Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijedlog

Palijativna skrb na Jankomiru

bolnica sveti ivan
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
30.11.2013.
u 14:18

Prođe li inicijativa Odbora za zdravstvo, na raspolaganju bi bilo 200 kreveta

Psihijatrijska bolnica “Sveti Ivan” mogla bi iz poznatog psihijatrijskog lječilišta biti prenamijenjena u Centar za palijativnu skrb.

Takva prenamjena, koja je tek inicijativa Odbora za zdravstvo HDZ-a, realno bi bila moguća tek za pet godina iako, upozorava psihijatar Ivan Čelić, iz gradskog proračuna ne bi trebalo izdvojiti znatan novac zbog već postojeće i nove infrastrukture.

Zapošljavanje stručnjaka

Naime, u zdravstvenom programu Grada Zagreba iskazana je potreba za osiguravanjem bolje palijativne skrbi, a zaživi li ovakav prijedlog, jedina obveza Grada bila bi zapošljavanje pet internista i isto toliko neurologa.

– U krugu od 500 metara nisu potrebne dvije bolnice iste djelatnosti jer je u blizini Svetog Ivana klinika Vrapče. S obzirom na medicinski razvoj, sve je manje psihijatrijskih bolesnika kojima je potrebna hospitalizacija pa se otvara prostor za centar koji je u Zagrebu nužan – objašnjava Čelić.

Naime, ta bolnica raspolaže sa 600 kreveta, a slobodno ih je gotovo dvjesto. Prema prijedlogu u prvoj fazi slobodni kreveti bili bi odvojeni od psihijatrijskog dijela i funkcionirali bi istovremeno do potpune prenamjene.

– Gradu hitno treba strategija kojom će se urediti ovaj prijedlog jer je razvoj palijative prioritet – zaključio je Čelić. Iako posljednje istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije predviđa da će za desetak godina depresija, psihičke i kardiovaskularne bolesti biti glavni zdravstveni problemi, oni se zbog napretka medicine više ne trebaju liječiti na odjelima.

Negativno poslovanje

Da je situacija posve drugačija nego prethodnih godina, svjedoči i činjenica da će klinika Vrapče ove godine prvi put imati negativno poslovanje.

Najveći dug, 106 milijuna kuna ima Klinička bolnica “Sveti Duh”, od čega se polovina duga podmiruje tek nakon 600 dana. Samo za plaće liječnika u toj bolnici odlazi 17 milijuna kuna.

>> Pogledajte Vrapče 1902. i Vrapčanke kako peru rublje

Komentara 1

IB
iva.begovic
09:38 01.12.2013.

Dobra ideja, nadam se da će saživjeti. Ljudi imaju pravo na dostojanstvenu smrt. I moje najdublje poštovanje prema Udruzi za palijativnu skrbi i svima koji se tim područjem bave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije