Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Sramotno'

Bunjac i Pernar: Država troši novac na nepotrebne stvari, ne bi trebala 'žicati' novac od učenika

Branimir Bunjac i Ivan Pernar
09.09.2019.
u 15:49

Na taj se način, kažu, vodi loša demografska politika - ne mogu se osigurati ni pristojne plaće učitelja i djelatnika niti osnovni materijalni uvjeti, čime se višestruko krše prava djece.

Ivan Pernar, predsjednik istoimene stranke, u ponedjeljak je nazvao sramotnim to što neke srednje škole nisu u stanju organizirati nastavu bez "žicanja" novaca od učenika na početku školske godine, dok istovremeno država troši novac na razne nepotrebne stvari.

"Država troši novac i za plaće vojnika afganistanskih sigurnosnih snaga, puno novaca troši u BiH, planira se i nabava aviona za milijarde, a u isto vrijeme srednje škole nisu u stanju organizirati nastavu kakvu bi trebale, bez 'žicanja' novaca od učenika", rekao je na konferenciji za novinare Pernar, koji vodi Stranku Ivana Pernara.

Pozvao je ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak da zabrani dodatnu naplatu za upise u razrede srednjih škola te da novac koji nedostaje školama osiguraju grad ili država.

"Takvu naplatu smatramo krajnje štetnom i protupravnom jer bi svi učenici trebali ići u školu pod jednakim uvjetima, a isto tako bi se država, odnosno lokalna uprava morali potruditi i osigurati sredstva za normalno odvijanje nastave", ocijenio je potpredsjednik stranke Branimir Bunjac.

Na taj se način vodi loša demografska politika - ne mogu se osigurati ni pristojne plaće učitelja i djelatnika niti osnovni materijalni uvjeti, čime se višestruko krše prava djece.

Bunjac kaže da takvi "parafiskalni nameti" služe financiranju hladnog pogona škola, dok školovanje djece općenito predstavlja financijski izazov za roditelje, koji im moraju kupiti odjeću, obuću, školski pribor, dodatne materijale za razne predmete, hranu i financirati sportske klubove.

Na to se nadovezuje participacija studenata prilikom upisa na fakultete i u semestre, tako da obrazovanje u Hrvatskoj očito nije besplatno.

"Pozivamo učenike i roditelje da ne plaćaju participaciju obrazovnim ustanovama, istovremeno pozivamo Vladu, ministricu Blaženku Divjak i lokalnu upravu da osiguraju ta sredstva kako bi škole mogle normalno izvoditi nastavu", poručio je Bunjac. 

Branimir Bunjac i Ivan Pernar
1/25

Školski odbor Druge ekonomske škole u Zagrebu donio je odluku o uvođenju participacije u godišnjem iznosu od 100 kuna po učeniku, uz obrazloženje da zbog nedostatka financijskih sredstava i povećanih troškova nastavnog procesa ne mogu održavati odgovarajuću razinu obrazovanja. Novac će, tvrdi se u obavijesti roditeljima, biti potrošen namjenski za potrebe odgojno-obrazovnog procesa, a istu mjeru uvele su i neke druge škole.

Ministrica Divjak ocijenila je da nema razloga za takve postupke i apelirala na osnivače i škole da još jednom razmotre takve situacije jer je "pogotovo ove i prošle godine izdvojeno puno novca iz državnoga proračuna za opremanje škola".

Komentara 4

Avatar otacdomovine1
otacdomovine1
20:06 09.09.2019.

Država definitivno troši novac na nepotrebne stvari, za početak na Bunjca i Pernara.

KO
korektor1619
20:00 09.09.2019.

Kaže parazitiski dvojac izgubljen u svemiru

ST
stric8
20:13 09.09.2019.

...Državu je i stranka "Abeceda demokracije" koštala više milijuna zadnjih par godina...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije