Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi namet

Plinara od 1. 1. 2013. naplaćuje provjeru plinskih instalacija

mjerenje plina
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
20.12.2012.
u 15:15

Provjera će se naplaćivati tijekom redovne zamjene plinomjera koja se mora napraviti jednom u 10 godina

Gradska plinara Zagreb od 1. siječnja 2013. počet će naplaćivati ispitivanje unutarnjih plinskih instalacija pri redovnoj zamjeni plinomjera, što je do sada bilo besplatno, a provjera će stajati, neslužbeno doznajemo, oko 800 kuna. Naime, toliko za te usluge naplaćuju privatni serviseri, a navodno bi otprilike toliko iznosila i nova cijena Plinare. Iako su iz Gradske plinare Zagreb potvrdili namjeru, za samo provođenje potrebna im je i suglasnost Hrvatske energetske agencije (Hera) koju bi trebali dobiti tijekom današnjeg dana.

Točna cijena tek danas

Svoju odluku pravdaju time da je riječ o nestandardnim troškovima koji nisu sadržani u naknadi za priključenje ili u tarifnoj stavci za distribuciju plina koja je sastavni dio ukupne cijene plina.

– Prema članku 9. Zakona o zapaljivim tekućinama i plinovima, mi kao operator distribucijskog sustava imamo obavezu najmanje jednom u deset godina izvršiti provjeru ispravnosti unutarnjih plinskih instalacija u građevinama namijenjenim za stanovanje, odnosno pri redovnoj zamjeni plinomjera radi umjeravanja – kazao je Davor Šestan, glasnogovornik Plinare. Dodao je kako će korisnici plaćati samo ispitivanje odnosno provjeru ispravnosti plinskih instalacija, dok će trošak dolaska ekipe, demontaže postojećeg plinomjera i montaže novog, kao i sam plinomjer biti na teret Gradske plinare Zagreb.

– Točne cijene ispitivanja znat će se nakon što dobijemo pozitivno mišljenje Here na primjenu tog cjenika za nestandardne usluge – objasnio je Šestan. Time će oko 270 tisuća potrošača sa zagrebačkog područja svakih osam do 10 godina morati izdvojiti oko 800 kuna. 

Ovlašteni serviseri plinskih trošila i instalacija kazali su nam kako se jeftinija provjera može napraviti ako potrošači žele provjeru zbog sigurnosti i da ona iznosi oko 300 kuna, no ukoliko im za taj posao treba i potvrda, odnosno certifikat, za njega je potrebno izdvojiti oko 800 kuna. Iz udruge za zaštitu potrošača najavljuju da će ustati protiv nove odluke.

– Prije pola godine uveli su fiksni trošak na svaki račun s obrazloženjem da će se time pokriti troškovi održavanja brojila i ostalih usluga pa me zanima kako će sada opravdati nove namete – kazao je Igor Vujović, tajnik društva “Potrošač”. Dodao je kako po tome ispada da je zarada Plinari važnija od sigurnosti građana.

Besplatno još par dana

Istaknuo je i da bi nova odluka među građanima mogla izazvati suprotan efekt jer bi zbog velikog iznosa mogli čekati plansku zamjenu brojila umjesto da provjeru naprave kada im se učini da bi za to bilo vrijeme. A među “sretnicima” kojima su brojila zamijenjena ove godine našla se i jedna naša čitateljica.

– Zvali su me nedavno i obavijestili da je prošlo već 12 godina od zamjene brojila i da je dobro da dogovorimo termin prije Nove godine jer će se kasnije naplaćivati. Odmah sam se dogovorila, a promjenu brojila i ispitivanje instalacija djelatnici Plinare obavili su za 20 minuta – rekla je čitateljica.

>>O 150 godina plinskoga biznisa u Zagrebu u slikama i pričama

Komentara 20

VI
vilica
15:40 20.12.2012.

Kako je miguće da je u Sesvetama u maloj bosni, plinska cijev postavljena u zraku između 2 kuće u dvorištu? Nije li to opasno?

LU
lukarak
15:59 20.12.2012.

Iza plinomjera je vlasnistvo potrosaca, a buduci da je neispravna instalacija opasnost ne samo za korisnika prostora nego i za ostale susjede, ispitivanje mora provoditi netko ovlasten tko ce iza 'atesta' stajati zigom i racunom, a ne neki fuseri na crno.

OB
-obrisani-
15:38 20.12.2012.

Savjet svakom potrosacu ,nemojte placati nikakvu provjeru... Duznost dostavljaca plina je da kontrolira ispravnost instalacija i svega sto uz to ide... Ovo je otvorena , najvljena pljacka gradjana .. Pitam se kad ce netko takvim lopinama stati na kraj ii u stranu gradjana..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije