Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Obnova tržnice u Vrapču: Pa tko ne bi po sir i vrhnje na ovakav plac

Imat će i podzemnu garažu te park u kojemu će se igrati klinci dok roditelji obilaze štandove
30. siječnja 2019. u 20:20 8 komentara 3622 prikaza
Obnova tržnice Vrapče
Foto: Gradir d.o.o
Pogledajte galeriju 1/5

Moderna tržnica u kojoj će se voće, povrće, sir i vrhnje, meso, riba i ostale namirnice prodavati u dva dijela, zatvorenom i otvorenom, ali natkrivenom prostoru, uz podzemnu garažu i park u kojemu će roditelji moći ostaviti djecu na igranju dok obave kupnju. Tako bi za najviše dvije godine trebala izgledati tržnica Vrapče, koja već desetljećima vapi za obnovom. Idejno rješenje, koje potpisuje tvrtka Gradir, odnosno projektanti Damir Petric i Nika Baričić, dovršeno je ovaj mjesec, financiralo ga je Vijeće gradske četvrti Podsused – Vrapče, a 3D animaciju predstavit će večeras na sjednici.

Zagreb NI PLAŽE NI VIDIKOVCA Megaprojekt Zagreb na Savi spao na 4 kafića i 40 ležaljki

Sagrađena šezdesetih

Projekt je to, kaže Dejan Kljajić, predsjednik Gradske četvrti Podsused – Vrapče, na čijem pokretanju intenzivno rade posljednje dvije godine, a tijekom 2019. trebala bi se, ističu u Tržnicama Zagreb, izraditi kompletna dokumentacija kako bi 2020. mogli započeti s uređenjem.

Pogledajte video projekta:

– To je prvi konkretan korak, pomak s mrtve točke nakon desetljeća propadanja. Tržnica je u strašno derutnom stanju, a i krovovi iznad štandova prokišnjavaju. U večernjim satima stanovnici je zaobilaze u širokom luku jer je okupljalište kojekakvih sumnjivih tipova. Tržnica je u mraku, što je najveći problem tog prostora. Upravo smo zato kao vijećnici gradske četvrti sugerirali da lokacija bude osvijetljena. Svoje prijedloge dali su i vijećnici mjesnih odbora, a projektanti su ih uvažili i uklopili u idejno rješenje, koje je izrađeno po svim pravilima struke – objašnjava Kljajić.

Objekt je sagrađen šezdesetih godina prošlog stoljeća i doista već dugo čeka da se obnovi, kao i sada već ostarjeli kiosci postavljeni 1975.

Jakuševac (Ne)kvaliteta zraka Radna skupina za smrad rješavat će zagađenje oko Jakuševca

– Nove klupe bit će pomične, tako da se dio tržnice može brzo transformirati u otvoreni javni prostor na kojemu se mogu organizirati koncerti i razna druga događanja. Ideja je dovesti ljude na tržnicu da bi opet postala mjesto druženja. Unatoč tome što se, otkako je tržnica sagrađena, broj stanovnika mnogostruko povećao, sve ih manje ondje kupuje. Manje je i prodavača koji jednostavno ne žele raditi u takvim uvjetima – kaže Kljajić.

Manjak parkirališnih mjesta s kojima se i stanovnici i zaposlenici tržnice bore svih ovih godina riješit će garažom s jednom podzemnom etažom i dodatnim vanjskim prostorom.

Obnova tržnice Vrapče
1 / 4
Zagreb na Savi

– Sada ljudi, trebaju li nešto kupiti na tržnici, najčešće stanu automobilom uz cestu i upale četiri žmigavaca. Zna se tako zaredati nekoliko vozila jedan iza drugog, zbog čega se stvaraju gužve – ističe Kljajić.

U projekt su arhitekti, na zahtjev Tržnica Zagreb, uklopili i deponij za otpad u gospodarskom dvorištu uz Bolničku cestu, prostor za pospremanje klupa i transportnih kolica, boksove za pohranu voća i povrća, javni sanitarni čvor...

Glomazni otpad Promjene Glomazni otpad odsad odvoze kad vam odgovara

Cijena 9 milijuna kuna

Idejnim rješenjem projektanti su predvidjeli dvije varijante zgrade, manju, vanjskih gabarita 17,30 x 39 metara te veću, od 17,30 x 48,80 metara. U obje bi verzije objekt, koji se površinom neće puno razlikovati od sadašnjeg, trebao biti visok 6,3 metra. A da bi dodatno osvijetlili cijeli prostor prirodnim osvjetljenjem, arhitekti su osmislili poseban krov.

– Oblikovan je kao sustav pet ravnih krovova, vrlo malog nagiba, na različitim visinama. Varijacije u visini dodatno prirodno osvjetljenje omogućuju kroz međuprostore između krovova. Tim se rješenjem ostvaruje vizualno i prostorno prožimanje s javnim parkom na južnoj strani objekta, a ujedno se usitnjava potencijalno glomazni volumen krova te umanjuje zasjenjenje školske zgrade koja se nalazi sjeverno od tržnice – navodi se u projektu.

Gradnja tržnice trebala bi stajati između osam i devet milijuna kuna.

Dubec bi se trebao otvoriti u ožujku, počinje i natkrivanje u Španskom

Nakon što su ljetos dovršeni radovi na krovu tržnice Dubec, gdje bi trebali prodavati trgovci sa srušenog Borongajskog placa, u ožujku bi, kažu u Zagrebačkom holdingu, ondje konačno trebale stići i modularne kućice. U tijeku je i izrada projektne dokumentacije za Branimirovu tržnicu, koja bi trebala ujediniti ponudu malih, ekoloških proizvođača “za čije će podrijetlo i kvalitetu proizvoda kontrolom jamčiti gradska tijela, ustanove i državne inspekcije”, a osiguran je novac i za projektnu dokumentaciju Kvatrića. Projekti bi do kraja mjeseca trebali biti gotovi i za tržnicu Špansko, koju će u sklopu obnove natkriti, a potom se ide u ishođenje dozvola pa bi stanovnici tog naselja u kupnju na novi plac mogli već u listopadu.     

Pogledajte video Bandića u akciji s bagerom:

IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
 • Avatar Kljusar
  Kljusar:

  Sir i vrhnje trenutno prodaje jedna baba, isto kao i uređenoj tržnici Kustošija

 • herojulice:

  I na okretištu Dubec je "nešto" otvoreno za domjenak i piće i odmah nakon toga stoji dalje zatvoreno od ljeta.

 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  Draga Petra, riječi ti se pozlatile... ali se ne pita nas nego banderasa.....a on samo obećava....