Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna zbog Trga žrtava fašizma

Aktivisti: Ne želimo beton! Autorica projekta: I nema ga

29.03.2018.
u 08:16

Osim za povratak dvaju iščupanih stabala, sada se bore i za zaustavljanje radova jer strahuju da će se javni prostor njima devastirati

Magnolije koje su prošli tjedan iščupane na Trgu žrtava fašizma otvorile su Pandorinu kutiju građanskog revolta, pa se sada niz udruga ne buni samo zbog stabala nego zbog tamošnjih radova općenito. Zahtijevaju, naime, njihovu hitnu obustavu. Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata (HDKA), inicijativa “A kad će park”, Pravo na grad, predstavnici arhitektonske struke, Sindikat biciklista, stanari, Zelena akcija i 1postozagrad osnovali su inicijativu “Vratite magnoliju”, koja je jučer predstavila svoje zahtjeve.

Netransparentan postupak

Žele povratak dviju magnolija koje su premještene u rasadnik Zrinjevca, no tvrde i da se radovima trg uništava te da je to nastavak devastacije javnih, a posebice zelenih površina u Zagrebu. Smatraju da je cijeli proces netransparentan, da su zaobiđene procedure, da nije proveden natječaj za projekt te da u njega nisu bili uključeni ni javnost ni struka. Tvrde i da će se trg vjerojatno betonizirati s obzirom na to da se projekt “skriva”.

– Skandalozno je da ljudi za radove saznaju kada dođu bageri. Treba se provesti javna rasprava na kojoj bi svoja mišljenja dali arhitekti, stanari, učenici iz obližnjih škola... – rekla je Željka Leljak Gracin iz Zelene akcije, koja se zapitala čak i “kakva će biti kvaliteta života u Zagrebu ako se uklone magnolije”. Da nije trebalo micati drveće, smatraju i članovi HDKA, koji ne podržavaju projekt arhitektice Loredane Stunić prema kojemu se trg vraća u stanje kako ga je zamislio sam Ivan Meštrović, koji ga je projektirao.

– Iako je hvalevrijedna želja da se ovaj spomenik arhitekture obnovi, pitamo se tko je odlučio da je originalan Meštrovićev koncept prihvatljiv nakon toliko vremena – poručili su iz HDKA, dok je predsjednik Društva arhitekata Zagreb (DAZ) upozorio na važnost javnog arhitektonskog natječaja koji je zaobiđen. DAZ je i lani prozvao arhitekticu L. Stunić da joj Grad pogoduje pri davanju poslova, što je ona demantirala, a kaže i da projekt uređenja trga nije tajan. Projekcije su, naime, objavljene u srpnju, kada su radovi i najavljeni.

– Ništa nije napravljeno preko noći. Provedene su analize prema povijesnom projektu Meštrovića i ne znam zašto bi se itko bunio protiv njih – ističe L. Stunić. Dodaje kako je Meštrović 1934. rekao da zamišlja “paviljon na tratini usred trga” te da stoga nema riječi o betonizaciji, što se vidi i na projekcijama. No, u sklopu radova će se preslagivati staze da bi sve bile jednake, a uredit će se i zelenilo.

Hortikultura bila besmislena

– Hortikultura je bila zapuštena, zarasla i besmislena. Ako ne govorimo o emotivnoj vrijednosti, tu nema ničega što bi trebalo zadržati, no biljke neće biti uništene, nego presađene, a nove posađene sa smislom – kaže L. Stunić. Zahtjeve inicijative odbacio je jučer i gradonačelnik Milan Bandić, koji je komentirao kako će trg “nakon uređenja biti tri puta ljepši i imat će dva puta više magnolija“.

Komentara 81

AO
ante.oreskovic75
08:39 29.03.2018.

Molim vas da firmu "Zrinjevac" zatvorite!Zelenoj akciji i ostalim likovima dajte lopate neka održavaju gradsko zelenilo!Pravo je čudo koliko su svi pametni!

ŠT
ŠtoReći
08:53 29.03.2018.

drage aktivistice kad ste tako za prirodu dođite u Slavoniju kopajte i uživajte...čekaju vas neobrađena polja e imate ideju za osnovati još jednu udrugu zvanu "Dvije magnolije"

Avatar Mabolimekrac
Mabolimekrac
08:41 29.03.2018.

Sedam udruga se bori oko 2 drveta i 300m2 trave, jer, zivot ce biti nezamislivo drukciji kad bude bilo 4 drveta i 350m2 trave, a NJIH nitko nije pitao. Maja Sever&Co...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije