ZeGeVege festival. Iris Komesar Photo: Patrik Macek/PIXSELL

– Pravimo ga od prirodnog kvasca, odnosno startera, koji također radimo sami. Kvasac mora fermentirati, a nastaje od brašna, vode i soli. Taj je proces kompliciran i dugotrajan te kvasac nastaje po mjesec, dva. Mogu ga jesti i osobe koje ne podnose gluten zato što, zbog svog sastava, ne “krade” kalcij tijelu i nije težak za organizam. A opet s druge strane dovoljno je zasitan – kaže Iris Komesar, vlasnica obrta.

Sprijateljila se s mušterijama

Kod Zlate Nanić, pionirke ekološke poljoprivrede, mogu se pak naći razni proizvodi – od smokve i goji bobica te pite zeljarice s batatom, njezine verzije međimurske pite do pizze sa šumskim gljivama. A u ponudi su i njezine kuharice.

Zagreb: Na Trgu bana Jelačića počeo dvodnevni 13. ZeGeVege festival | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL 03.09.2021., Zagreb - Na Trgu bana Jelacica poceo je dvodnevni 13. ZeGeVege festival. Marijana Lihtar Photo: Patrik Macek/PIXSELL

– Najbolje mi zasad ide zeljarica. Ispunjava me kad vidim kako ljude obraduju moji proizvodi. Kad nije bilo pandemije, toliko me je ljudi znalo izgrliti jer sam se sa svakom mušterijom sprijateljila – iskrena je 70-godišnjakinja koja do sada nije propustila nijedno izdanje ZeGeVegea. Ovo joj je, dodaje, posljednje i “oproštajno” jer se ipak za života naradila i vrijeme je za odmor.

Prvi put se na sajmu može naći i veganska pizza za 40 kuna, i to kod štanda zagrebačke udruge Avokado, a koju spremaju od salate, žitarica, mahunarki, povrća, umaka te pohanog sejtana. Ima tu i burgera, variva, sushija te tortilja, a osim raznih jela, voća i povrća, na ZeGeVegeu svatko može pronaći nešto što može ponijeti kući. Sve, od veganske odjeće i obuće do knjiga, maslinova i bučina ulja, kozmetike... ili pak otići na neku od desetak besplatnih radionica. 

Zagreb: Na Trgu bana Jelačića počeo dvodnevni 13. ZeGeVege festival | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL 03.09.2021., Zagreb - Na Trgu bana Jelacica poceo je dvodnevni 13. ZeGeVege festival. Zlata Nanic Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Mali Lošinj
IMA I POZITIVNIH PRIMJERA
Ovaj račun koji nam je poslao čitatelj zaista spada u kategoriju Vjerovali ili ne. Pogledajte koliko je platio kavu!
PROMO
Ventilacija - neophodna kod stanova ili kuća s novim prozorima te za domove s vlagom i plijesni
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • lijepa_li si: Premium korisnik

    zar nije rečeno da na trgu više ne bude vašara i šatora?

  • franc251:

    Zašto ne daju prijevod za te .rbske riječi koje koriste. Kajgana bez jaja???? Što je kajgana i to bez jaja? Postoji li prijevod na hrvatski?

  • Grofica_Drakulica:

    Kajgana bez jaja😱😱ne daj boze😂😂😂😂