Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Peščenica-Žitnjak: Na mjestu Munje i Elke gradit će se stambena naselja

30.11.2008.
u 23:56

Velike gospodarske, ali i zelene, površine, “ispresijecane” stambenim naseljima, karakteriziraju gradsku četvrt Peščenica-Žitnjak. Kroz tu se četvrt proteže i dio Radničke ceste koju su urbanisti namijenili poslovnim neboderima. Zasad je u dijelu Peščenice-Žitnjak predviđena gradnja dvaju nebodera IGH-a, koje je projektirao arhitekt Otto Barić.

Predstavljamo vam četvrt Peščenica - Žitnjak

Zaštićena jezera
Uza Savu, pokraj toplane, zaštićena su jezera na Savici i ornitološki park. Jezera su zaštićena kao prirodni fenomen, no opstaju u simbiozi s toplanom jer se, umjesto vodom iz Save, napajaju vodom koja nastaje nakon hlađenja toplane. Na istočnoj strani četvrti već je sagrađen pročistač otpadnih voda, a planirana je i spalionica čija je gradnja, prema posljednjim informacijama iz gradske vlasti, odgođena do ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Prvotno je bila predviđena tik do budućeg naselja Šanci, čije je područje nekad bilo korito Save, a još je zadržalo taj oblik. Područje na kojem je trebala biti spalionica sada je namijenjeno za sport s gradnjom. Za uređenje naselja Šanci morat će se izraditi dva urbanistička plana uređenja, za istok i središnji dio. Za istočni dio mora se odrediti namjena prostora u skladu s krajolikom prisavskog područja, a mora se predvidjeti i nova prometna mreža prelaska preko Savice.

Središnja je zona predviđena za mješovitu namjenu, a obvezni su gradnja škole i dječjeg vrtića, zadržavanje postojećih građevina, uređenje javnog parka i definiranje prometne mreže. Zapadno od Šanca, susjedno Folnegovićevo naselje neće se mijenjati, no Borovje, južno od Folnegovićeva, dobit će novi izgled nakon izrade urbanističkih planova uređenja za istok i jug.

UPU za istočno Borovje
Na istoku UPU-om se mora isplanirati dovršenje postojećeg naselja, a predviđena je gradnja pretežito visokih građevina (više od devet etaža). Borovje jug zamišljeno je kao zona mješovite, pretežito stambene, namjene sa zgradama do najviše devet etaža. Urbanistički plan uređenja za dovršetak istočnog dijela naselja Ferenščica već postoji, dok je UPU Ferenščica-zapad u izradi.

Na istoku je dopušteno graditi i visoke i niske stambeno poslovne zgrade, a moguće je sadašnju gradnju dovršiti stambenim kućama.

Na zapadu je, uz Ulicu grada Vukovara, moguće graditi stambeno-poslovne zgrade, a poželjno je da prevladava visoka gradnja. Plan je afirmirati prostor uz Ulicu grada Vukovara i Donje Svetice. Već su izrađeni urbanistički planovi uređenja za područje uz Ulicu grada Gospića. UPU Ulice grada Gospića-sjeveroistok, koji pokriva područje koje je nekad bilo predviđeno za gospodarsku namjenu, a predviđa uređenje poslovno stambene zone čije zgrade mogu biti više od devet etaža.

Jugozapadni dio transformirat će se iz industrijske zone i postojeće individualne gradnje u mješovitu namjenu s pretežito visokom gradnjom. Iz gospodarske u mješovitu namjenu preoblikovat će se prostori tvornica Munja i Elka. Za područje Munje UPU je već izrađen.

Tri plana uređenja bit će izrađena i za područje Resnika, koje je od gospodarske prešlo u mješovitu namjenu.


Kampus za 35-40 tisuća studenata

Područje bivše vojarne na Borongaju pretvoreno je u društvenu namjenu i tamo se već počeo graditi studentski kampus u koji su se preselila četiri fakulteta koja su imala problema s prostorom. Time je završena prva faza preuređenja nekadašnje vojarne. U drugoj fazi tamo će se nastaviti gradnja novih zgrada namijenjenih fakultetima i smještaju studenata. U studentskom domu trebalo bi živjeti 5000 studenata te približno 500 stranih koji će doći na zamjenu. Sam kampus Borongaj proteže se na 92 hektra, a u njemu će biti šest do osam fakulteta na kojima će studirati 35 do 40 tisuća studenata. Uz kampus je trebao biti tehnički kolodvor za željeznicu, ali je izmjenama GUP-a otpao. Na području Peščenice-Žitnjak je i naselje Sopnica Jelkovec, koje je prvotno zamišljeno kao naselje poticajne stanogradnje, a kasnije je Grad kupio projekt i pretvorio ga u zagrebački model stanogradnje. Onamo bi se za mjesec dana trebali početi useljavati prvi stanari. Naselje ima više od 2500 stanova, što znači da će se u njega doseliti otprilike 10.000 stanovnika.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije