Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bunjac i Pernar: Država troši novac na nepotrebne stvari, ne bi trebala 'žicati' novac od učenika

Na taj se način, kažu, vodi loša demografska politika - ne mogu se osigurati ni pristojne plaće učitelja i djelatnika niti osnovni materijalni uvjeti, čime se višestruko krše prava djece.
09. rujna 2019. u 15:49 4 komentara 1899 prikaza
Branimir Bunjac i Ivan Pernar
Pogledajte galeriju 1/7

Ivan Pernar, predsjednik istoimene stranke, u ponedjeljak je nazvao sramotnim to što neke srednje škole nisu u stanju organizirati nastavu bez "žicanja" novaca od učenika na početku školske godine, dok istovremeno država troši novac na razne nepotrebne stvari.

Blaženka Divjak RESORNA MINISTRICA Divjak o zahtjevima škola za participacijom: 'Nema razloga da se to radi'

"Država troši novac i za plaće vojnika afganistanskih sigurnosnih snaga, puno novaca troši u BiH, planira se i nabava aviona za milijarde, a u isto vrijeme srednje škole nisu u stanju organizirati nastavu kakvu bi trebale, bez 'žicanja' novaca od učenika", rekao je na konferenciji za novinare Pernar, koji vodi Stranku Ivana Pernara.

Pozvao je ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak da zabrani dodatnu naplatu za upise u razrede srednjih škola te da novac koji nedostaje školama osiguraju grad ili država.

"Takvu naplatu smatramo krajnje štetnom i protupravnom jer bi svi učenici trebali ići u školu pod jednakim uvjetima, a isto tako bi se država, odnosno lokalna uprava morali potruditi i osigurati sredstva za normalno odvijanje nastave", ocijenio je potpredsjednik stranke Branimir Bunjac.

Na taj se način vodi loša demografska politika - ne mogu se osigurati ni pristojne plaće učitelja i djelatnika niti osnovni materijalni uvjeti, čime se višestruko krše prava djece.

ilustracija Školstvo Počela nova školska godina; kurikularna reforma u svim školama

Bunjac kaže da takvi "parafiskalni nameti" služe financiranju hladnog pogona škola, dok školovanje djece općenito predstavlja financijski izazov za roditelje, koji im moraju kupiti odjeću, obuću, školski pribor, dodatne materijale za razne predmete, hranu i financirati sportske klubove.

Na to se nadovezuje participacija studenata prilikom upisa na fakultete i u semestre, tako da obrazovanje u Hrvatskoj očito nije besplatno.

"Pozivamo učenike i roditelje da ne plaćaju participaciju obrazovnim ustanovama, istovremeno pozivamo Vladu, ministricu Blaženku Divjak i lokalnu upravu da osiguraju ta sredstva kako bi škole mogle normalno izvoditi nastavu", poručio je Bunjac. 

Branimir Bunjac i Ivan Pernar
1 / 25
Ministrica Blaženka Divjak posjetila Osnovnu školu Gračani

Školski odbor Druge ekonomske škole u Zagrebu donio je odluku o uvođenju participacije u godišnjem iznosu od 100 kuna po učeniku, uz obrazloženje da zbog nedostatka financijskih sredstava i povećanih troškova nastavnog procesa ne mogu održavati odgovarajuću razinu obrazovanja. Novac će, tvrdi se u obavijesti roditeljima, biti potrošen namjenski za potrebe odgojno-obrazovnog procesa, a istu mjeru uvele su i neke druge škole.

Ministrica Divjak ocijenila je da nema razloga za takve postupke i apelirala na osnivače i škole da još jednom razmotre takve situacije jer je "pogotovo ove i prošle godine izdvojeno puno novca iz državnoga proračuna za opremanje škola".

8172565
Poruka drugima
Denis Latin godinama se bori s kroničnom bolesti: Ne mogu shvatiti kukavičluk bahatih građana
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
 • Avatar otacdomovine1
  otacdomovine1:

  Država definitivno troši novac na nepotrebne stvari, za početak na Bunjca i Pernara.

 • korektor1619:

  Kaže parazitiski dvojac izgubljen u svemiru

 • stric8:

  ...Državu je i stranka "Abeceda demokracije" koštala više milijuna zadnjih par godina...