Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
biseri arhitekture

Ovo je pet najljepših kuća u Zagrebu

Najljepše kuće u Zagrebu
Foto: Robert Leš/Sandro Lendler/Jure Živković
1/7
14.08.2017.
u 12:31

Najnoviju kuću, dovršenu 2016. godine, arhitekt Ante Nikša Bilić izgradio je na zahtjev oca stomatologa te u nju ugradio i ordinaciju

S ulične strane izgledaju potpuno nenametljivo. Jednostavnih, čistih linija, bez ukrasnih detalja na pročeljima. Izvana su poput velikih kvadara, a iznutra su građene po principima otvorenosti.

Nema prostorije kuće koja ne “komunicira” jedna s drugom. Dnevni boravak, spavaće sobe, kupaonice te druge prostorije gotovo su spojene i savršeno funkcioniraju kao jedan veliki prostor. A svaki kutak kuće maksimalno je iskorišten i funkcionalan, dok je velika pozornost posvećena dvorištu, skrovitom mjestu u kojemu stanari mogu uživati skriveni od znatiželjnih pogleda prolaznika. Tendencije su to u zagrebačkoj arhitekturi posljednjih godina.

Najljepše kuće u Zagrebu
1/7

>>Opis najljepših kuća u Zagrebu pogledajte u galeriji fotografija

Najbolja ostvarenja stambene novogradnje ističe Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA), a njihove nominacije proteklih šest godina za nagradu Drago Galić inspirirale su nas da potražimo najljepše kuće u gradu. U svih pet primjera uređenih za domove za zagrebačke obitelji arhitekti su nastojali u gusto sagrađenom stambenom tkivu u većini kvartova odgovoriti čežnji stanara za odmakom od ulice i povratkom prirodnom okruženju. Uz dodatak niskoenergetskog elementa, u kućama je trošak struje sveden na najmanju moguću mjeru.

Jedna od najljepših obiteljskih kuća, dovršena 2016., jest “Kubika” u Ulici Horvatovac. Nastala je nakon što su se investitori odlučili srušiti staru kuću s početka 20. stoljeća koja nije mogla zadovoljiti potrebe četveročlane obitelji s dvoje djece, a rekonstrukcija zbog potpune dotrajalosti nije dolazila u obzir. Angažirali su stoga studio Antemurales, a autor kuće veličine 250 kvadrata Ante Nikša Bilić morao je u nju uklopiti i ordinaciju za oca stomatologa.

Najljepše kuće u Zagrebu
1/7

– Ordinaciju sa zasebnim ulazom uredili smo u suterenskom prostoru, a pri ulasku je formiran ukopani atrij sa stablom. On je protuteža uličnom atriju, a time ordinacija dobiva prozračnost i osvjetljenje – kaže Ante Nikša Bilić. Uz suteren, kuća se prostire na još tri kata: u prizemlju su boravak, blagovaonica i kuhinja sa spremištem koje je povezuje s natkrivenom terasom, na prvom katu su roditeljska te dvije dječje sobe, a zadnja je etaža predviđena kao studio s prohodnom terasom s koje se pruža pogled na grad i katedralu.

U 2015. su godini čak dva objekta nominirana za godišnju nagradu UHA-e sagrađena u Zagrebu. Riječ je o kući u Ulici Zelenjak 23, čiji su autori Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić iz Studija Dva arhitekta, te o “Kući 032” na adresi Pantovčak 265 koju potpisuju Danijel Marasović i Filip Pochobradski iz “Studija Crta”.

Objekt na Zelenjaku veličine 400 četvornih metara s unutarnjim bazenom projektiran je za bračni par s dvoje djece. Nalazi se u relativno uskoj ulici na Šalati, a najveći otvori i veliki prozori postavljeni su upravo s dvorišne strane. Ondje je velika natkrivena terasa, a cijeli prizemni dio namijenjen je dnevnom boravku i blagovaonici. Kuća ima dvije etaže, jednako kao i ona na Pantovčaku, u kojoj su projektirane tri zasebne stambene jedinice na ukupno 631 četvornom metru sa zajedničkim podrumom za bliske prijatelje i njihove obitelji.

– Na oblikovanje objekta i njegovo pozicioniranje na parceli uvelike je utjecala želja da se bor na sjeveroistočnom uglu sačuva. Zbog činjenice da u kućama žive tri bliske obitelji, južni dio parcele, na koji se izlazi iz prostora dnevnog boravka i blagovanja, isprojektirali smo kao cjelinu bez vizualnih pregrada – pojašnjavaju Marasović i Pochobradsky. Prizemlje svake jedinice ima prostor boravka, kuhinje i blagovanja. Iz boravka odnosno blagovanja, koji su s južne strane, moguć je izlazak na vanjsku terasu. Prvi je kat predviđen kao noćni dio stanova s roditeljskom te po dvije dječje spavaće sobe. Ondje se nalazi i kupaonica, a stubište koje povezuje objekte kroz sve tri etaže smješteno je uz sjeverno pročelje. Na jugozapadnom dijelu parcele smjestio se i vanjski bazen.

“Kuća 2P” u Hercegovačkoj nominirana je za najbolju gradnju u 2012., a kad su je počeli projektirati, arhitekti Tanja Goleš i Vedran Pedišić iz projektnog ureda Sangrad + Avp imali su zadatak stvoriti dom za dvije velike srodne obitelji. Riječ je o dva brata s obiteljima, čija je želja bila da se u objektu naprave dvije kuće, a da ni jedna ne robuje drugoj.

– Parcela je izrazito strma, pa smo kuću od 500 kvadrata formirali prema konfiguraciji tla, tako da s ulice izgleda kao prizemnica, dok se s Trga Francuske Republike doima kao golemo zdanje – ističe Vedran Pedišić, dodajući da su upravo zbog takvog terena parkiralište smjestili na krov kuće. U jednoj obitelji, uz roditelje, živi i troje djece, a u drugoj petero, pa je zgrada prepuna stanara koji imaju tek zajednički pristup iz Hercegovačke, kao i veliki zajednički dvorišni prostor te prostor u podrumu u kojemu se druže ukućani. Kuća je niskoenergetska s geotermalnim grijanjem te solarnim panelima. Stanari su također dobar dio namještaja donijeli iz stare kuće pa se u njoj miješa stil bidermajera s modernim elementima, poput hodnika koji spaja etaže, a potpuno je od stakla.

Još jedna ljepotica od 400 kvadrata nominirana je za nagradu UHA-e, a sagrađena je 2010. Kuća je to u Ulici Podfuščak u Šestinama, građena za četveročlanu obitelj, a za njen izgled također su zaslužna Dva arhitekta. A kako bi se uklopila u okoliš, Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić opekom su obložili kuću.

– Uz dosta ostakljenja na pročelju, kuća ima podno i zidno grijanje iz geotermalnih izvora. Plin nije priključen na objekt jer se sve crpi iz zemlje. Sukladno tome izvedena je i termoizolacija, a kuća usto ima rekuperaciju zraka u cijelom objektu s dohlađivanjem i dogrijavanjem – kažu arhitekti.

Komentara 31

Avatar nula
nula
15:01 14.08.2017.

Tko je platio ovaj clanak ? Arhitekt ?

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
13:26 14.08.2017.

A u vrtu bolnica. Neprocjenjivo.

DU
Deleted user
13:16 14.08.2017.

Ako je ta kuca na fotografiji medju naljepsim kucama u Zagrebu, onde vas zalim. Jedna kocka od betona i stakla vise lici na zatvor ili na veliku stenaru nego na kucu. Dizajn nula koji se pokusava prikriti bazenom. Moja kuca makar u selu je deset puta ljepsa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije