Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Plac na Kvatriću pod krovom i na kat, a proizvodit će i struju

Prizemlje će biti rezervirano za voće, povrće, sir i jaja, a na galeriji planiraju i restorane s terasama te pogledom na prodajni dio tržnice u čiju će se obnovu uložiti 13 milijuna kn
06. veljače 2019. u 08:56 11 komentara 5738 prikaza
Projekt obnove tržnice Kvatrić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Natkrivena, na kat i sama sebi izvor struje. Zamislili su tako tržnicu Kvatrić projektanti iz ureda Atar, a ove će se godine za realizaciju ideje pribaviti sva potrebna dokumentacija i dozvole. Tijekom iduće, 2020. godine, govori nam Stanko Gačić, direktor Tržnica Zagreb, u plac na Kvaternikovu trgu trebalo bi se uložiti oko 13 milijuna kuna i konačno ga u potpunosti preurediti.

Obnova tržnice Vrapče Vapi za obnovom Obnova tržnice u Vrapču: Pa tko ne bi po sir i vrhnje na ovakav plac

Za domaći gablec

– Ključno nam je bilo da tržnicu stavimo pod krov, a onda i da se osiguraju sadržaji koji će kupce vratiti na plac. Govori se uvijek kako Zagrepčani u posljednje vrijeme radije u kupovinu odlaze u šoping-centre, a to i nije čudno uzme li se u obzir da u tržnice ništa značajnije nije uloženo već 25-30 godina – kaže Gačić pa opisuje kako će izgledati novi Kvatrić.

Video: Projekt obnove i natkrivanja tržnice Kvatrić

U prizemlju tržnice svoje će mjesto rezervirano imati kumice koje i sad prodaju na lokaciji, dok će na se na prvom katu smjestiti galerija. Na njoj će biti manji zatvoreni lokali i terase, a kako će galerija biti obodna, odnosno prvi će kat imati svojevrsnu “rupu” u sredini, iz restorana i kafića te tamošnjih terasa moći će se promatrati središnji prodajni prostor tržnice.

– Razmišljali smo na način da ljudima na tržnici bude dostupno za jesti upravo ono što se ondje može i kupiti. Stoga lokali na galeriji. Svatko će sigurno radije, primjerice, na domaći gablec na plac nego u pekarnicu – kaže direktor Tržnica Zagreb.

Nelsonov lanac u procesu obnove Skandal u Zagrebu: Kamo je nestao Nelsonov lanac?

Počelo se, dodaje, s projektima obnove većine placeva u gradu. Vrapče, Branimirac, sad Kvatrić, uskoro Sesvete, a onda i Stenjevec i Kustošija lokacije su na kojima bi uskoro kumicama trebalo biti ugodnije raditi, a kupcima ljepše obavljati špeceraj. Ono po čemu će Kvatrić biti poseban svakako su solarne ploče, koje će zauzeti veći dio krova novog placa.

– Procjena je da ćemo na struji zaraditi više od tristo tisuća kuna godišnje – objašnjava Stanko Gačić, čija će obnovljena tržnica imati krov veći od 66 kvadrata, što je minimalno za postavljanje solarnih panela čiju struju onda otkupljuje Hrvatska energetska regulatorna agencija (Hera).

Izdržite vi na hladnoći

A kad radovi na placu zaista i počnu, s prodajom se neće stati. Zakupce će se premjestiti, kaže Gačić, kako bi i dalje mogli Zagrepčane opskrbljivati voćem, povrćem, sirom, vrhnjem i jajima, i to najvjerojatnije na lokaciju s koje su maknuti prije trinaest godina. Počela je tada, podsjetimo, opsežna obnova Kvaternikova trga, na kojemu se dotad nalazio plac, a kumice su preseljene na današnju lokaciju. A upravo su one najavom obnove tržnice najzadovoljnije.

Zagreb: Gradonačelnik Milan Bandić otvorio ambulantu obiteljske medicine u Buzinu Lista za oprost Bandić: Ne zafrkavajte gradonačelnika, platite dug

– To vam je grozno. Ljeti nam je vruće, na jesen po nama puše vjetar i pada kiša, a zimi snijeg. Vidite i sami kako je hladno, zamislite sad da morate stajati ovdje svaki dan satima. Za krov smo molile godinama, a ako ćemo biti sad u zatvorenom prostoru, nitko sretniji od nas – komentirale su jučer prodavačice na Kvatriću, dok su njihovi kupci zaključili kako će se rado zadržati na placu i dulje bude li ondje za njih obećanih sadržaja.

A oni bi, prema najavi direktora Tržnica, prođu li svi natječaji za dokumentaciju, a onda i izvođača radova bez problema, na Kvatriću mogli zaživjeti već početkom 2021. godine.

Pogledajte video: Nelsonov lanac

Baby Beef
Baby Beef
Udruga uzgajivača junadi Baby Beef osnovana je 2000., s ciljem promocije i ponude kvalitetnog junećeg mesa

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar lunar777
  lunar777:

  Kada će doći na red najveća trešnjevačka tržnica? Tamo treba srušiti sve u okolici skupa sa tržnicom i napraviti i novu prometnu regulaciju i podzemne garaže i spremišta i natkriti dio tržnice.

 • Ronin_88:

  I onda je svizac zamotao čokoladu

 • pavel1001:

  može i teniski tereni na krovu,da Orešar može odigrat poslije placa 🤣🤣🤣🤣🤣